Πώς να μειώσουμε το στρες τακτοποιώντας τα πράγματά μας

Πώς να μειώσετε το στρες τακτοποιώντας τα πράγματά σας

Η τακτοποίηση – ακόμα κι αν περιλαμβάνει μόνο ένα πράγμα – καθαρίζει τις ζωές μας σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Μας απελευθερώνει όταν νιώθουμε παγιδευμένοι κα γίνεται ο καταλύτης θετικής δράσης. Η έρευνα δείχνει ότι όταν περιβαλλόμαστε από ακαταστασία, απελευθερώνεται η ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη.

Οπότε το πρώτο πράγμα που ωφελείται από την τακτοποίηση είναι η υγεία, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι το στρες μας κάνει πολύ κακό.

Το επόμενο πράγμα που βελτιώνεται είναι η συγκέντρωση και η δημιουργικότητα. Η μεγάλη ακαταστασία στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση σύμφωνα με νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Η μελέτη εξερεύνησε το πώς αποδίδουν σε διάφορες εργασίες τα άτομα, όταν βρίσκονται σε τακτοποιημένο περιβάλλον ή ακατάστατο περιβάλλον αντίστοιχα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ακαταστασία αποσπά την προσοχή με αποτέλεσμα τη μείωση στην απόδοση και τη συγκέντρωση. Η ακαταστασία κάνει τον εγκέφαλο να εμπλέκεται σε πολυδιεργασίες αντί σε μια συγκεκριμένη δουλειά. Έτσι, το ξεκαθάρισμα των περιττών αντικειμένων βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση.

Αν νιώθετε σύγχυση, αφιερώστε μερικά λεπτά για να τακτοποιήσετε το γραφείο σας και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Πολλά, φυσικά, εξαρτώνται από τον χαρακτήρα σας, από το πού πρέπει να επικεντρωθείτε και από τα επίπεδα συγκέντρωσης που απαιτούνται, αλλά τις περισσότερες φορές ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργική διαδικασία.

Η ακαταστασία μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους, γιατί στέλνει στον εγκέφαλο ένα σήμα ότι η ζωή σας είναι αποδιοργανωμένη.

Ερευνητές της UCLA απέδειξαν αυτή τη σύνδεση καθώς μελέτησαν 32 οικογένειες και διαπίστωσαν ότι αυτές που είχαν τα περισσότερα «αντικείμενα», και κατ’ επέκταση την περισσότερη ακαταστασία, είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες.

Έπειτα, είναι το συναισθηματικό φορτίο που συσχετίζεται με τα αντικείμενα. Μερικές φορές κρατάμε πράγματα από το παρελθόν που ατην πραγματικότητα μας κρατούν πίσω γιατί έχουν αρνητικές σχέσεις.

Το ξεκαθάρισμα των περιττών μας δίνει την ευκαιρία να καθαρίζουμε τη ζωή μας συναισθηματικά και να κάνουμε μια νέα αρχή.

Κρατάμε πολύ περισσότερα αντικείμενα από όσα χρειαζόμαστε και αντί να προσθέτουν κάτι στη ζωή μας γίνονται αντικείμενα που μας πηγαίνουν πίσω.

Το μήνυμα εδώ είναι να πετάτε τα αντικείμενα που σας κρατούν πίσω ή σας κάνουν να νιώθετε ενοχές, όπως αυτό το ποδήλατο που ποτέ δεν χρησιμοποιείτε ή ο αποχυμωτής που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, αλλά ποτέ δεν το κάνετε.

Το ξεκαθάρισμα των περιττών είναι σαν να αφήνετε πίσω σας το παρελθόν, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν τακτοποιήσετε ένα πράγμα, έστω και μικρό, θα διαπιστώσετε ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Theresa Cheung «21 Ευκαιρίες να Ξεπεράσεις τον Εαυτό σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα