Μέσα στο “Ναι” υπάρχει το αντίδοτο του φόβου

Ένα από τα ουσιαστικότερα μαθήματα στην εκπαίδευση της μείωσης του φόβου είναι η αφομοίωση της φράσης: “ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΟΥ”.
Αυτό επαναλαμβανόταν συνέχεια από μια υπέροχη δασκάλα μου, την Τζάνετ Ζούκερμαν, σε όποιον παραπονιόταν με πίκρα για κάποιο συγκεκριμένο συμβάν της ζωής του. Ρώτησα τη Τζάνετ τι ακριβώς εννοούσε με αυτή τη φράση κι εκείνη μου απάντησε: “Είναι απλό. Για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου, κούνησε το κεφάλι σου πάνω κάτω, αντί να το κουνάς δεξιά αριστερά. Πολύ απλά, πες ναι, αντί να πεις όχι”.
Με τα χρόνια ενσωμάτωσα αυτή τη φράση στη ζωή μου, με αποτελέσματα μαγικά.

Ο όρος “σύμπαν” αναφέρεται σε εκείνο το σχέδιο της ζωής που φαίνεται πως έτσι κι αλλιώς κρατάει τα ηνία, ανεξάρτητα από ό,τι έχουμε εμείς στο νου μας – αναφέρεται σε αυτή τη “δύναμη” που λειτουργεί φαινομενικά από μόνη της και που συχνά επεμβαίνει στην εικόνα που έχουμε φανταστεί για τον τρόπο που θα θέλαμε να εξελιχθούν κάποια γεγονότα.

Αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ροή καταστάσεων στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων, στην οποία εμείς έχουμε από λίγο μέχρι και καθόλου έλεγχο.
Πολύ συχνά, όταν εμείς είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, συμβαίνει κάτι απρόοπτο που τα αλλάζει όλα.
Αυτά λοιπόν τα απρόοπτα γεγονότα ή ακόμα και η πιθανότητα που υπάρχει για να εμφανιστούν, μας δημιουργούν τεράστιο φόβο, καθώς περιμένουμε το χειρότερο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε: ΜΕΣΑ ΣΤΟ “ΝΑΙ” ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ.

Η φράση “λέω ναι” σημαίνει “αποδέχομαι” τις καταστάσεις που μου φέρνει η ζωή. Το να πεις ναι σημαίνει να πάψεις να αντιστέκεσαι και να επιτρέψεις στη ζωή σου την είσοδο των δυνατοτήτων που σου προσφέρει το σύμπαν για να δεις τον κόσμο με καινούριους τρόπους. Σημαίνει να χαλαρώσεις σωματικά και να μελετήσεις με ψυχραιμία την κατάσταση, δηλαδή να μην αφήσεις περιθώριο στην ανησυχία και στο άγχος να σε κατακλύσουν.

Πέρα από τα συναισθηματικά, τα φυσικά οφέλη είναι επίσης ανυπολόγιστα. Αντίθετα, το να πεις όχι, σημαίνει πως είσαι θύμα. “Πώς μπόρεσε να μου συμβεί αυτό!”
Το όχι σημαίνει ότι εμποδίζεις, ότι αντιμάχεσαι, ότι αντιστέκεσαι στις ευκαιρίες της ανάπτυξης και στις προκλήσεις.

Το όχι σημαίνει ένταση, εξουθένωση, απώλεια ενέργειας, συναισθηματική αναταραχή – ή, το χειρότερο απ’ όλα, απάθεια.
“Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν μπορώ να πάω. Δεν υπάρχει ελπίδα”. Η αλήθεια είναι όμως ότι το να πούμε ναι αποτελεί τη μόνη μας ελπίδα.

Το ναι δεν είναι μόνο το αντίδοτο για την αντιμετώπιση των καθημερινών μας απογοητεύσεων, των απορρίψεων και των χαμένων ευκαιριών (η γρίπη, το ταβάνι που στάζει, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το σκασμένο λάστιχο του αυτοκινήτου, ένα αποτυχημένο ραντεβού και τόσα άλλα), είναι και το μυστικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τους βαθύτερους, τους πιο σκοτεινούς φόβους μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Susan Jeffers “Κάν’ το…κι ας φοβάσαι!” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα