Η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, αποκτώντας έτσι τη φήμη του πρώτου επιστήμονα που τιμήθηκε δυο φορές με το εν λόγω περιζήτητο βραβείο.
Η Κιουρί έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το 1903, από κοινού με το σύζυγό της Πιέρ και τον Ανρί Μπεκερέλ, για τις έρευνές τους σχετικά με τη ραδιενέργεια.
Το βραβείο της απονεμήθηκε φέτος για την ανακάλυψη δύο νέων στοιχείων, του ραδίου, πουν ονομάστηκε έτσι λόγω της ισχυρής ραδιενέργειας που εκπέμπει, και του πολωνίου, που πήρε το όνομά του από τη γενέτειρα χώρα της, την Πολωνία.
Ο σύζυγός της, Πιερ Κιουρί, που, ασφαλώς, θα μοιραζόταν το βραβείο μαζί της, καθότι είχαν συνεργαστεί και στις δύο ανακαλύψεις, σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα πριν από πέντε χρόνια.
Η Μαρία Κιουρί σημείωσε μια σειρά από πρωτιές στην επιστήμη της. Το 1903, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε συνάντηση του περίφημου Βασιλικού Ιδρύματος στο Λονδίνο, σε μια συγκέντρωση όπου ο σύζυγός της ήταν προσκεκλημένος ως ομιλητής.
Το 1906, ήταν η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόννη, αναλαμβάνοντας την καθηγητική έδρα που άφησε κενή, με το θάνατό του, ο Πιερ Κιουρί.
Παρ’ όλα αυτά, η υποψηφιότητά της ως μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας, απορρίφθηκε με διαφορά μιας ψήφου, πιθανότατα λόγω αντιρρήσεων για την ιδιότητά της ως γυναίκας.
Οι ανακαλύψεις της Μαρίας Κιουρί έχουν ωθήσει και άλλους σε ανάλογα επιτεύγματα, όπως το Γερμανό φυσικό Φρίντριχ Ντορν, που ανακάλυψε το ραδιενεργό αέριο αργό.
(Από δημοσίευση εφημερίδας Δεκέμβριος 1911)