Μεταμορφώνουμε την Πραγματικότητά μας με την τεχνική Ho’oponopono

Μεταμορφώνουμε την Πραγματικότητά μας με την τεχνική Ho’oponopono

Γράφει η Δήμητρα Μακρυγιάννη

Στις 19 Μαρτίου 2015, το Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Συμπληρωματικών Θεραπειών ESOFOS, ανακοίνωσε την Ομάδα Δράσης εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία το Ho’oponopono, ώστε καθαρίζοντας τη συμμετοχή μας σε γεγονότα εξαγνίζουμε τον εαυτό και συμβάλλουμε στη θεραπεία της κατάστασης.

Καθημερινά, ανακοινώνονται οι καταστάσεις στην Ομάδα Δράσης Ho’oponopono στις οποίες καθαρίζουμε τη συμμετοχής μας.

Μπορούν όλοι στην Ομάδα να ανακοινώνουν δικές τους προτάσεις είτε για κάποιο κοινωνικό θέμα είτε για κάποιο προσωπικό θέμα, υγείας ή κάποιας δύσκολης κατάστασης.

Ho’oponopono, πώς να Μεταμορφώσουμε την Πραγματικότητά μας και να συμβάλλουμε στην αλλαγή των κοινωνικών πραγματικοτήτων.

Εξαγνίζοντας τον Εαυτό μας

Η αρχαία Χαβανέζικη θεραπευτική τεχνική, που ονομάζεται Ho’oponopono, μας ζητά να αναλάβουμε 100% την ευθύνη για οτιδήποτε εμφανίζεται στην πραγματικότητά μας – για οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε ή τραβάει την προσοχή μας. Σ’ αυτή τη διαδικασία εξαγνίζουμε τον εαυτό μας και την προσωπική μας συμβολή σ’ αυτό που αποκαλούμε «πραγματικότητά μας», η οποία είναι προσωπική, κοινωνική και παγκόσμια.

Αλλάζουμε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό μας. Είναι ταυτόχρονα μια μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, θεραπείας του εαυτού μας, των άλλων, καθώς και των καταστάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε ή θυμόμαστε πως οτιδήποτε παρατηρούμε ή μας επηρεάζει, με οποιονδήποτε τρόπο, βρίσκεται εκεί επειδή καθρεφτίζει κάτι από μέσα μας – κυρίως τις προσωπικές μας μνήμες, πεποιθήσεις, συναισθήματα και προγραμματισμούς.

100% Ευθύνη;;;

Αυτήν την έννοια της ευθύνης είναι μάλλον δύσκολο για τους περισσότερους από μας να την αφομοιώσουμε. Μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις ανεύθυνες ή ανήθικες πράξεις των άλλων ανθρώπων; Πώς μπορεί να είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτούς που βιάζουν γυναίκες και παιδιά ή σκοτώνουν αθώους ανθρώπους στο Ιράκ ή την Αφρική ή οπουδήποτε αλλού; Μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για τρομοκρατικές πράξεις σ’ όλο τον κόσμο; Τέτοιες αντιδραστικές σκέψεις είναι φυσιολογικό να έρχονται στο νου όταν μας ζητείται να πιστέψουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το επαναστατικό σύστημα.

Πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για κάτι που «εμείς» δεν έχουμε κάνει και «πιθανά» (ποτέ δεν ξέρουμε μέχρι να βρεθούμε στις ίδιες συνθήκες) να μην κάναμε ποτέ;

Κι όμως, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει το Ho’oponopono μια αληθινά μεγαλειώδη τεχνική που οδηγεί τελικά στην αγνότητα, την αγάπη και την ελευθερία από την αρνητικότητα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην πραγματικότητα αλλάζει τον εξωτερικό κόσμο.

Μεταμορφώνουμε την Πραγματικότητά μας με την τεχνική Ho’oponopono

Το Συλλογικό Υποσυνείδητό μας

Το συλλογικό ασυνείδητο είναι ένα μέρος του ασυνείδητου νου, κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Carl Jung, το συλλογικό ασυνείδητο περιέχει αρχέτυπα, παγκόσμιες νοητικές "προδιαθέσεις" μη βασισμένες στην εμπειρία. Τα αρχέτυπα δεν έχουν την προέλευση τους στον κόσμο των αισθήσεων, αλλά υπάρχουν ξέχωρα και γίνονται γνωστά κατ’ ευθείαν στο νου.

Έχουμε πολλά κοινά συναισθήματα, πεποιθήσεις και τρόπους λειτουργίας, όπως τέθηκε σαν υπόθεση από τον Καρλ Γιούνγκ στη θεωρία του για το Συλλογικό Υποσυνείδητο. Μοιραζόμαστε πολλούς προγραμματισμούς, φόβους, συναισθήματα και επιθυμίες. Μπορεί απλά όλοι να επηρεαζόμαστε ο ένας από το υποσυνείδητο του άλλου. Σήμερα, πολλά πειράματα δείχνουν ότι μπορούμε να επηρεαστούμε από τα συναισθήματα των άλλων, ακόμη κι αν συνειδητά δεν έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για ανθρώπους με τους οποίους έχουμε στενό συναισθηματικό δεσμό.

Η Κβαντική Φυσική έχει δείξει ότι ισχύει το ίδιο για τα μόρια που είχαν επαφή σε κάποιο σημείο στην ιστορία τους. Οτιδήποτε συμβαίνει στο ένα επηρεάζει αμέσως το άλλο. Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, το δικό μας «υδάτινο σύστημα» θα επηρεάσει τους άλλους που συνδέονται μαζί μας μ’ αυτόν τον τρόπο. Επηρεάζουμε τους άλλους με την αόρατη συναισθηματική σύνδεσή μας μαζί τους.Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια ανταπόκριση συνεχόμενης συχνότητας έχοντας την τάση να αλλάζει τη δεσπόζουσα ηλεκτροεγκεφαλική της μορφή έναντι της συχνότητας των εξωτερικών ερεθισμάτων

Dr. Carl Jung, ο Pierre Teilhard de Chardin, ο ο Evin Laszlo, ο Gary Zukav και άλλοι έχουν περιγράψει την εξελισσόμενη ανάπτυξη της υποσυνείδητης ανθρώπινης συνδεκτικότητας ως το παγκόσμιο πνεύμα ή το μυαλό.

Όλοι μας είμαστε μέρος αυτού του σπειροειδούς οργανισμού ανεξαρτήτως της αντίληψής μας για αυτό.

Διαδικασία

Στην κάθε κατάσταση που ανακοινώνεται στην ομάδα, καθόμαστε ώστε τα πόδια να πατούν το έδαφος, τοποθετώντας τις παλάμες στα γόνατα , κάνουμε μερικές διαφραγματικές αναπνοές ώστε να βρισκόμαστε σε μια νοητική και συναισθηματική ηρεμία….και λέμε τις ακόλουθες φράσεις :

– Συγνώμη για όλα όσα είναι σε μένα, από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε (η κατάσταση)

– Σε παρακαλώ, συγχωρέσε με για όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε (η κατάσταση)

– Σε ευχαριστώ που απελευθερώνεις όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε (η κατάσταση)

– Σε αγαπώ Σε αγαπώ Σε αγαπώ

Όλοι έχουμε αφήσει κομμάτια του εαυτού μας σε εκκρεμότητες του παρελθόντος…που άνθρωποι και καταστάσεις που εμφανίζονται στην πραγματικότητα μας, έρχονται να μας τις πυροδοτήσουν…αρνητικά συναισθήματα κάνουν τότε την εμφάνιση τους και συνήθως κάνουμε τα πάντα για να τα αποβάλλουμε..σαν εχθρός από τον οποίο δεχόμαστε επίθεση…είναι όμως απλά συναισθήματα που σαν φως ανάβουν…κάτι να μας θυμήσουν…κάποιες εσωτερικές ερωτήσεις που βοηθούν είναι όπως;

 • – τι νιώθω για αυτή την κατάσταση
 • – πότε έχω ξανανιώσει έτσι?
 • – τι είχε συμβεί τότε και πώς ένιωσα
 • – τι φοβάμαι?
 • – ποιο θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί αν αυτός ο φόβος επιβεβαιωνόταν?

Συνήθως από αυτές τις ερωτήσεις προκύπτουν πεποιθήσεις και τότε μπορούμε να μας ρωτήσουμε:

 • – Ποιος μου είπε ότι αυτό ισχύει?
 • – Πού με εξυπηρετεί να νιώθω ή να φέρομαι έτσι?

Είναι ερωτήσεις που αποκαλύπτοντας τις πεποιθήσεις μας ακολουθούμε τη φιλοσοφία του Hο’  oponopono…είναι πολλά θέματα που το υποσεινήδητο για να μας προστατέψει τα σκεπάζει…εμείς απλά άνθρωποι , καταστάσεις που μας πυροδοτούν συναισθήματα, τα οποία συναισθήματα αποζητούν τη συμφιλίωση μαζί μας, βάζοντας τα σε μία σειρά μπορούμε μέσω της αυτοπαρατήρησης, να φέρουμε την επίγνωση, την επιλογή της αλλαγής ώστε με καθημερινή πρακτική να επιφέρουν τη θεραπεία μέσω της αποδοχής και της συμφιλίωσης.

Καθώς όλοι είμαστε Ένα…συνδεόμαστε…Είναι ευθύνη μας η κατανόηση της συμμετοχής μας στην εκδηλωμένη πραγματικότητα ..

Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας, να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά σας τα συναισθήματα που φοβάστε. …Ρωτήστε τον εαυτό σας τι με εμποδίζει να αγαπώ ολοκληρωτικά…τι σημαίνει για μένα το ολοκληρωτικά και πώς θα μπορούσε να με βλάψει;…οι περισσότεροι αποζητούμε από τους άλλους να αγαπηθούμε…αλλά όσο περισσότερο εμείς φοβόμαστε… τόσες περισσότερες εγγυήσεις από τους άλλους ζητάμε…

Αποφεύγοντας τη δυστυχία…δεν οδηγούμαστε στην ευτυχία…γιατί η ευτυχία τα έχει ΟΛΑ…σημειώστε λοιπόν με ειλικρίνεια τις εσωτερικές σας αντιστάσεις…τις δικές σας Ερινύες…και εφαρμόστε το ho’ oponopono…

Όλοι ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να λύνουμε τα θέματα μας, να νιώσουμε πληρότητα αλλά συνέχεια είναι σαν κάτι να λείπει από το παζλ που συνθέτει την εικόνα της ευτυχίας.

Τα γεγονότα, ακατάπαυστα μας προλαβαίνουν…γεγονότα που μας θυμίζουν ότι αν θέλουμε την αλλαγή…αξιών, συνθηκών, συμπεριφορών…ριζικών αλλαγών…ναι αυτό διαδικαστικά προαπαιτεί δράση…δεν γίνεται να έρθει κάτι διαφορετικό…συνεχίζοντας τακτικές του παρελθόντος….τακτικές κόντρα στην παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη, ομόνοια….περισσότερο φοβίζει ο φόβος της αλλαγής…παρά η ίδια η αλλαγή…αλλαγή όμως σε τι?…δεν θέλω κάτι…δε σημαίνει απαραίτητα και ότι ξέρω τι θέλω…και αν ξέρω…είναι αυτό ωφέλιμο για όλους?…για το ανώτερο καλό?.

Υπό την επήρεια της αξιοποίησης της θετικής σκέψης, η φυγή της παρακολούθησης τους αποτελεί για πολλούς την ιδανική λύση. Η θετική σκέψη είναι ωφέλιμη αρκεί να μην είναι ψυχαναγκαστική, άλλωστε αν τα συναισθήματα δε βρίσκονται σε αρμονία με τις σκέψεις μοιάζει σαν τρόπος που προσπαθείς να κοροϊδέψεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα μέτωπα είναι πολλά…όμως πλέον γνωρίζουμε ότι όλα κοινό παρονομαστή έχουν…την παρουσία ή την απουσία αγάπης .

Δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα επιλογής απέναντι στα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του….

Εστιαζόμενος ο άνθρωπος στο «τι» και «πώς» σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του…

Τα άτομα είναι αλληλοσυνδεόμενοι και βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αμοιβαίας επιρροής….

Έτσι κατανοούμε η συνεχής εφαρμογή του Ho’ oponopono, αυτής της αρχαίας φιλοσοφίας, παίζει δραστικό ρόλο στο να δούμε την ολότητα μας, να την αποδεχθούμε, να την αγαπήσουμε και έτσι να εκφορτίσουμε εντάσεις που οφείλονται σε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, επιβλαβείς ενέργειες, πρωτογενή αισθήματα, να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση μέσα από τη συμπόνοια που εκφράζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Καθαρίζοντας τη συμμετοχή μου σε οτιδήποτε συναντώ, δεν αποτελεί μια μηχανική πράξη αλλά μια ενεργή διαδικασία…χωρίς καμιά προσδοκία παρέμβασης….ότι δηλ εφαρμόζω τη φιλοσοφία του ho oponopono για να είναι τα πράγματα διαφορετικά…αλλά με ευγνωμοσύνη που μπορώ να δω τι έχω σε μένα να δουλέψω…πολλοί ρωτούν…πώς είναι δυνατόν να έχω συμμετοχή σε αυτό που αντικρίζω? στον πόλεμο που λαμβάνει χώρα…ή στην οδύνη που κάποιοι βιώνουν…ή στην παράλογη συμπεριφορά κάποιου…πριν μπω στη διαδικασία καθαρισμού της συμμετοχής μου…ίσως θα ήταν βοηθητικό να ρωτήσω τον εαυτό μου το συμβολισμό σε αυτό όπου μάρτυρας γίνομαι…ο πόλεμος που γίνεται σε κάποια χώρα ίσως να αποτελεί μια εσωτερική μου διαμάχη…ο καρκίνος που κάποιος έχει ίσως να είναι κάτι που εμένα με τρώει μέσα μου…η αγένεια που αντικρίζω ίσως να αποτελεί ένδειξη δικής μου συμπεριφοράς σε κάποιους ανθρώπους…Πριν καθαρίσω τη συμμετοχή μου λοιπόν ας παρατηρήσουμε ουδέτεροι το φαινόμενο ώστε να επέλθει η αυτογνωσία…να επιλέξουμε την αλλαγή αναλαμβάνοντας την ευθύνη ότι και αυτό είναι κάτι δικό μας και ας δράσουμε απλά αλλάζοντας εμάς..

Μερικές καθημερινές προτάσεις της Ομάδας Δράσης Ho oponopo :

Για να ξεκινάει καλά η μέρα μας….

 • – Σε αγαπώ Σε αγαπώ Σε αγαπώ
 • – Σε ευχαριστώ που απελευθερώνεις όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν στο να μη βιώνω όλη τη σημερινή μέρα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια της αγάπης, της χαράς, της ευτυχίας, της αποδοχής, της τέλειας υγείας σωματικής ευεξίας, φυσικής κατάστασης, της αφθονίας , ευημερίας, της ευγνωμοσύνης, της ασφάλειας, με τον πιο εύκολο, χαρούμενο, διασκεδαστικό τρόπο
 • – Σε παρακαλώ, συγχώρεσε με για όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν στο να μη βιώνω όλη τη σημερινή μέρα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια της αγάπης, της χαράς, της ευτυχίας, της αποδοχής, της τέλειας υγείας σωματικής ευεξίας, φυσικής κατάστασης, της αφθονίας , ευημερίας, της ευγνωμοσύνης, της ασφάλειας, με τον πιο εύκολο, χαρούμενο, διασκεδαστικό τρόπο.
 • 1. -Συγνώμη για όλα όσα είναι σε μένα, από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν στο να μη βιώνω όλη τη σημερινή μέρα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια της αγάπης, της χαράς, της ευτυχίας, της αποδοχής, της τέλειας υγείας σωματικής ευεξίας, φυσικής κατάστασης, της αφθονίας , ευημερίας, της ευγνωμοσύνης, της ασφάλειας, με τον πιο εύκολο, χαρούμενο, διασκεδαστικό τρόπο.
 • 2. -Συγνώμη για όλα όσα είναι σε μένα, από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλο τον πόνο, το φόβο, το μίσος, τη βία, την οργή, το θυμό, το διαχωρισμό, όλους τους πολέμους, τους θανάτους, τις κακοποιήσεις όλων των όντων, την πείνα τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την τρομοκρατία, την ανισότητα, την αδικία, που υπάρχουν στον κόσμο, την έλλειψη αγάπης και σεβασμού προς το περιβάλλον προς τον πλανήτη.
 • – Σε παρακαλώ, συγχώρεσε με για όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλο τον πόνο, το φόβο, το μίσος, τη βία, την οργή, το θυμό, το διαχωρισμό, όλους τους πολέμους, τους θανάτους, τις κακοποιήσεις όλων των όντων, την πείνα τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την τρομοκρατία, την ανισότητα, την αδικία, που υπάρχουν στον κόσμο, την έλλειψη αγάπης και σεβασμού προς το περιβάλλον προς τον πλανήτη.
 • – Σε ευχαριστώ που απελευθερώνεις όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλο τον πόνο, το φόβο, το μίσος, τη βία, την οργή, το θυμό, το διαχωρισμό, όλους τους πολέμους, τους θανάτους, τις κακοποιήσεις όλων των όντων, την πείνα τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την τρομοκρατία, την ανισότητα, την αδικία, που υπάρχουν στον κόσμο, την έλλειψη αγάπης και σεβασμού προς το περιβάλλον προς τον πλανήτη.
 • – Σε αγαπώ Σε αγαπώ Σε αγαπώ
 • 3. -Συγνώμη για όλα όσα είναι σε μένα, από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλους τους λόγους και τις αιτίες που έχω βλάψει και βλάπτω, οποιοδήποτε πλάσμα, οποιοδήποτε ον, συνειδητά ή ασυνείδητα με τον οποιοδήποτε τρόπο.
 • -Σε παρακαλώ, συγχώρεσε με για όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλους τους λόγους και τις αιτίες που έχω βλάψει και βλάπτω, οποιοδήποτε πλάσμα, οποιοδήποτε ον, συνειδητά ή ασυνείδητα με τον οποιοδήποτε τρόπο.
 • – Σε ευχαριστώ που απελευθερώνεις όλα όσα είναι σε μένα από την αρχή του χρόνου από όλα τα επίπεδα και διαστάσεις που συμβάλλουν σε όλους τους λόγους και τις αιτίες που έχω βλάψει και βλάπτω, οποιοδήποτε πλάσμα, οποιοδήποτε ον, συνειδητά ή ασυνείδητα με τον οποιοδήποτε τρόπο.
 • – Σε αγαπώ Σε αγαπώ Σε αγαπώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα