Ας μην χάνουμε τις τέλειες στιγμές της ζωής μας

Ας μην χάνουμε τις τέλειες στιγμές της ζωής μας

Σήμερα είναι μια τέλεια στιγμή. Δεν ήταν το αποθεωτικό χειροκρότημα χιλίων ανθρώπων. Δεν ήταν το τηλεφώνημα κάποιου εκδότη που είχε να μου πει καλά νέα.

Δεν ήταν κάποια εταιρεία της λίστας Fortune 500 που ήθελε να κλείσει μια παρουσίαση θεμάτων ηγεσίας ή μια συνεργασία για την εκπαίδευση της ομάδας της.

Όχι, σήμερα το πρωί συνέβη στη ζωή μου ένα πολύ πιο σημαντικό πράγμα. Και ήταν απίστευτα απλό (όπως είναι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή).

Καθώς έβγαινα από το αυτοκίνητό μου στον χώρο στάθμευσης του γραφείου μας, μύρισα ένα θαυμάσιο άρωμα στον αέρα. Ήταν σκέτη απόλαυση. Γλυκό που σου έκοβε την ανάσα.

Κοίταξα γύρω μου και διαπίστωσα πως είχα παρκάρει κάτω από ένα δέντρο φορτωμένο μέχρι πάνω με κόκκινα και ροζ άνθη.

Η άνοιξη είχε φτάσει και το δέντρο άπλωνε τη μαγεία του. Έμεινα απλώς ακίνητος εκεί. Με τα μάτια κλειστά, απορροφημένος από το άρωμα. Και από τη στιγμή.

Και βέβαια έχω να αντιμετωπίσω προβλήματα (μόνο οι πεθαμένοι δεν έχουν προβλήματα). Και βέβαια θα μπορούσε πάντα να είναι καλύτερη η ζωή.

Αλλά η ευτυχία έχει να κάνει με μια αίσθηση αναλογίας και προοπτικής. Και όλοι έχουμε ευλογηθεί στη ζωή μας με πολλά• από τους ανθρώπους που μας αγαπούν ως την εργασία που δίνει νόημα στην καθημερινότητά μας κι ως τα γερά παιδιά μας, ακόμα και τα απλά πράγματα όπως το φαγητό στο τραπέζι μας και τα δυο μάτια μας για να βλέπουμε.

Η ζωή είναι πάρα πολύ σύντομη. Ναι, είναι σημαντικό στη σταδιοδρομία σας να εστιάζετε στην αριστεία και να φτάνετε σε σπουδαία επιτεύγματα, όπως και αν τα ορίζετε.

Συμφωνώ απολύτως με αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, να απολαύσετε και τη διαδρομή. Γελώντας. Διασκεδάζοντας. Ζώντας περιπέτειες. Και χωρίς να χάνετε τις τέλειες στιγμές. Συνήθως είναι δωρεάν. Και βρίσκονται εντελώς μπροστά σας. Σήμερα. Αρκεί να αφιερώσετε τον χρόνο για να τις αναζητήσετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Για μια υπέροχη ζωή Νο2” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα