Τα μαθηματα της σχολής Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity (στα ελληνικά)

Τα μαθηματα της σχολής Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity

Στο πλαίσιο της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η Σχολή Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity ανακoινώνει τις ημερoμηνίες διεξαγωγής των μαθημάτων του πρώτου τριμήνου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ξεκινάει στις 10/14 Σεπτεμβρίου και η συνολική του διάρκεια είναι 12 εβδομάδες. Δημιουργούνται δυο τμήματα, ένα κάθε Τετάρτη 6-8 μμ και το άλλο κάθε Σάββατο 11-1:30 το πρωί.
Δίδακτρα: 55 ευρώ το μήνα.

Το μάθημα εξερευνά τα βασικά στοιχεία του διηγήματος –όπως είναι η πλοκή, οι χαρακτήρες, ο διάλογος, η οπτική γωνία, η χρονική και τοπική τοποθέτηση, ο ρυθμός, το ύφος και η ειρωνεία–καθώς επίσης και τις συνήθειες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος, αν θέλει να γίνει συγγραφέας.

Οι σπουδαστές διαβάζουν μεγάλη ποικιλία από διηγήματα αλλά και επιστημονικά δοκίμια για την τέχνη της μυθοπλασίας, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να κατανοήσουν τις αρχές που τα διέπουν και να παράγουν παρόμοια διηγήματα οι ίδιοι. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις γραφής, οι οποίες βασίζονται στα αναγνώσματα και εστιάζονται σε κάποιο βασικό στοιχείο της μυθοπλασίας.

Την 6η εβδομάδα μαθημάτων οι σπουδαστές θα έχουν τελειώσει το προσχέδιο ενός διηγήματος (6–10 σελίδες), το οποίο θα παρουσιαστεί στην τάξη για κριτική σε ειδικό εργαστήριο. Το επεξεργασμένο τελικό προσχέδιο του διηγήματος θα υποβληθεί την τελευταία εβδομάδα και θα το επιμεληθεί ο διδάσκων, με στόχο να είναι έτοιμο για δημοσίευση.

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ)

Δύο τμήματα,Τετάρτη 8-10:30 το βράδυ 14 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου
και Σάββατο 1:30 -4:00 το μεσημέρι 10 Σεπτεμβρίου – 26 Νοεμβρίου)
Δίδακτρα: 55 ευρώ το μήνα.

Το μάθημα συνιστάται για όσους έχουν παρακολουθήσει την εισαγωγή στο διήγημα και παρουσιάζει τις βασικές αρχές των διαφορετικών ειδών διηγημάτων—ιστορικό, κοινωνικό, αστυνομικό, σουρεαλιστικό, ιμπρεσιονιστικό, μοντερνιστικό και συμβολικό/αλληγορικό διήγημα, τα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και μαγικού ρεαλισμού και τα παραμύθια.

Εξετάζονται ενδελεχώς οι ιδιαιτερότητες κάθε είδους διαμέσου της ανάλυσης αντιπροσωπευτικών διηγημάτων με σκοπό να κατανοήσει ο σπουδαστής τις διαφορές μεταξύ τους και να αποφασίσει ποιο είδος του/της ταιριάζει.

Κάθε σπουδαστής θα επιλέξει δύο είδη και θα γράψει ένα διήγημα για κάθε είδος. Οι σπουδαστές αποκομίζουν οφέλη και από τα είδη που απέρριψαν, καθώς το κάθε είδος έχει τα δικά του προτερήματα. π.χ. καθηλωτική πλοκή το αστυνομικό, ψυχολογικό βάθος το μοντερνιστικό, συναρπαστικές εικόνες ο μαγικός ρεαλισμός, κτλ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Σάββατο 4:00 – 6:30 το απόγευμα 10 Σεπτεμβρίου – 26 Νοεμβρίου
Δίδακτρα: 55 ευρώ το μήνα.

Το μάθημα εξετάζει τις ιδιαιτερότητες, προκλήσεις και δυσκολίες της γραφής ενός μυθιστορήματος (μεγάλης φόρμας) και συνιστάται για όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον την εισαγωγή στο διήγημα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο προσεκτικό σχεδιασμό του μυθιστορήματος (προσχέδιο πλοκής και καρτέλες χαρακτήρων). Επίσης στα διάφορα στάδια της πλοκής όπως το έναυσμα, η αναζήτηση, η αυξανόμενη δράση, η κρίση, η κλιμάκωση και η ολοκλήρωση, καθώς και στην τροχιά εξέλιξης των χαρακτήρων.

Οι σπουδαστές παράγουν ένα μυθιστόρημα 60,000 λέξεων (σε πρώτη γραφή) γράφοντας ένα κεφάλαιο περίπου 5,000 λέξεων κάθε εβδομάδα το οποίο παρουσιάζεται στην τάξη για συζήτηση, ανάλυση και σχολιασμό.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Σάββατο 2:00 – 4:30 το απόγευμα 10 Σεπτεμβρίου – 26 Νοεμβρίου

Δίδακτρα: 55 ευρώ το μήνα.

Το παραμύθι είναι ένα ξεχωριστό είδος λογοτεχνίας με ιδιαίτερη φόρμα και απαιτήσεις. Το εισαγωγικό αυτό μάθημα μυεί τους σπουδαστές στις βασικές αρχές που διέπουν τη γραφή σύγχρονων και κλασικών παραμυθιών που απευθύνονται είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Οι σπουδαστές εξετάζουν και αναλύουν—με σκοπό να αναπαράξουν—τη δομή και τη μορφή μιας γκάμας παραμυθιών από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα άκρως μετα-μοντερνικά.

Βαρύνουσα σημασία δίνεται στις ιδιαιτερότητες των παραμυθιών όπως:

  • ο αόριστος τόπος και χρόνος
  • οι συχνά αλληγορικοί χαρακτήρες
  • η αλληλεπίδραση φυσικών και υπερφυσικών στοιχείων
  • τα πολλά και διαδοχικά επεισόδια
  • η εσκεμμένη έλλειψη ποικιλομορφίας
  • το ηθικό δίδαγμα και η προφορική χροιά της απλουστευμένης γλώσσας.

Οι σπουδαστές παράγουν τα δικά τους παραμύθια κάτω από την καθοδήγηση και την επιμέλεια του διδάσκοντος με σκοπό τη δημοσίευση τους σε λογοτεχνικά περιοδικά ή αυτόνομα βιβλία.

Με εξαίρεση το μάθημα Βασικές Αρχές γραφής Παραμυθιού, το οποίο διδάσκει η εμπνευσμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Άννα Αθανασιάδου, τα μαθήματα διδάσκει ο Δρ. Δημήτρης Μπογιατζής, ιδρυτής του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μάστερ από το Πανεπιστήμιο Winthrop της South Carolina (ΗΠΑ), διδακτορικού από το TCU (ΗΠΑ) στη Σύγχρονη Λογοτεχνία και υποψήφιος διδάκτωρ στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Αγγλία).

Είναι συγγραφέας ακαδημαϊκών άρθρων που αφορούν τη λογοτεχνία, ετοιμάζεται να εκδώσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Πάρο την εποχή του Μπαρμπαρόσα. Παράλληλα συγγράφει ένα μυθιστόρημα στα πλαίσια του διδακτορικού του με ήρωα τον Νίκο Καζαντζάκη. Έχει διδάξει επί μακρόν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παρακολουθήσετε βιντεοδιδασκαλία του σε θέμα δημιουργικής γραφής

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής του Harmony & Creativity, στο οποίο διοργανώνει και διδάσκει κύκλους μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής.

Στόχοι του είναι

  • η ανάπτυξη της δημιουργικότητας
  • η προώθηση της Δημιουργικής Γραφής
  • η δημιουργία κοινότητας νέων συγγραφέων στην Ελλάδα και
  • η σύνδεσή τους και με τα σύγχρονα ρεύματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Κόστος Συμμετοχής

Τα δίδακτρα είναι 55 ευρώ το μήνα (165 ευρώ συνολικά).
Τα μαθήματα διεξάγoνται στη Σχολή μας που βρίσκεται στο Cosmos Center, Λεωφόρος Κηφισίας 125-127 πλησίον του μετρό Πανόρμου.
Για κρατήσεις θέσεων ή περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας email στο dembogiatzis@yahoo.gr ή τηλεφωνήστε μας στο 6976147605

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα