Με-Νού για 5000 – Δωρεάν γεύμα κατά της σπατάλης τροφίμων στην Αθήνα (video)

Μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, το Feeding the 5000, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά.

Το γεύμα θα προετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Τα κύρια συστατικά του θα είναι ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα (περισσότερο από ένας τόνο), που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά εξαιτίας της εμφάνισής τους ή λόγω περισσεύματος: στραβά καρότα, «άσχημες» πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

 Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται σε αγρούς, σουπερμάρκετ, νοικοκυριά και εστιατόρια, ενώ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό σπαταλάμε 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

feedingthe5000-trofima-athina-125724

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, το Με-Νού για 5000 καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα: ένα γιγαντιαίο μπριάμ! Το γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις ανατολίτικες γεύσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση του φαγητού που μας περισσεύει.

Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.

Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής.

Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.

– Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.

– Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα υπέροχο ΝτισκοΣούπα πάρτυ, όπουπάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS, καθώς και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος συνΑθηνά.

Μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εκστρατεία έχει σαν βασικό στόχο την ανάδειξη του αποτελεσματικότερου τρόπου καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων μέσα από πιο σωστή διαχείριση της τροφής. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση της σπατάλης, μέσα από λιγότερα αισθητικά κριτήρια και πιο δίκαιο μοίρασμα του κόστους της σπατάλης μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, καθώς και η διανομή της τροφής σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά κυρίως στα στάδια παραγωγής και πώλησης τροφίμων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, ούτε η τσέπη μας αλλά ούτε και ο πλανήτης αντέχουν το μέγεθος της σπατάλης που βλέπουμε σήμερα. Το Με-Νού για 5000 θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους τους συνανθρώπους μας, προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η τροφή είναι πολύτιμη και είναι ανεπίτρεπτο να σπαταλιέται, ειδικά σε μια εποχή που πολύ συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο την έχουν ανάγκη. Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι ευθύνη όλων μας, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα προς ένα διατροφικό σύστημα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο», σχολιάζει η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.

Δείτε σε video παλαιότερη δράση στη Θεσσαλονίκη!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα