Λέγεται ότι το μάνγκο κατάγεται από τη Βιρμανία, τη Μαλαισία ή την ινδική περιοχή των Ιμαλαΐων. Καλλιεργείται για πάνω από 4.000 χρόνια και δεσπόζει στην ινδική μυθολογία. Παρ’ όλο που το μάνγκο δεν είναι και πολύ γνωστό στη χώρα μας, σε μερικά μέρη του κόσμου το αγαπούν ιδιαίτερα.
Το μάνγκο έχει εκατοντάδες ποικιλίες, αρχίζοντας από το μέγεθος του δαμάσκηνου και φτάνοντας ως εκείνο του μήλου, και συχνά ζυγίζει μισό κιλό ή και παραπάνω. Το συνηθισμένο του χρώμα είναι πορτοκαλί, αν και μπορεί να ποικίλλει από πράσινο μέχρι κίτρινο ή κόκκινο.
Το καλής ποιότητας μάνγκο έχει μέτριο κουκούτσι και η σάρκα του είναι τρυφερή κι μαλακιά. Το φρούτο θα πρέπει να φαίνεται φρέσκο, να είναι σαρκώδες και σφιχτό στην αφή. Αυτό που καθορίζει την ποιότητά του, όμως, είναι η γεύση του.
Τα μάνγκο είναι προτιμότερο να τρώγονται φρέσκα. Περιέχουν πολύ σάκχαρο, παρά το γεγονός ότι έχουν υπόξινη γεύση. Είναι κατάλληλα για σαλάτες, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, ενώ σε μερικά μέρη του κόσμου τα κάνουν ψητά. Η γεύση και το άρωμά του είναι πικάντικα και ευχάριστα. Για να διατηρηθεί το άρωμά του, μην το κόβετε νωρίτερα από την ώρα του σερβιρίσματος.
Το μάνγκο είναι εξαιρετικό αντισηπτικό του οργανισμού. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι το καλύτερο καθαριστικό για το αίμα. Εξάλλου είναι και αντιπυρετικό, γιατί ο χυμός του ελαττώνει την υπερβολική θερμοκρασία του σώματος.
Περιέχει μεγάλο ποσοστό γαλλικού οξέως, ουσία που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Τέλος, το μάνγκο είναι θαυμάσιο σαν αποσμητικό του σώματος.
Τα θρεπτικά του στοιχεία ανά 100 γραμμάρια είναι:
Θερμίδες 44
Πρωτεΐνες 0,46 g
Λίπος 0,13 g
Υδατάνθρακες 11,37 g
Ασβέστιο 6 g
Φώσφορος 8,6 mg
Σίδηρος 0,13 mg
Βιταμίνη Α 3.213 Δ.Μ
Θειαμίνη 0,04 mg
Ριβοφλαβίνη 0,04 mg
Νιασίνη 0,62 mg
Ασκορβικό οξύ 23,35 mg
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernard Jensen ” Τροφές που θεραπεύουν” από τις εκδόσεις Διόπτρα