Η υψηλή ρύπανση στους ωκεανούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι πολύ πιθανό, το 2050 να βρίσκεται περισσότερο πλαστικό μέσα στα νερά των θαλασσών και των ωκεανών από ό,τι ψάρια.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται προκειμένου να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και πολλές φορές, δοκιμάζουν απίθανες μεθόδους, προκειμένου να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση.
Η Jeanny Yao και η Miranda Wang είναι δύο 20χρονες κοπέλες από την Κίνα, που από τα μαθητικά τους χρόνια, ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών. Οι μαθήτριες ανέπτυξαν ένα βακτήριο που είναι ικανό να μετατρέψει το πλαστικό σε CO2 και νερό.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται με δύο τρόπους: Καθαρίζει τις παραλίες και παράγει πρώτες ύλες για ρούχα.
Διαβάστε επίσης: Το BBC κατέγραψε και παρουσιάζει φυσικούς ήχους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ
«Είναι πρακτικά αδύνατον να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά, χρειαζόμαστε όμως την τεχνολογία ώστε να διασπούμε τα υλικά και να γίνονται όλα βιοδιασπώμενα» λέει η Miranda Wang.
Οι δύο 20χρονες κοπέλες έχουν ήδη κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχουν λάβει χρηματοδήτηση 400.000 δολαρίων για να αρχίσουν να αναπτύσσουν το προϊόν τους.
Έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία χάρη σε αυτό το έργο κα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς ήταν τα νεαρότερα άτομα που έχουν κερδίσει το βραβείο Science Perlman.
Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας χωρίζεται σε δύο μέρη: Πρώτα, το πλαστικό διαλύεται καθώς τα ένζυμα, το μετατρέπουν σε εξαιρετικά εύθραυστα μικρά κομμάτια.
Στη συνέχεια, αυτά τα συστατικά τοποθετούνται σε ένα σταθμό βιολογικού καθαρισμού, όπου συμπεριφέρονται σαν να ήταν υπολείμματα τροφίμων. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 24 ώρες, για να μετατραπεί το πλαστικό σε νερό.
Αυτή η απλή αλλά άκρως αποτελεσματική τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη αφού, και γρήγορη είναι η διαδικασία της και δεν χρειάζεται πολύπλοκες διεργασίες για να μετατραπεί σε νερό το πλαστικό. Η καινοτομία αυτή των δύο νεαρών κοριτσιών γεννά δικαιολογημένα, ελπίδες για γρήγορη αποκατάσταση των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη μας.