Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά στην Ευρώπη. Έχει κυρτό μέτωπο και δυο στρογγυλά κέρατα, μεγαλύτερα στο αρσενικό. Έχει σκούρο καφέ τρίχωμα που είναι πιο μακρύ στο κεφάλι και στο λαιμό.
Οι βίσονες έχουν ύψος γύρω στα 2 μέτρα, μήκος έως 3,5 μέτρα και ζυγίζουν από 900 κιλά έως 1,2 τόνο. Όταν όμως τα θηλυκά είναι έτοιμα να κάνουν παιδί, υπερβαίνουν τον 1,5 τόνο.
Οι βίσονες, μεταξύ πολλών άλλων ευρωπαϊκών περιοχών, ζούσαν και στην οροσειρά της Ροδόπης στη νότια Βουλγαρία. Εδώ και 800 χρόνια όμως, το είδος τους είχε εξαφανιστεί από τη Ροδόπη.
Το φετινό καλοκαίρι, αυτό άλλαξε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, μία αγέλη από επτά βίσονες αφέθηκε ελεύθερη σε ένα καταφύγιο στα βουνά της Ροδόπης στη Βουλγαρία, όπου μάλιστα, γεννήθηκε και ο πρώτος βίσονας.
«Είναι ο πρώτος άγριος βίσονας που γεννήθηκε νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα», δήλωσε στην Telegraph ο Χρίστο Χριστόφ, μέλος της οργάνωσης που σχεδίασε την επιστροφή των βισόνων. «Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε ο βίσονας γιατί η γέννα έγινε σε ένα από τα πιο άγρια σημεία του δάσους. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες, ο πρώτος άγριος βίσονας γεννήθηκε στη φύση στη Βουλγαρία», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στη Γη (φωτογραφίες)
Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση της επιστροφής των βισόνων στη Ροδόπη έγινε από την οργάνωση Rewilding Europe η οποία επανεισάγει επίσης αγριογούρουνα και άγρια άλογα, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη ζούν σήμερα περίπου 3.500 βίσονες σε άγρια ή ημι-άγρια περιβάλλοντα ενώ ο στόχος για την Ροδόπη είναι να αναπτυχθεί ένα κοπάδι 50 βισόνων.
Ο μικρός βίσονας που γεννήθηκε το καλοκαίρι στη Ροδόπη πήρε το όνομα Nadezhda που σημαίνει «ελπίδα» δεδομένου ότι αποτελεί – σύμφωνα με τον Χρίστοφ «σύμβολο ελπίδας για την άγρια βιοποικιλότητα στην οροσειρά της Ροδόπης».
Γεωργία Χασάπη
Photo: Valène Aure