Γαλλία: Η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε

Switzerland. Poverty in Geneva

Κατόπιν πρότασης  που υπέβαλε ο βουλευτής Arash Derambarsh στη γερουσία της Γαλλίας , τα πολυκαταστήματα απαγορεύεται πλέον δια νόμου να πετούν τα είδη διατροφής που μένουν απούλητα – Ο καινούργιος νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα την Τετάρτη. 

Τα καταστήματα πλέον υποχρεούνται να δωρίζουν τα είδη διατροφής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, και να μην τα καταστρέφουν ρίχνοντας πάνω τους χλωρίνη ώστε να τα μεταφέρουν σε χωματερές, όπως έκαναν στο παρελθόν.Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ με μέγεθος 400 τετραγωνικά μέτρα και άνω.

Switzerland. Poverty in Geneva

Οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 75.000 ευρώ ή ακόμα και ποινές φυλάκισης που αγγίζουν τα δύο χρόνια, σε περίπτωση παράβασης του νόμου. Ο Jacques Bailet από το Banques Alimentaires, ένα δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων δήλωσε στην εφημερίδα Guardian. «Το πιο σημαντικό όφελος από τον καινούργιο νόμο είναι το γεγονός ότι, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε θα αυξηθεί σημαντικά».

«Μέχρι σήμερα είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρέας, φρούτα και λαχανικά. Με το νέο νομοσχέδιο ελπίζουμε πως θα καλύψουμε αυτά τα κενά», επισήμανε, τονίζοντας ότι επιτέλους υπάρχει μια πραγματικά χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή ποιοτικών προϊόντων για τα συγκεκριμένα ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος βουλευτής Arash Derambarsh πρόκειται  να ξεκινήσει σύντομα μια εκστρατεία για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού νόμου που θα απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απώλητα προϊόντα τους. «Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να επεκταθεί ο νόμος σε όλοκληρη την ΕΕ», αναφέρει ο ιδεαλιστής βουλευτής, τονίζοντας πως «η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα