Μανιάτικη γη. Άγρια, υπερήφανη και ανυπότακτη, μυστηριώδης και γοητευτική. Τα σπήλαιά της σου προκαλούν δέος. Οι μικροί όρμοι της σε μαγεύουν. Βυζαντινές εκκλησίες που κοσμούν το επιβλητικό τοπίο και σπίτια που μοιάζουν με πύργους. Πέτρα παντού. Μάνη, η νοτιότερη άκρη της Ευρώπης!
Το όνομά της το πήρε, πιθανότατα, από το περίφημο κάστρο της Μαϊνης, που κτίστηκε στις αρχές του 10ου αιώνα. Ως Μάνη είναι γνωστή από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Η περιοχή της Μάνης, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Ο Όμηρος έχει κάνει αναφορές, σε πόλεις της ευρύτερης περιοχής, όπως Γύθειο και Καρδαμύλη. Κατά τον Παυσανία, πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Λέλεγες και ακολούθησαν οι Αχαιοί και οι Δωριείς.
Οι Μανιάτες υπήρξαν ένας ανυπότακτος λαός, που πολέμησε πάντοτε κάθε κατακτητή που απείλησε την ελευθερία του. Δεν υποτάχθηκε ούτε στους Οθωμανούς και είναι χαρακτηριστικό ότι, πολλοί Έλληνες από τουρκοκρατούμενες περιοχές, κατέφευγαν στη Μάνη. Ακόμη και μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας μαζί με το βασιλιά Όθωνα προσπαθούσαν να ανασυντάξουν τις απελευθερωμένες περιοχές σε ενιαίο κράτος, οι Μανιάτες, αντέδρασαν σε αυτό, αρνούμενοι να υποταχθούν στην κυβέρνηση του ελληνικού κράτους.
Η αντίδρασή τους αυτή, σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Καποδίστρια από το Γεώργιο, γιο του ηγεμόνα της Μάνης, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Λίγα χρόνια μετά τις τελευταίες ταραχές του 1862-63, η Μάνη αποφάσισε να διαλέξει το δρόμο της ειρήνευσης.
Αυτή η δυνατή και τόσο ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας, έκανε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχε καταγωγή από τη Λακωνική Μάνη, να πει “Αισθάνομαι υπερηφάνεια, διότι στις φλέβες μου ρέει διασταυρωμένο Λακωνικό και Κρητικό αίμα και άμα έχω κοντά μου τους Κρητικούς και τους Μανιάτες έχω ολόκληρη την Ελλάδα”.
Λόγω της άγονης και βραχώδους γης τους, οι Μανιάτες είναι άνθρωποι με αυστηρά ήθη και σκληρά έθιμα, ασυμβίβαστο χαρακτήρα και μεγάλο ψυχικό σθένος. Σέβονται τις παραδόσεις, την οικογένεια και τους νεκρούς τους. Είναι γνωστά τα μανιάτικα μοιρολόγια, η μοναδική μορφή λαϊκής ποίησης της περιοχής.
Αν αναζητάτε το μυστήριο, την περιπέτεια και κάτι “διαφορετικό”, επισκεφτείτε τη Μάνη. Εδώ, θα δείτε μοναδικούς πέτρινους πύργους, κάστρα και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Θα επισκεφτείτε πολλές βυζαντινές εκκλησίες και θα θαυμάσετε εξαιρετικές αγιογραφίες. Στην περιοχή, βρίσκονται 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου.
Για τους λάτρεις της φύσης, υπάρχουν σπήλαια, φαράγγια και απολαυστικές διαδρομές για πεζοπόρους, ανάμεσα στα πανέμορφα και επιβλητικά βουνά.
Το περίφημο σπήλαιο του Δυρού, δέχεται κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν το απίστευτο φυσικό θέαμα. Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν ότι τα σπήλαια του Δυρού είναι από τα σημαντικότερα σε όλον τον κόσμο.
Τα καλντερίμια και οι πύργοι της Αρεόπολης, έχουν ανακηρυχτεί μνημεία.
Ο Γερολιμένας, που κατά το παρελθόν υπήρξε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα μέρη της μανιάτικης γης και ο ομορφότερος οικισμός της Μάνης.
Εδώ, μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και να θαυμάσετε τα πυργόσπιτα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, να επισκεφτείτε τα γραφικά γύρω χωριά και οπωσδήποτε, τη μαγευτική Βάθεια.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το αρχαίο λιμάνι του Κότρωνα με τους γραφικούς ορμίσκους, εκεί, που υπήρχε η Τευθρώνη, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής στην Αρχαία Ελλάδα.
Στο νοτιότερο άκρο της Μάνης, υπάρχει ο ονομαστός φάρος του Ταινάρου, ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε το Γύθειο, μια από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Μάνης.
Η Μάνη είναι ένα μέρος που θα σας συγκλονίσει. Αν θέλετε να έχετε την εμπειρία μιας “διαφορετικής” ελληνικής γης, θα πρέπει οπωσδήποτε να την γνωρίσετε. Θα σας μείνει αξέχαστη.