Μερικοί αξιοθαύμαστοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί

Μερικοί αξιοθαύμαστοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί

Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό εκείνων των ακτιβιστών των οποίων το έργο έχει κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Άνθρωποι όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που αγωνίστηκαν για φυλετική ισότητα, ή η Άουνγκ Σαν Σουίκι, ηγέτης της Βιρμανίας που βοήθησε να απελευθερώσει τη χώρα της από τη στρατιωτική εξουσία.

Με την πάροδο του χρόνου, μερικοί από αυτούς τους διάσημους ηγέτες γίνονται εκπρόσωποι ενός μεγαλύτερου κινήματος – στο σημείο που τα επιτεύγματα και οι θυσίες εκείνων που πολέμησαν μαζί τους χάνονται στην ιστορία.

Αλλά παρόλο που πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτούς τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλαξαν τον κόσμο.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τον Frederick Douglass, αλλά τι γίνεται με τον Octavius Catto;

Ο Φρέντερικ είναι ίσως ο σημαντικότερος αφρικανικό-αμερικανικός ακτιβιστής του 19ου αιώνα. Ο Ντάγκλας γεννήθηκε μέσα στη δουλεία, αλλά αφού δίδαχτηκε πώς να διαβάζει και να γράφει, στη συνέχεια δραπέτευσε από τους δασκάλους του και συνέχισε να γίνεται ένας από τους ηγέτες του καταργητικού κινήματος. Ακόμα και σήμερα, το έργο του διαβάζεται σε σχολεία των ΗΠΑ.

Τα επιτεύγματα του Octavius Catto είναι εξίσου σημαντικά. Μετά το ψήφισμα της 15ης τροπολογίας, που απασχολούσε τους Αφροαμερικανούς – ο Κάτο αγωνίστηκε ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συνομήλικοί του είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες. Κατά την διάρκεια του αγώνα του, πυροβολήθηκε.

Εκείνη την εποχή, η δολοφονία του προκάλεσε δημόσια κραυγή. Αλλά σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ, παρόλο που, όπως σημείωσε ο NPR, ο ξεχασμένος ήρωας έθεσε τα θεμέλια για τους αγωνιστές που τον ακολούθησαν: «Ο Κάτο και η γενιά του άφησαν τα βήματα για να ακολουθήσουν άνδρες και γυναίκες του 20ού αιώνα».

Έχετε ακούσει για τις Pankhursts, αλλά έχετε ακούσει για τη Sophia Duleep Singh;

Χάρη στις δραστηριότητες της Emmeline Pankhurst, μαζί με τις κόρες της Christabel και Sylvia, δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις βρετανικές γυναίκες.

Πιθανότατα όμως δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη Σοφία Ντουλέπ Σινγκ. Απόγονος των Ινδών βασιλιάδων και της θεάς-κόρης της Βασίλισσας Βικτώριας. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του bbc ήταν την τότε εποχή ιδιαίτερα διάσημη και αγαπητή.

Ενώ θα μπορούσε να είχε πάρει αυτή τη φήμη και να τη χρησιμοποιούσε για να ζήσει μια άνετη ζωή, δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί την αναγνωρισιμότητά της. Αντ ‘αυτού έκανε πολλούς αγώνες για να κατοχυρώσει το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες.

Ίσως να μην συναντήσατε το όνομά της σε πολλά βιβλία ιστορίας, αλλά όπως επισημαίνει η βιογράφος της, η ηρωίδα μας ήταν «καθοριστικής σημασίας στον αγώνα που βοήθησε στη μετατόπιση της ισορροπίας δύναμης στη Βρετανία».

Έχετε ακούσει για τον Nelson Mandela, αλλά τι έχετε ακούσει για τον Sedick Isaacs;

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πνευματικούς ισχυρούς του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, ενώ όλοι γνωρίζουμε για τον Nelson Mandela, τον Steve Biko και τον Desmond Tutu, λίγοι θα έχουμε ακούσει για τον Sedick Isaacs.

Ο Isaacs συμμετείχε πολύ ενεργά στην εκστρατεία της εποχής για τη φυλετική ισότητα. Μετά από απόπειρα ανατίναξης ενός τοπικού ηλεκτρικού υποσταθμού, συνελήφθη και πέρασε 13 χρόνια στη διαβόητη φυλακή του νησιού Robben. Ενώ βρισκόταν εκεί, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των κρατουμένων να λάβουν εκπαίδευση και δίδαξε μαθηματικά στους συντρόφους του συμβάλλοντας έτσι στην μόρφωση και την εκπαίδευση των φυλακισμένων τότε.

Τιμήθηκε με μεγάλη αναγνώριση από τους συντρόφους του ειδικά για τα επιτεύγματά του αλλά και για το πόσο καλός και ήρεμος άνθρωπος ήταν.

«Τιμούμε έναν αξιοθαύμαστο και ανιδιοτελή άνθρωπο, ο οποίος έζησε τη ζωή του στην προοδευτική υπηρεσία του συνανθρώπου του», δήλωσαν ακτιβιστές της Νοτίου Αφρικής όταν πέθανε.

Πολλές φορές, οι «αφανής» ήρωες, είναι και εκείνοι που συντέλεσαν παραδειγματικά στην υλοποίηση των μεγάλων επιτευγμάτων τελικά, και αξίζει να μαθαίνουμε τα επιτεύγματά τους, τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα