Μαθητές κατασκεύασαν ειδική «ηλεκτρική σκούπα» που καθαρίζει τις παραλίες

Μαθητές κατασκεύασαν ειδική «ηλεκτρική σκούπα» που καθαρίζει τις παραλίες

Δύσκολες μάχες δίνονται από κυβερνήσεις και φορείς, στον αγώνα για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και ιδιαίτερα εκείνων των εκατομμυρίων μικροπλαστικών που είναι σχεδόν αδύνατον να κοσκινιστούν από την άμμο, σε παραλίες και νησιά, σε όλη την υφήλιο.

Στη Χαβάη, όμως, ένα νέο πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί από μια ομάδα φοιτητών μηχανολογίας από τον Καναδά, θα είναι σε θέση να καθαρίζει τα μικροσκοπικά απορρίμματα από τις παραλίες, χωρίς να επηρεάζει την άμμο.

Η πλαστική ηλεκτρική σκούπα, που αναπτύχθηκε από 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Sherbrooke στο Κεμπέκ, ονομάζεται Hoola One και αρχικά αναπτύχθηκε ως σχολικό πρόγραμμα.

Ο Sam Duval, συνδημιουργός της Hoola One είπε στη Δημόσια Ραδιοφωνία της Χαβάης ότι, ο ίδιος και οι συμμαθητές του εμπνεύστηκαν για την κατασκευή αυτή, μετά που είδαν ένα βίντεο στο διαδίκτυο, της παραλίας Καμίλο, στη νοτιοανατολική ακτή του μεγάλου νησιού της Χαβάης, η οποία ονομάζεται «Παραλία Trash» και έχει κερδίσει τον ατιμωτικό τίτλο ως « ένα από τα τα πιο βρώμικα μέρη στη γη “.

Τα ρεύματα του ωκεανού μετατοπίζουν τους τόνους των απορριμμάτων στο Kamilo, το 90% των οποίων είναι πλαστικά και άλλα απορρίμματα από το Great Pacific Garbage Patch. Ως αποτέλεσμα, τα πλαστικά που απορροφούν καρκινογόνες τοξίνες και χημικές ουσίες, μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και αυτά τα πλαστικά απορρίμματα θέτουν σε κίνδυνο – και τελικά σκοτώνουν – τα θαλάσσια άγρια ζώα.

Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό

Ο Duval ήξερε ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Ο ίδιος εξήγησε:

«Κάναμε κάποια έρευνα και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε μηχανισμός σε όλο τον κόσμο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Έτσι, είπαμε ο ένας στον άλλο, «Θα το εφεύρουμε. Και το κάναμε ».

Όπως κάθε ηλεκτρική σκούπα, το γιγαντιαίο μηχάνημα χρησιμοποιεί έναν φορητό σωλήνα για να απορροφά πλαστικό και άμμο, που τα βγάζει σε μια τεράστια δεξαμενή νερού. Καθώς το πλαστικό επιπλέει στην κορυφή του νερού, η άμμος βυθίζεται προς τα κάτω ώστε, να μπορεί να επιστρέψει στην παραλία.

Η ομάδα πρόσφερε το πρωτότυπο Hoola One ως δωρεά και τώρα ελπίζει να συγκεντρώσει χρήματα τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργήσει και άλλες εκδόσεις της μηχανής.

Η ρύπανση των ωκεανών έχει φθάσει σε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να βρεθούν στους ωκεανούς του πλανήτη μας, περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Από αυτά, το 80% – 90% προέρχεται από χερσαίες πηγές και σύμφωνα με μια έκθεση που προετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2016 στο Νταβός της Ελβετίας, μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι, τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς, θα αντισταθμίσουν το σύνολο των ψαριών.

Ωστόσο, με νέες εφευρέσεις όπως το Hoola One και το Σύστημα 001 / B του προγράμματος καθαρισμού των ωκεανών, ελπίζουμε ότι η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα είναι σε θέση να διορθώσει το τεράστιο απορριμματικό χάος που έχει δημιουργήσει και το οποίο συσσωρεύεται σε παραλίες και βυθούς, σε όλο τον κόσμο.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα