Το μασάζ κάνει τον κόσμο καλύτερο

Το μασάζ κάνει τον κόσμο καλύτερο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Το μασάζ είναι ένας απ’ αυτούς.

Ίσως από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής είναι εκείνη που, εκεί που δεν το περιμένουμε, ο σύντροφός μας, το παιδί μας, ο συγκάτοικός μας, έρχεται εκεί που καθόμαστε και βάζει τα χέρια του στους ώμους μας και ξεκινάει ένα απαλό μασαζάκι. Αμέσως βγαίνουν από μέσα μας αναστεναγμοί ανακούφισης μαζί με όλες τις ευχές του κόσμου γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Και ναι, ο κόσμος έχει γίνει καλύτερος ξεκινώντας από τον εαυτό μας.

Το μασάζ ξεκίνησε από τότε που… υπάρχουν σώματα. Και είναι ένας από τους πιο ζεστούς και τρυφερούς τρόπους εξωλεκτικής και προγλωσσικής επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων. Αυτός που δίνει το μασάζ είναι αυτός που δίνει αγάπη και εκείνος που το λαμβάνει είναι αυτός που την δέχεται. Στο αυθόρμητο μασάζ, όπως αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω και που όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούς, υπάρχει μία διαισθητική έλξη του ενός ατόμου προς το άλλο. Η διαίσθηση ενημερώνει πως είναι ώρα να μοιραστώ την ενέργειά μου μαζί σου, μάλλον γιατί η δικιά σου χρειάζεται ενίσχυση. Και όταν μοιραζόμαστε την αγαπησιάρική μας ενέργεια ο κόσμος γίνεται πιο φωτεινός.

Φυσικά, υπάρχει και το επαγγελματικό μασάζ μιας και πρόκειται για μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές θεραπείας. Μέσα στους αιώνες που έχουμε διανύσει στην ιστορία του ανθρώπου, είναι άπειροι όσοι έχουν θεραπεύσει μέσω του μασάζ, από σοβαρούς τραυματισμούς του μυοσκελετικού, μέχρι ένα κρυολόγημα ή ένα έντονο στρες. Θα ζούσαμε όλοι πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής αν είχαμε βάλει το μασάζ στην καθημερινότητά μας. Οι Ταϊλανδοί για παράδειγμα, λαός που έχει το μασάζ στην κουλτούρα του και που διδάσκει ένα από τα πιο θεραπευτικά μασάζ … και τα πιο σκληρά, αλλά το μότο τους είναι: «Τώρα πονάς,μετά γελάς!» Οι Ταϊλανδοί λοιπόν, κάνουν καθημερινά μασάζ ο ένας στον άλλο αλλά και δέχονται καθημερινά μασάζ. Προφανώς, σ’ αυτή τη χώρα θα ξέρουν όλοι να κάνουν μασάζ.

Στον δικό μας πολιτισμό είναι πιο δύσκολο να δεχτούμε το μασάζ παρά να προσφερθούμε να κάνουμε σε κάποιον. Μας φαντάζει ως πολυτέλεια να μας πιάσει ένας έμπειρος άνθρωπος στα χέρια του και να μας …λύσει κάθε πρόβλημα που έχει φτάσει μέχρι το σώμα μας και το έχει μπλοκάρει. Βέβαια, όλες αυτές οι εκλογικεύσεις εξαφανίζονται με το που ενώ είμαστε στο κρεβάτι του μασάζ, ο μασέρ βάζει επάνω μας τα χέρια του και ξεκινάει . Όλες οι αντιστάσεις μας σταματούν. Και κάθε μας δικαιολογία με την οποία αποφεύγαμε το μασάζ φαίνεται πια ξεκάθαρα πως είναι δικαιολογία και όχι κάποιο σοβαρό επιχείρημα (ναι, ναι, ακόμα και τα λεφτά)

Το μασάζ έχει πολλές διακυμάνσεις πίεσης. Από το “σκληρό” Thai –μη φανταστείτε τίποτα βασανιστήρια, μπορεί να είναι πιο σκληρό από άλλα, αλλά δε παύει να είναι μασάζ. Μέχρι το Χαβανέζικο (δεν υπάρχει!) Lomi Lomi όπου νομίζεις ότι σου κάνει μασάζ ο Ειρηνικός Ωκεανός. Συνήθως μετά από μία μικρή δοκιμαστική περίοδο, βρίσκουμε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο. Και εννοείται πως κατά καιρούς ανακαλύπτουμε ένα ακόμα εκπληκτικό είδος μασάζ που το συστήνουμε σε όλους μας τους φίλους ή έναν – μία φανταστικό μασέρ, που σαν αυτόν δεν υπάρχει άλλος!

Αν μετά από όλα αυτά σας γεννηθεί η επιθυμία να μάθετε μασάζ για να κάνετε σε αγαπημένους σας, μη την αγνοήσετε. Δεν υπάρχει – κι ούτε θα υπάρξει ποτέ- καλύτερο δώρο αγάπης και οικειότητας, είτε προς τους αγαπημένους μας, είτε ακόμα και προς το δικό μας σώμα. Αν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο ξεκινώντας από τον εαυτό μας, τότε το μασάζ είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσουμε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα