Μαθήματα Θαυμάτων – Οι Αρχές

Μαθήματα Θαυμάτων – Οι Αρχές

Λίγο μετά τα μισά του προηγούμενου αιώνα, μία ψυχίατρος, ξεκίνησε να γράφει την έμπνευση την οποία ελάμβανε καθημερινά, επί ένα χρόνο και η οποία είχε να κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ, με τον τρόπο που γινόντουσαν –και γίνονται- τα θαύματα. Η ίδια, δεν είχε κάποια σχέση με το αντικείμενο των κειμένων που εμπνέονταν και έτσι το επέδωσε σε… καθοδήγηση, για να μιλήσουμε με σύγχρονη ορολογία επί του θέματος.

Κι ακριβώς επειδή δεν είχε καμία σχέση με το περιεχόμενο των κειμένων, αρνήθηκε να υπογράψει με τ’ όνομά της, ως συγγραφέας του βιβλίου, που εκδόθηκε λίγο αργότερα με τα γραπτά της. Αυτό είχε ένα περίεργο επακόλουθο: ούτε και ο εκδοτικός οίκος που έκανε την πρώτη έκδοση έγραψε πουθενά επάνω ή μέσα στο βιβλίο τα στοιχεία του.

Κι έτσι, έφτασε μια μέρα στην αγορά ένα βιβλίο το οποίο είχε μόνο έναν τίτλο: «Μαθήματα Θαυμάτων» Ούτε συγγραφέα, ούτε εκδοτικό οίκο, ούτε τόπο προέλευσης… θα μπορούσαμε κάλλιστα να το ονομάσουμε «Ουρανοκατέβατο!»

Ένα ουρανοκατέβατο βιβλίο που μας μαθαίνει πως να κάνουμε θαύματα; «Περίεργα πράγματα…» θα σκεφτεί ο αναγνώστης. Αυτή όμως είναι η πρώτη από τις μυριάδες εκπλήξεις που συμβαίνουν καθώς το βιβλίο ανοίγει και σελίδα τη σελίδα, μάθημα το μάθημα, πεποιθήσεις και περιορισμοί αιώνων, κρυμμένοι καλά μέσα στο νου του μελετητή, αποκαλύπτονται και σωριάζονται σαν πέπλα, που η ψευδαίσθηση, δεν είναι πια εκεί για να κρατά.

Οι σελίδες είναι πυκνοκατοικημένες και δυσνόητες τόσο, που ο αναγνώστης να ανασκουμπωθεί και να βάλει την απαιτούμενη προσπάθεια να κατανοήσει, να ψάξει και να ξετρυπώσει όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό του και τον περιορίζουν, όχι απλά στο να πιστέψει στα θαύματα, αλλά και ν’ αρχίσει κι ο ίδιος να κάνει τα δικά του, σαν κάτι φυσικό του, σαν κάτι που έκανε από πάντα… Μήπως είναι έτσι;

Ακολουθούν μερικές μόνο από τις 50 αρχές οι οποίες διατυπώνονται στην αρχή του βιβλίου, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για χάιδεμα αυτιών στο κείμενο ή για παραπλάνηση. Σε περιοχές όπου το μυαλό είναι κλειστό πέφτουν σαν κεραυνοί, φωτίζοντας βίαια και αστραπιαία το σκοτεινό τοπίο. Σε περιοχές όμως που το μυαλό είναι ανοιχτό σκάνε σαν βεγγαλικά προκαλώντας θαυμασμό και πολλές φορές τρανταχτά γέλια!

I. Αρχές Θαυμάτων

1. Δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας στα θαύματα. Το ένα δεν είναι πιο «δύσκολο» ή μεγαλύτερο» από το άλλο. Όλα είναι τα ίδια. Όλες οι εκφράσεις αγάπης είναι στον υπέρτατο βαθμό.

3. Τα θαύματα συμβαίνουν φυσικά σαν εκφράσεις αγάπης. Το πραγματικό θαύμα είναι η αγάπη που τα εμπνέει. Με αυτή την έννοια, οτιδήποτε προέρχεται από αγάπη είναι θαύμα.

5. Τα θαύματα είναι συνήθειες, και θα πρέπει να είναι ακούσια. Δεν θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από συνειδητό έλεγχο. Τα συνειδητά επιλεγμένα θαύματα μπορεί να πάρουν λάθος κατεύθυνση.

6. Τα θαύματα είναι φυσικά. Όταν δεν συμβαίνουν κάτι δεν πάει καλά.

7. Τα θαύματα είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά πρώτα είναι απαραίτητος ο εξαγνισμός.

9. Τα θαύματα είναι ένα είδος ανταλλαγής. Όπως όλες οι εκφράσεις αγάπης, οι οποίες είναι πάντα θαυματουργές με την πραγματική τους έννοια, η ανταλλαγή αυτή αντιστρέφει τους φυσικούς νόμους. Φέρνουν περισσότερη αγάπη και στον δότη αλλά και στον αποδέκτη.

10. Η χρήση των θαυμάτων σαν θεάματα με σκοπό να προκαλέσουν πίστη είναι μια παρανόηση του σκοπού τους.

12. Τα θαύματα είναι σκέψεις. Οι σκέψεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν το χαμηλό ή το σωματικό επίπεδο εμπειρίας, ή το ανώτερο ή πνευματικό επίπεδο εμπειρίας. Οι μεν δημιουργούν ον φυσικό κόσμο, και οι δε δημιουργούν τον πνευματικό κόσμο.

15. Κάθε μέρα θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στα θαύματα. Ο σκοπός του χρόνου είναι να σε καταστήσει ικανό να χρησιμοποιείς τον χρόνο δημιουργικά. Γι αυτό είναι ένα διδακτικό μέσο και ένα μέσο για ένα σκοπό. Ο χρόνος θα πάψει να υπάρχει όταν δεν είναι πια χρήσιμος στην διευκόλυνση της μάθησης.

22. Τα θαύματα συνδέονται με τον φόβο μόνο εξαιτίας της πεποίθησης ότι το σκοτάδι μπορεί και κρύβει. Πιστεύεις ότι ό,τι δεν μπορούν να δουν τα μάτια του σώματός σου δεν υπάρχει. Αυτό οδηγεί στην άρνηση της πνευματικής όρασης.

43. Τα θαύματα προέρχονται από μια θαυματουργή κατάσταση του νου, ή από μια κατάσταση ετοιμότητας σε θαύματα.

45. Το θαύμα δεν χάνεται ποτέ. Μπορεί να αγγίξει πολλούς ανθρώπους που δεν έχεις καν συναντήσει, και να προκαλέσει αφάνταστες αλλαγές σε καταστάσεις τις οποίες ούτε καν γνωρίζεις.

49. Το θαύμα δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε βαθμούς εσφαλμένης αντίληψης. Είναι ένα εργαλείο διόρθωσης της αντίληψης, αποτελεσματικό, άσχετα με τον βαθμό ή την κατεύθυνση του σφάλματος. Αυτή είναι και η αληθινή του έλλειψη διακρίσεων.

Τίποτα το πραγματικό δεν μπορεί να απειληθεί.

Τίποτα το μη πραγματικό δεν υπάρχει.

Εδώ βρίσκεται η γαλήνη του Θεού.

Σχετικές εκδηλώσεις:

Retreat Σιωπής και Συνειδητού Ονειρέματος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα