Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο αριθμός των καρχαριών και των μεγάλων θαλάσσιων αρπακτικών έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί και να επανέλθει σε υγιή επίπεδα, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η θαλάσσια ζωή στους ωκεανούς του πλανήτη θα μπορούσε να ανακάμψει σε υγιή επίπεδα τα επόμενα τριάντα χρόνια εάν ληφθούν αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα, όπως συμπεραίνει διεθνής μελέτη.
Oμάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι η θαλάσσια ζωή είναι “εξαιρετικά ανθεκτική” παρά τις βλάβες που προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβολές, όπως ανέφεραν σε δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι πληθυσμοί των ωκεανών θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μέχρι το 2050, αλλά προειδοποίησαν ότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, η θαλάσσια ρύπανση και το όξινο νερό επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή. Περίπου 70-90% όλων των υπαρχόντων κοραλλιογενών υφάλων αναμένεται να εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, των όξινων υδάτων και της ρύπανσης, δήλωσαν επιστήμονες από Πανεπιστήμιο της Χαβάης ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τους πληθυσμούς των ψαριών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τις απώλειες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι απώλειες στους πληθυσμούς έχουν επιβραδυνθεί και σε μερικές περιπτώσεις έχει εμφανιστεί αναβίωση κατά τον 21ο αιώνα.
Οι επιστήμονες έθεσαν μια σειρά από επιτυχείς επεμβάσεις που αποδείχτηκαν να έχουν αντίκτυπο στους πληθυσμούς των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της αναζωπύρωσης του αριθμού των σχεδόν εξαφανισμένων φαλαινών, μετά το τέλος της λαθροθηρίας στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό.
Στην επισκόπηση, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το ποσοστό ανάκαμψης της θαλάσσιας ζωής θα μπορούσε να επιταχυνθεί για πολλά ωκεάνια οικοσυστήματα και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια “ουσιαστική ανάκαμψη” εντός δύο έως τριών δεκαετιών, εάν οι πιέσεις στους ωκεανούς του πλανήτη – συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής – αντιμετωπιστούν και εφαρμοστούν ευρείες επεμβάσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρέπει να προστατευθούν τα είδη και οι χώροι, να αποκατασταθούν οι βιότοποι, να γίνει σοφή συλλογή, να μειωθεί η ρύπανση και να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή για την ανάκαμψη των ωκεανών.
Οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν εννέα συστατικά στοιχεία που είναι σημαντικά για την αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής, τα οποία περιλαμβάνουν θαλάσσια βλάστηση, αλμυρότητα, μαγγρόβια, κοραλλιογενείς υφάλους, φύκια, υφάλους στρειδιών, αλιεία, megafauna και βαθιά θάλασσα.
Αν και οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουμε τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία για να αποκαταστήσουμε ζωτικούς θαλάσσιους βιότοπους, ωστόσο, προειδοποιούν ότι, παρά το γεγονός αυτό, για να επιτύχουμε την αλλαγή, ο χρόνος είναι πολύ ουσιαστικός παράγοντας.
“Έχουμε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για να παραδώσουμε έναν υγιή ωκεανό στη γενιά των εγγονών μας και έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να το κάνουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Carlos Duarte, καθηγητής θαλάσσιας επιστήμης και έρευνας.