Η μετανάστευση του ανθρώπινου γένους από την Αφρική είναι πολύ πιο αρχαία απ’ όσο ξέραμε ως τώρα – Σημαντική ανακάλυψη!

metanastefsi-anthropinou-genous-apo-afriki-poli-pio-palia

O Homo Sapiens εκτιμάται πως κατοικεί τον πλανήτη για πάνω από 300.000 χρόνια. Ως τώρα είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του στην Αφρικανική Ήπειρο και σύμφωνα με ευρήματα των Παλαιοανθρωπολόγων, η πρώτη μεταναστευτική περίοδος είχε γίνει μόλις 90.000 χρόνια πριν, όπου είχαν βρεθεί οστά του σε σπήλαια του Ισραήλ.

Καθώς η αρχαιολογία συνεχίζει τις έρευνες, ένα άλλο κομμάτι γνάθου από ανθρώπινο οργανισμό, βρέθηκε και πάλι σε σπήλαιο του Ισραήλ. Εκτιμάται πως πρόκειται για γνάθου αρσενικού, απροσδιορίστου ηλικίας.

Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι όταν κατάφεραν ν’ αποσαφηνίσουν την ηλικία του συγκεκριμένου Ηomo Sapiens.

Ενώ δεν περίμεναν να είναι πάνω από 100.000 χρόνια το πολύ, προς μεγάλη τους έκπληξη, βρέθηκαν μπροστά σε έναν Homo Sapiens ο οποίος κατοικούσε στις σπηλιές του Ισραήλ, περίπου 170.000 χρόνια πριν!

Αυτό στηρίζει τη μία από τις θεωρίες των προϊστορικών χρόνων πως οι άνθρωποι δεν μετανάστευσαν μόνο από ανατολικά της Αφρικής και μέσω Αραβικής Χερσονήσου προς την Ινδία και την Ασία σε ευρύτερο πλαίσιο.

Το ίδιο πιθανό είναι να έχουν μεταναστεύσει προς τις βόρειες διαδρομές για Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Μικράς Ασίας την ίδια περίπου περίοδο που ανακάλυπταν την Ασία. Αυτό, αν και ακούγεται λογικό, δεν ήταν δεδομένο ως τώρα στην Ανθρωπολογία, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Όλα δείχνουν πως οι θαυμαστές ανακαλύψεις για την ιστορία μας ως ανθρώπινο είδος συνεχίζονται και πως έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τα πρώτα μας βήματα στον πλανήτη.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα