Η μία και μοναδική συνωμοσία που γεννά όλες τις υπόλοιπες (και κανείς δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει)

Η μία και μοναδική συνωμοσία που γεννά όλες τις υπόλοιπες (και κανείς δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει)

Είναι άραγε ο Κορωνοϊός δημιουργία εργαστηρίου; Δημιουργήθηκε στην Κίνα; Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ; Είναι ένα τέχνασμα ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να μας πουλήσουν ένα εμβόλιο; Σχετίζεται με τις κεραίες 5G; Είναι μια συνωμοσία εξωγήινων ή κέντρων εξουσίας για τη μείωση του πληθυσμού; Είναι η καραντίνα ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα ελέγχου; Είναι ο σκοπός η παρακολούθησή μας ή η απώλεια των ελευθεριών και τον ανθρώπινων δικαιωμάτων; Αυτές είναι λίγες μόνο από τις θεωρίες που υπάρχουν εκεί έξω για την προέλευση της πανδημίας.

Είναι εύκολο να υιοθετήσουμε μία από αυτές και είναι ακόμα πιο εύκολο να παριστάνουμε τους ορθολογιστές και λογικόφρονες δημοσιογράφους που απορρίπτουν κάθε θεωρία απλά επειδή αυτή είναι η γραμμή που υιοθετεί το μέσο τους.

Ρωτάω λοιπόν, ποιος μπορεί να είναι 100% σίγουρος αυτή τη στιγμή για το τι πραγματικά συμβαίνει; Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα ότι έσπειρε τον ιο και η Κινέζικη Κυβέρνηση αφήνει υπόνοιες άμεσα και έμμεσα ότι συνέβη το αντίθετο; Τι παραπάνω γνωρίζει ένας δημοσιογράφος με τόση βεβαιότητα που χλευάζει κάθε θεωρία;

Το πρόβλημα δεν είναι αν οι θεωρίες ευσταθούν ή όχι.  Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και πολύ πιο βαθύ και δεν αφορά τον Κορωνοϊό. Θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν για τα πάντα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη!  Και αντί να ασχολούμαστε με το πραγματικό ζήτημα, προσπαθούμε να καταρρίψουμε τις θεωρίες με λογικοφανείς απαντήσεις οι οποίες μπορεί να καταρριφθούν επίσης στη συνέχεια.

Αντί να αναρωτιόμαστε πως σκέφτηκε κάποιος μια θεωρία που ενίοτε μπορεί να είναι και εξαιρετικά ευφάνταστη, καλύτερα να αναρωτηθούμε γιατί την αποδέχεται τόσος πολύς κόσμος. Γιατί πλέον οι λαοί δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, τα media, την επιστημονική κοινότητα, την αστυνομία; Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί. Και γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Σίγουρα δεν ανακάλυψα τον τροχό κάνοντας αυτή τη σκέψη. Υποθέτω όμως ότι ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι διότι μας βάζει σε μια άβολη θέση. Σε εκείνη που αντί να επιρρίπτουμε την ευθύνη στους άλλους θα πρέπει να την αναλάβουμε 100% εμείς οι ίδιοι. Εάν οι λαοί δεν πιστεύουν τις κυβερνήσεις τους, τότε, είναι οι κυβερνήσεις που θα πρέπει να διορθώσουν το πρόβλημα, όχι οι λαοί. Εάν η φαρμακοβιομηχανία μιλάει για εμβόλιο και ο μισός πλανήτης σκέφτεται ότι “Θέλουν να τα αρπάξουν πάλι”, είναι οι φαρμακοβιομηχανίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ηθικής τους.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί εύκολα, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον διότι ο πυρήνας όλων των συνωμοσιών είναι σωστός: Οι κυβερνήσεις και οι επίσημοι φορείς δεν είναι πάντα ειλικρινείς. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι τους προστατεύουν αλλά απλά ότι τους καθοδηγούν.

Γιατί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης σημαίνει την κατάρρευση του πολιτισμού

Οι ανθρώπινες κοινωνίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, όταν το φανάρι είναι κόκκινο για τα αυτοκίνητα και το ανθρωπάκι πράσινο, τότε, περνάμε το δρόμο εμπιστευόμενοι ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν θα πατήσουν το γκάζι τη στιγμή που περνάμε (ασχέτως εάν σπανίως μπορεί να συμβεί κι αυτό). Όταν πάμε στο φούρνο και παίρνουμε ένα ψωμί, εμπιστευόμαστε ότι ο φούρναρης  θα έχει δημιουργήσει ένα κατάλληλο προς βρώση προϊόν το οποίο θα το καταναλώσουμε εμείς και η οικογένειά μας. Εάν χάναμε την εμπιστοσύνη μας ολοκληρωτικά, τότε ο πολιτισμός μας θα κατέρρεε.

Το πρόβλημα είναι ότι κατευθυνόμαστε ακριβώς εκεί. Όταν η κυβέρνηση λέει “Τα χρήματά σας είναι εξασφαλισμένα” και σε δύο μέρες επιβάλλονται Capital Controls, όταν λένε “Χρήματα Υπάρχουν” και αμέσως μετά ακολουθεί μια δεκαετής οικονομική κρίση, όταν η Κινέζικη κυβέρνηση κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη διασπορά του ιου και οι ΗΠΑ τους Κινέζους, πως  είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι η αλήθεια; Και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε; Όταν παίρνουμε μια μπάρα δημητριακών και έχει στα συστατικά της 30 χημικές ενώσεις που δεν έχουμε ιδέα τι είναι, πως γίνεται να μην αμφιβάλλουμε;

Είναι ακριβώς αυτή η συλλογιστική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια την ανθρωπότητα στην απώλεια της εμπιστοσύνης και άρα στη συστημική κατάρρευση. Παρακάτω αναφέρω 5 θεωρίες συνωμοσίας που αργότερα αποδείχτηκαν ότι τουλάχιστον είχαν αληθινή βάση και ήταν τουλάχιστον εν μέρει αληθινές.

Η CIA δημιούργησε ένα όπλο καρδιακής προσβολής

Η θεωρία συνωμοσίας

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα όπλο που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες καρδιακές προσβολές

Τι πραγματικά συνέβη:

Η CIA όντως ανέπτυξε ένα μυστικό όπλο στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Αναπτύχθηκε ένα μικρό βέλος δηλητηρίου που μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Το βέλος μπορούσε να διεισδύσει στα ρούχα και να μην αφήσει κανένα ίχνος εκτός από μια μικρή κόκκινη κουκκίδα στο δέρμα. Ο στόχος θα αισθανόταν σαν να τσιμπήθηκε από ένα κουνούπι. Το δηλητήριο μετουσιωνόταν τόσο γρήγορα, ώστε η αυτοψία να μην υποδηλώνει κάτι ύποπτο

Γιατί το γνωρίζουμε:

Το 1975, το Αμερικανικό Κογκρέσο διερεύνησε τις αδίστακτες δραστηριότητες της CIA. Μια επιτροπή Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιλέχθηκε να μελετήσει τις κυβερνητικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, το μυστικό όπλο έγινε γνωστό στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Επιχείρηση Mockingbird

Η θεωρία συνωμοσίας

Η CIA κατασκοπεύει Αμερικανούς δημοσιογράφους και ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης

Τι πραγματικά συνέβη

Η επιχείρηση Mockingbird ήταν μια επιχείρηση της CIA όπου κατασκόπευε δημοσιογράφους το 1963, το 1972 και το 1973. Πράκτορες πλήρωσαν επίσης δημοσιογράφους για να δημοσιεύσουν προπαγάνδα της CIA. Η παρακολούθηση περιελάμβανε τοποθέτηση κοριών στα τηλέφωνα καθώς και παρατήρηση των γραφείων τους για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τους επισκέπτες τους. Η υποκλοπή πληροφοριών από τους πολίτες είναι «αντίθετη» με τον κώδικα της CIA (Έτσι για να γελάσουμε). Τουλάχιστον ένα μέρος της επιχείρησης Mockingbird έγινε σε συντονισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γραμματέα Άμυνας και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ. Ο Κένεντι  έκανε την αρχή διατάζοντας την παρακολούθηση άμαχων πολιτών, αλλά το ίδιο έκαναν και οι Τζόνσον, Νίξον, Τζορτζ Μπους και Ομπάμα

Γιατί το γνωρίζουμε:

Η επιχείρηση Mockingbird αποκαλύφθηκε από μια επιτροπή μετά το σκάνδαλο του Watergate. Ο Τζον Φ. Κένεντι κατέγραψε κρυφά συνομιλίες για την Επιχείρηση Mockingbird στο Οβάλ Γραφείο. Τώρα αποτελούν μέρος των Προεδρικών Ηχογραφήσεων.

Η δηλητηρίαση του αλκοόλ

Η θεωρία συνωμοσίας:

Το FBI δηλητηρίασε το αλκοόλ κατά την Απαγόρευση

Τι πραγματικά συνέβη:

Το 1920, οι ΗΠΑ ενέκριναν τη 18η τροποποίηση του Συντάγματος, απαγορεύοντας την πώληση, την παραγωγή και την εισαγωγή αλκοόλ. Η Εποχή της Απαγόρευσης χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένη νοθεία του αλκοόλ. Ορισμένα από αυτά τα οινοπνεύματα, τα οποία παρασκευάζονταν σε ιδιωτικά αποστακτήρια, είχαν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία λόγω ύπαρξης βαρέων μετάλλων, η ύπαρξη των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια ή ακόμη και τύφλωση.

Βιομηχανικές αλκοόλες (που χρησιμοποιούνται σε χρώματα, διαλύτες, καύσιμα και ιατρικά εφόδια) κλέβονταν τακτικά από εργοστάσια. Οι επιτήδειοι έκαναν εκ νέου απόσταξη και τα μεταπωλούσαν.  Οι υπεύθυνοι της επιβολής του νόμου ήταν δυσαρεστημένοι που οι άνθρωποι συνέχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ και έτσι η Αμερικανική κυβέρνηση επανασχεδίασε τις φόρμουλες του βιομηχανικού αλκοόλ ώστε να ήταν ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι νέες φόρμουλες περιελάμβαναν την προσθήκη κηροζίνης, βενζίνης, βενζολίου, ιωδίου, ψευδαργύρου, αλάτων υδραργύρου, νικοτίνης, αιθέρα, φορμαλδεΰδης, χλωροφορμίου, καρβαλικού οξέος, κινίνης και ακετόνης! Υποχρέωσε τις βιομηχανίες να συμφωνήσουν ότι έως και το 10% του συνολικού προϊόντος θα ήταν δηλητηριώδης μεθυλική αλκοόλη. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι αυτή η μέθοδος θα τρόμαζε τους ανθρώπους και θα σταματούσαν να πίνουν. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι τη στιγμή που η απαγόρευση καταργήθηκε το 1933, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα δηλητηρίασης είχε σκοτώσει τουλάχιστον 10.000 άτομα

 Γιατί το γνωρίζουμε:

Ο ιατρικός εξεταστής της Νέας Υόρκης, Charles Norris, ήταν πολύ ειλικρινής στα στοιχεία που παρέδωσε. Μόνο στη Νέα Υόρκη, το 1926, 1.200 αρρώστησαν από δηλητηριασμένο αλκοόλ, 400 πέθαναν. Ενώ το 1927 οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 700. Ο Norris πραγματοποίησε τοξικολογική ανάλυση σε κατασχεμένο ουίσκι, βρίσκοντας τα παραπάνω στοιχεία που αναφέραμε. Επίσημοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και γερουσιαστές μίλησαν κατά του προγράμματος δηλητηρίασης.

Συσχετισμός εμβολίων με καρκίνο

Η θεωρία συνωμοσίας

  • Άνθρωποι εμβολιάστηκαν και μολύνθηκαν από ιο που προκαλούσε καρκίνο.

Τι πραγματικά συνέβη:

  • Ο ιος με την ονομασία Simian Virus 40 βρέθηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1960. Για την παραγωγή του εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες κυττάρων από νεφρά πιθήκων. Ο ιός SV40 έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, όπως παιδική λευχαιμία, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος των οστών και λέμφωμα μη-Hodgkin. Ενώ ο SV40 έχει βρεθεί σε αυτούς τους καρκίνους, εντούτοις ακόμα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το εάν ο ιός προκαλεί ή όχι καρκίνο στον άνθρωπο και πολλοί επιστήμονες αντικρούουν την σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Λίγο μετά την ανακάλυψή του, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το SV40 έχει μολύνει ορισμένα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρέθηκε από όλα τα εμβόλια το 1963. Εκτιμάται ότι 10-30 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον SV40 μετά τη λήψη εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Περισσότερα από 98 εκατομμύρια άτομα έλαβαν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας πριν ανακαλυφθεί και εξαλειφθεί η μόλυνση.

Γιατί το γνωρίζουμε:

Το CDC παραδέχτηκε ότι υπήρξε μόλυνση από τον SV40 σε εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας. Το 2013, το CDC κατέβασε ξαφνικά από το διαδίκτυο το ενημερωτικό δελτίο για το ζήτημα. Αλλά στο ίντερνετ, ό,τι ανεβαίνει, δεν χάνεται ποτέ.

Γκέι βόμβες

Η θεωρία συνωμοσίας

Ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να αναπτύξει μια βόμβα που θα έκανε τον εχθρό γκέι (!)

Τι πραγματικά συνέβη:

Το 1994 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης φερομονών ως όπλο. Μια πρόταση ζήτησε επιχορήγηση 6 ετών, 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να διερευνήσει εάν η έκθεση εχθρικών μαχητών σε γυναικείες φερομόνες θα προκαλούσε βιολογική αντίδραση στα στρατεύματα. Το σκεπτικό ήταν ότι οι πληγέντες στρατιώτες θα έβρισκαν τους συντρόφους τους «σεξουαλικά ακαταμάχητους» και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Προφανώς, η αφόρητη έλξη θα καθιστούσε τους εχθρικούς στρατιώτες λιγότερο αποτελεσματικούς στη μάχη.

Πώς το γνωρίζουμε:

Η πρόταση ανακαλύφθηκε από μια ομάδα παρακολούθησης στρατιωτικών δαπανών μέσω ενός αιτήματος περί Ελευθερίας της Πληροφορίας.


Αναφέρω όλα τα παραπάνω, όχι για να προσπαθήσω να αποδείξω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι αλήθεια. Ίσα, ίσα, νομίζω ότι λίγες από αυτές έχουν πραγματική βάση. Ωστόσο, όταν η ιστορία μας βρίθει από μυστικά και ανειλικρινείς τοποθετήσεις κυβερνήσεων και επίσημων φορέων, πως περιμένουμε να αισθανθούμε εμπιστοσύνη;

Και ποια είναι η λύση;

Όσο εύκολο είναι να πούμε ότι οι συνωμοσιολόγοι φταίνε για όλα, άλλο τόσο εύκολο είναι να πούμε ότι για όλα ευθύνονται οι κυβερνήσεις. Εξάλλου ποιες είναι οι κυβερνήσεις; Ποιοι είναι οι επιστήμονες; Ποιος είναι εκείνος ο εργαζόμενος ή ο μέτοχος στη μεγάλη πολυεθνική που βοηθάει στην παραγωγή ενός προϊόντος γεμάτου με ανθυγιεινά χημικά; Είναι κάποιοι από εμάς.

Πριν λίγα χρόνια έτυχε να συναντήσω έναν παραγωγό τομάτας από την Εύβοια. Αναπτύξαμε μια ζεστή συζήτηση και επειδή αισθάνθηκε προφανώς πολύ οικεία, μου είπε “Θα σου δώσω κάποιες από τις τομάτες που καλλιεργώ μόνο για την οικογένειά μου, χωρίς χημικά, χωρίς τίποτα”. Σκέφτηκα λοιπόν ότι πιθανόν αυτή είναι μια εκτεταμένη λογική. Εάν ο παραγωγός φροντίζει να καλλιεργεί ξεχωριστά τα προϊόντα του χωρίς χημικά για την οικογένειά του αλλά δεν έχει πρόβλημα η οικογένειά μου να φάει αυτά που έχει ψεκάσει, πιθανότατα δεν σκέφτεται πως ό,τι ψωνίζει εκεί έξω, όλα αυτά τα προϊόντα, αποτελούν για κάποιους αυτά που δεν θα έδιναν οι ίδιοι στις οικογένειές τους. Άραγε, πως να μην είναι η αγορά γεμάτη με ανθυγιεινά τρόφιμα; Και κάπως έτσι, χτίζουμε κυβερνήσεις, συστήματα, ομάδες εξουσίας και επίσημους φορείς που δεν διστάζουν κάποιες φορές να είναι ανειλικρινείς και ο κύκλος είναι φαύλος.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο εάν αρχίσουμε να αλλάζουμε ο καθένας χωριστά. Το ξέρω ότι αυτά τα λόγια έχουν ειπωθεί και γραφτεί εκατομμύρια φορές εδώ και χιλιάδες χρόνια μα η αλήθεια παραμένει ίδια και είναι διαχρονική. Αν θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που είναι υγιής, ας ξεκινήσουμε με τον εαυτό μας. Κάνοντας τον εαυτό μας έναν άνθρωπο τον οποίο αξίζει να εμπιστευτεί κανείς για την ειλικρίνειά του, για τις προθέσεις του, για τις πράξεις του.  Οι θεωρίες συνωμοσίας, ανεξάρτητα από το αν θα αποδειχθούν βάσιμες ή όχι στο μέλλον, αποτελούν αποδείξεις ότι η κοινωνία μας βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση και πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτό. Και όπως πάντα, οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από μικρές ομάδες ανθρώπων. Ας δημιουργήσουμε ένα αντιπαράδειγμα!

Μωυσής Σεργιάννης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα