Μην αφήνετε κανέναν να κλέβει τα όνειρά σας

Μην αφήνετε κανέναν να σας κλέβει τα όνειρα

Έχω κάποιο φίλο που ονομάζεται Μόντι Ρόμπερτς και έχει ένα ράντσο με άλογα στο Σαν Ισίδρο. Με άφησε να χρησιμοποιήσω το σπίτι του για μια εκδήλωση, που απέβλεπε στην είσπραξη χρημάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για προγράμματα βοήθειας νεαρών προσώπων.

Την τελευταία φορά που ήμουν εκεί, με σύστησε στους άλλους λέγοντας:

«Θα σας πω γιατί άφησα τον Τζακ να χρησιμοποιήσει το σπίτι μου για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η ιστορία αρχίζει από πολύ παλιά, από ένα νεαρό γιο κάποιου πλανόδιου εκπαιδευτή αλόγων, ο οποίος γύριζε από στάβλο σε στάβλο, από ιππόδρομο σε ιππόδρομο, από φάρμα σε φάρμα και από ράντσο σε ράντσο εκπαιδεύοντας άλογα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παιδί να διακόπτει συνέχεια τις σπουδές του. Όταν ήταν στην τελευταία τάξη του λυκείου, ο καθηγητής ζήτησε από τους μαθητές του να του γράψουν τι ήθελαν να γίνουν και τι ήθελαν να κάνουν όταν θα μεγάλωναν.

«Εκείνος έγραψε εφτά σελίδες στις οποίες περιέγραφε το όνειρό του, ν΄αποκτήσει μια μέρα ένα δικό του ράντσο με άλογα. Έγραψε, με πολλές λεπτομέρειες, πώς το ονειρευόταν κι έφτιαξε μάλιστα το διάγραμμα ενός ράντσου οχτακοσίων στρεμμάτων, στο οποίο έδειχνε τη θέση κάθε κτιρίου, των στάβλων και του χώρου εκπαίδευσης.

Μετά, σχεδίασε με λεπτομέρειες ένα σπίτι 3.500 τετραγωνικών, που θα χτιζόταν πάνω στο ράντσο των 800 στρεμμάτων που ονειρευόταν.
Έβαλε ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς του στην εργασία του αυτή και την άλλη μέρα την έδωσε στον καθηγητή του. Δυο μέρες αργότερα, ο καθηγητής του το επέστρεψε. Στην πρώτη σελίδα υπήρχε ένα μεγάλο κόκκινο Ζ και μια σημείωση που έλεγε «Να σε δω μετά το μάθημα».

Ο νεαρός πήγε να δει τον καθηγητή μετά το μάθημα και τον ρώτησε: «Γιατί πήρα Ζ;»

Και τότε εκείνος είπε: « Πρόκειται για ένα όνειρο μη ρεαλιστικό, για ένα νεαρό αγόρι σαν κι εσένα. Δεν έχεις χρήματα. Κατάγεσαι από μια οικογένεια που μετακινείται όλη την ώρα εδώ κι εκεί. Δεν έχεις πόρους. Η απόκτηση ενός ράντσου με άλογα απαιτεί πολλά λεφτά. Πρέπει ν΄αγοράσεις τη γη. Πρέπει ν΄αγοράσεις τα πρώτα ζώα και μετά πρέπει να πληρώνεις μεγάλα ποσά για τη συντήρηση και την αναπαραγωγή.

Με κανένα τρόπο δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», κατέληξε ο καθηγητής και μετά πρόσθεσε: “Αν ξαναγράψεις την εργασία σου αναφέροντας πιο ρεαλιστικούς στόχους, θα επανεξετάσω το βαθμό σου”.

Ο νεαρός πήγε στο σπίτι του και το σκέφτηκε σοβαρά και για πολλή ώρα. Ρώτησε τον πατέρα του τι να κάνει κι εκείνος του είπε: “Παιδί μου, εσύ είσαι αυτός που πρέπει ν΄αποφασίσει. Πάντως, νομίζω πως είναι πολύ σημαντική απόφαση για σένα”.

Τελικά, αφού το σκέφτηκε μια βδομάδα, ο νεαρός επέστρεψε το ίδιο γραπτό, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Είπε μάλιστα: “ Κρατείστε εσείς το Ζ κι εγώ θα κρατήσω το όνειρό μου”.

Ο Μόντι συνέχισε:

Σας λέω αυτή την ιστορία, επειδή κάθεστε στο σπίτι μου των 3.500 τετραγωνικών, που βρίσκεται στη μέση του ράντσου των οχτακοσίων στρεμμάτων. Έχω ακόμα εκείνο το σχολικό μου γραπτό, κορνιζαρισμένο πάνω από το τζάκι.

Σταμάτησε λίγο και μετά πρόσθεσε: «Το καλύτερο μέρος της ιστορίας είναι ότι το προπέρσινο καλοκαίρι ο ίδιος αυτός καθηγητής έφερε 30 μαθητές για να κατασκηνώσουν στο ράντσο μου για μια βδομάδα. Όταν έφευγε ο καθηγητής μου είπε: “Κοίτα Μόντι, μπορώ να σ΄το πω τώρα. Όταν ήμουν δάσκαλός σου, αποτελούσα ένα είδος κλέφτη ονείρων. Σ΄όλα εκείνα τα χρόνια έκλεψα τα όνειρα πολλών παιδιών. Ευτυχώς εσύ ήσουν αρκετά πεισματάρης, ώστε να μην παρατήσεις τα δικά σου”.

Μην αφήνετε κανένα να κλέβει τα όνειρά σας. Ακολουθήστε την καρδιά σας ό,τι και να συμβεί. Jack Canfield

Βάλσαμο για την ψυχή Jack Canfield & Mark Victor Hansen εκδόσεις διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα