Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια είναι πιο έξυπνα

Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια είναι πιο έξυπνα

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, η σειρά γεννήσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πόσο έξυπνοι είστε. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο παιδί τείνει να έχει τη μεγαλύτερη δύναμη, όταν πρόκειται για τους εγκεφάλους τους.

Ένα πράγμα που οι επιστήμονες συμφωνούν είναι ότι η αγάπη των γονέων είναι σχεδόν η ίδια για όλα τα παιδιά τους, από τα νεότερα έως τα μεγαλύτερα. Είναι άλλοι παράγοντες που τίθενται σε εφαρμογή, που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευφυΐας τους και του τρόπου που ενεργούν.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ανθρώπινων Πόρων διαπίστωσε ότι τα πρώτα παιδιά είχαν την τάση να έχουν υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμές IQ τους σε σχέση με τα μικρότερα αδέλφια τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έδωσαν τα στοιχεία από μια ομάδα 5.000 παιδιών στις ΗΠΑ, που παρακολούθησαν από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι και τα δεκατέσσερά τους χρόνια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν υψηλότερη τάση να αποδίδουν καλύτερα στις γνωστικές εκτιμήσεις από νεαρή ηλικία σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέλφια τους. Στην πραγματικότητα, το χάσμα μεταξύ των μεγαλύτερων και των νεότερων αδελφών φαινόταν να διευρύνεται καθώς μεγάλωναν.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η διαφορά και τα ευρήματά τους ήταν σχετικά ενδιαφέροντα. Φαίνεται ότι, οι γονείς προσπαθούν πιο σκληρά με το πρώτο τους παιδί. Τα πρώτα παιδιά φαίνεται να λαμβάνουν περισσότερη πνευματική και σωματική διέγερση, με τη μορφή του θηλασμού.

Επιπλέον, οι μητέρες για πρώτη φορά, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να πίνουν, μη θέλοντας να βλάψουν το μωρό τους. Από την άλλη πλευρά, καθώς οι γονείς έχουν όλο και περισσότερα παιδιά, μοιάζει να χαλαρώνουν μερικούς από αυτούς τους περιορισμούς στη συμπεριφορά τους ή να μην δίνουν την ίδια προσοχή.

Ο λόγος δεν είναι φυσικά ότι αγαπούν λιγότερο τα μικρότερα παιδιά τους, απλά, στο πρώτο παιδί, οι κανόνες τηρούνται ευλαβικά λόγω απειρίας και στα επόμενα, αισθάνονται ότι μπορούν να χαλαρώσουν λίγο περισσότερο. Αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους γονείς, καθώς κάποιοι μπορεί να τείνουν να ακολουθούν τους ίδιους “κανόνες” με όλα τα παιδιά τους.

Άλλες συνέπειες της σειράς των γεννήσεων

Εκτός από τη νοημοσύνη, η σειρά γεννήσεων μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσωπικότητα ενός παιδιού. Αυτό συνήθως υλοποιείται με τη μορφή αυξημένων δεξιοτήτων ηγεσίας, φιλοδοξίας και αίσθησης ευθύνης προς τα μικρότερα αδέλφια. Τα μεσαία αδέλφια τείνουν να έχουν καλύτερες διαπραγματευτικές δεξιότητες και είναι μεγάλοι συμβιβαστές. Τα νεότερα αδέλφια τείνουν να παρουσιάζουν τέτοια χαρακτηριστικά όπως να είναι πιο γοητευτικά, δημιουργικά και χειραγωγικά.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα