Μαθήματα της Σχολής Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity

mathimata-sxolis-dimiourgikis-grafis1

Μάθε να γράφεις διήγημα, παραμύθι ή μυθιστόρημα. Απογείωσε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου και γίνε μέλος της κοινότητας νέων συγγραφέων της σχολής δημιουργικής γραφής Harmony & Creativity

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου τριμήνου, η Σχολή Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity ανακoινώνει τις ημερoμηνίες διεξαγωγής των κάτωθι μαθημάτων:

1) Βασικές Αρχές Δημιουργικής Γραφής

Σάββατο 12.30 – 2.30 μμ, Έναρξη 14 Ιανουαρίου

2) Βασικές Αρχές Δημιουργικής Γραφής

Σάββατο 2.30 – 4.30 μμ, Έναρξη 14 Ιανουαρίου

3) Basic Principles of Creative Writing (in English)

Saturday 10 – 12, Starts January 14

4) Πρώτα Βήματα στη Γραφή Μυθιστορήματος

Τετάρτη 8-10.30 μμ

5) Βασικές Αρχές Γραφής Παραμυθιού

Σάββατο 4 – 6 μμ, Έναρξη 14 Ιανουαρίου

Η συνολική διάρκεια των μαθημάτων είναι 10 εβδομάδες. (Για εγγραφές στο τμήμα Βασικές Αρχές Δημιουργικής Γραφής Σάββατο 12:30 – 2:30 θα προσφερθούν bonus δυο ακόμη συνεδρίες, δηλαδή η διάρκειά του θα ισοδυναμεί με 12 εβδομάδες)

Τα δίδακτρα για το κάθε μάθημα είναι συνολικά 165 ευρώ και μπορούν να πληρωθούν σε 3 μηνιαίες δόσεις των 55 ευρώ.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας

Τα μαθήματα διεξάγoνται στη Σχολή μας που βρίσκεται στο Cosmos Center, Λεωφόρος Κηφισίας 125-127 πλησίον του μετρό Πανόρμου.
Για κρατήσεις θέσεων ή περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας email στο harmonyandcreativity@gmail.com ή τηλεφωνήστε μας στο 6980383703

Ακολουθεί η περιγραφή των μαθημάτων:

Ακολουθεί η περιγραφή των μαθημάτων:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Το μάθημα εξερευνά τα βασικά στοιχεία του διηγήματος –όπως είναι η πλοκή, οι χαρακτήρες, ο διάλογος, η οπτική γωνία, η χρονική και τοπική τοποθέτηση, ο ρυθμός, το ύφος και η ειρωνεία–καθώς επίσης και τις συνήθειες που πρέπει να αποκτήσει κάποιος, αν θέλει να γίνει συγγραφέας. Οι σπουδαστές διαβάζουν μεγάλη ποικιλία από διηγήματα αλλά και επιστημονικά δοκίμια για την τέχνη της μυθοπλασίας, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να κατανοήσουν τις αρχές που τα διέπουν και να παράγουν παρόμοια διηγήματα οι ίδιοι. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις γραφής, οι οποίες βασίζονται στα αναγνώσματα και εστιάζονται σε κάποιο βασικό στοιχείο της μυθοπλασίας. Την 4η εβδομάδα μαθημάτων οι σπουδαστές θα έχουν τελειώσει τα προσχέδια ενός διηγήματος (6–10 σελίδες), τα οποία θα παρουσιαστούν στην τάξη για κριτική σε ειδικό εργαστήριο. Τα επεξεργασμένα τελικά προσχέδια των διηγημάτων θα υποβληθούν τις δυο τελευταίες εβδομάδες και θα τα επιμεληθεί ο διδάσκων, με στόχο να είναι έτοιμα για δημοσίευση.

BASIC PRINCIPLES OF CREATIVE WRITING

The course explores the basic elements of fiction writing, including point of view, setting, pacing, character, and dialogue, as well as the habits necessary to grow as a writer. Students will read a wide variety of short stories as well as scholarly essays on the art of fiction so as to develop an understanding and appreciation of high-quality short fiction. Each lesson includes writing exercises, which are often inspired by the readings. Each exercise focuses on a specific element of fiction and contributes to the generation of a finely-crafted short story. By the fourth week of the course, students will have completed the first draft of the short story (6-10 pages), which will then be offered to the class for critique in a workshop setting. The polished final draft of the story will be submitted within the last two weeks and will be edited by the instructor with a view to reaching publishable quality.

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα εξετάζει τις ιδιαιτερότητες, προκλήσεις και δυσκολίες της γραφής ενός μυθιστορήματος (μεγάλης φόρμας) και συνιστάται για όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον την εισαγωγή στο διήγημα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο προσεκτικό σχεδιασμό του μυθιστορήματος (προσχέδιο πλοκής και καρτέλες χαρακτήρων), τα διάφορα στάδια της πλοκής όπως το έναυσμα, η αναζήτηση, η αυξανόμενη δράση, η κρίση, η κλιμάκωση και η ολοκλήρωση, καθώς και στην τροχιά εξέλιξης των χαρακτήρων. Οι σπουδαστές αντλούν ιδέες για το μυθιστόρημα που θα γράψουν, συλλέγουν το υλικό, σχεδιάζουν τους χαρακτήρες και την πλοκή και γράφουν τα πρώτα κεφάλαια τα οποία παρουσιάζονται στην τάξη για συζήτηση, ανάλυση και σχολιασμό.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ — Διδάσκει η Άννα Αθανασιάδου

Το παραμύθι είναι ένα ξεχωριστό είδος λογοτεχνίας με ιδιαίτερη φόρμα και απαιτήσεις. Το εισαγωγικό αυτό μάθημα μυεί τους σπουδαστές στις βασικές αρχές που διέπουν τη γραφή σύγχρονων και κλασικών παραμυθιών που απευθύνονται είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Οι σπουδαστές εξετάζουν και αναλύουν—με σκοπό να αναπαράξουν—τη δομή και τη μορφή μιας γκάμας παραμυθιών από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα άκρως μετα-μοντερνικά. Βαρύνουσα σημασία δίνεται στις ιδιαιτερότητες των παραμυθιών, όπως ο αόριστος τόπος και χρόνος, οι συχνά αλληγορικοί χαρακτήρες, η αλληλεπίδραση φυσικών και υπερφυσικών στοιχείων, τα πολλά και διαδοχικά επεισόδια, η εσκεμμένη έλλειψη ποικιλομορφίας, το ηθικό δίδαγμα και η προφορική χροιά της απλουστευμένης γλώσσας. Οι φοιτητές παράγουν τα δικά τους παραμύθια κάτω απο την καθοδήγηση και την επιμέλεια της διδάσκοντος με σκοπό τη δημοσίευση τους σε λογοτεχνικά περιοδικά ή αυτόνομα βιβλία.

Με εξαίρεση το μάθημα Βασικές Αρχές Γραφής Παραμυθιού, ο εισηγητής των σεμιναρίων είναι ο Δρ. Δημήτρης Μπογιατζής, ιδρυτής του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής Harmony & Creativity, ο οποίος σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος μάστερ από το Πανεπιστήμιο Winthrop της South Carolina (ΗΠΑ), διδακτορικού από το TCU (ΗΠΑ) στη Σύγχρονη Λογοτεχνία και υποψήφιος διδάκτωρ στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Αγγλία).

Είναι συγγραφέας ακαδημαϊκών άρθρων που αφορούν τη λογοτεχνία, ετοιμάζεται να εκδώσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Πάρο την εποχή του Μπαρμπαρόσα και παράλληλα συγγράφει ένα μυθιστόρημα στα πλαίσια του διδακτορικού του με ήρωα τον Νίκο Καζαντζάκη. Έχει διδάξει επί μακρόν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παρακολουθήστε βιντεοδιδασκαλία του σε θέμα δημιουργικής γραφής

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής του Harmony & Creativity, στο οποίο διοργανώνει και διδάσκει κύκλους μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής. Στόχοι του είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, η προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, η δημιουργία κοινότητας νέων συγγραφέων στην Ελλάδα και η σύνδεσή τους και με τα σύγχρονα ρεύματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα