Φέτος, η 29η Ιουλίου σηματοδοτεί την Ημέρα της υπέρβασης της γης – την ημερομηνία κατά την οποία έχουμε χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης μας σε ένα χρόνο, όπως διαβάσαμε στο Sciencealert.com.
Κάθε χρόνο, καλύπτουμε αυτόν τον οικολογικό προϋπολογισμό νωρίτερα και νωρίτερα και με τον σημερινό ρυθμό χρήσης των πόρων, θα χρειαζόμασταν 1.75 πλανήτες για να στηρίξουμε τη ζήτηση μας στο οικοσύστημα της Γης.
Οι υπολογισμοί αυτοί περιλαμβάνουν πόρους όπως η ποσότητα του νερού, της γης, των ψαριών και των δασών που χρησιμοποιούμε καθώς και το ποσό του CO2 που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα και αποτελεί μέτρο του οικολογικού μας αποτυπώματος.Το αποτύπωμα άνθρακα είναι πλέον το 60% του συνολικού μας παγκόσμιου οικολογικού αποτυπώματος.
Πριν από τη δεκαετία του 1970, η χρήση των πόρων μας παρέμενε στα όρια αυτού που θα μπορούσε να παράγει ο πλανήτης μας. Το 1961, μάλιστα, χρησιμοποιήσαμε μόνο τα τρία τέταρτα των ετήσιων πόρων μας. Αλλά από τότε, η χρήση των πόρων μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
“Έχουμε μόνο μία Γη – αυτό είναι το τελικό πλαίσιο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1,75 χωρίς καταστροφικές συνέπειες”, δήλωσε με Δελτίο Τύπου ο Mathis Wackernagel, ιδρυτής του Global Footprint Network.
Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»
Και οι τελευταίες αυτές συνέπειες γίνονται τρομακτικά σαφείς, με την 6η μαζική εξαφάνιση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Καύσωνες, καταστροφή οικοτόπων και απώλειες παγετώνων είναι μερικές από αυτές τις συνέπειες.
Φυσικά, δεν κάνουν όλες οι χώρες την ίδια χρήση πόρων όπως και δεν προσπαθούν όλες οι χώρες το ίδιο, για να προστατέψουν τον πλανήτη. Ωστόσο, αν και και γίνονται βήματα, όπως αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο που διαχειρίστηκε πρόσφατα 6 ημέρες χωρίς καύση CO2, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.
Αν μπορούσαμε όλοι, να αφιερώσουμε πέντε μόνο μέρες το χρόνο, χρησιμοποιώντας από καθόλου μέχρι ελάχιστους πόρους από τη Γη μας, θα μπορούσαμε να ζήσουμε στα όρια των πόρων του πλανήτη, μέχρι το 2050.