Πώς το μασάζ αρωματοθεραπείας βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Πώς το μασάζ αρωματοθεραπείας βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Το αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει τη μύτη, το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, τους πνεύμονες, τις κυψελίδες και το διάφραγμα. Η σειρά αυτών των συστατικών ακολουθεί την οδό του εισπνεόμενου αέρα από τη μύτη, στην αναπνευστική οδό, στους πνεύμονες, καθώς και στην άνοδο του διαφράγματος. Με την εκπνοή, η σειρά αυτή αντιστρέφεται και το διάφραγμα βυθίζεται. Η διαδικασία αναπνοής αυτή καθ΄εαυτή, είναι η ανταλλαγή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας και των κυττάρων του σώματος.

Στη μύτη λαμβάνει χώρα η διαδικασία της όσφρησης. Αυτό σημαίνει ότι όταν εισπνέουμε ένα αρωματικό σωματίδιο, όπως αυτό ενός αιθέριου ελαίου, αυτό διαλύεται κατ΄αρχήν στη βλέννα που βρίσκεται στην άκρη της μύτης και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με τα οσφρητικά κύτταρα. Νευρικές ίνες προσδεμένες στα οσφρητικά κύτταρα (που ονομάζονται νευρίτες) μεταφέρουν στη συνέχεια το αρωματικό μήνυμα στον οσφρητικό βολβό, ο οποίος βρίσκεται στο περίβλημα του εγκεφαλικού φλοιού.

Η μύτη, επίσης, φιλτράρει τη γύρη και τη σκόνη και θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα προτού να φτάσει στους πνεύμονές μας. Κατά τη διάρκεια ενός μασάζ αρωματοθεραπείας, εισπνέουμε τα αιθέρια έλαια, τα μυρίζουμε και στη συνέχεια περνούν στους πνεύμονές μας απ΄όπου διανέμονται σε όλο μας το σώμα. Το μασάζ αρωματοθεραπείας στο στέρνο, την κοιλιακή χώρα, το διάφραγμα και το πάνω μέρος της πλάτης είναι άμεσα ευεργετικό, κυρίως όπου υπάρχει κρύωμα, βήχας ή άλλο αναπνευστικό πρόβλημα.

Επαναλαμβανόμενα βηξίματα μπορεί να προκαλέσουν ένταση σε ολόκληρη την περιοχή του στέρνου και το μασάζ χαλαρώνει αυτούς τους μύες. Κάποια αιθέρια έλαια, όπως αυτό του ξύλου του κέδρου, του κυπαρισσιού, της σάλβιας και του ευκαλύπτου, έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες. Αιθέρια έλαια όπως το σανταλόξυλο, που έχουν μαλακτικές ιδιότητες, μαλακώνουν και ανακουφίζουν τις βλεννογόνους μεμβράνες που έχουν υποστεί φλεγμονή ή ερεθισμό. Όταν έχετε κρύωμα ή βήχα, οι βλεννογόνες μεβράνες ερεθίζονται ή πρήζονται, άρα το μασάζ αρωματοθεραπείας και οι εισπνοές μαλακτικών αιθέριων ελαίων μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Η βίβλος της αρωματοθεραπείας Gill Farrer – Halls εκδόσεις Ισόρροπον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα