Η Ροδόπη και ο Αίμος ήταν βασιλείς της ομώνυμης πια περιοχής της Θράκης, που πίστεψαν κάποια στιγμή, πως δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τον Δία και την Ήρα.
Η αλαζονεία τους δεν έμεινε ατιμώρητη από τους θεούς, οι οποίοι τους μεταμόρφωσαν στα όρη Ροδόπης και Αίμου αντίστοιχα…
Κρίνοντας, σήμερα από την πραγματικά θεϊκή ομορφιά των δύο αυτών ορεινών περιοχών της Ελλάδας, εύλογα ο καθένας μας μπορεί να μπει στον πειρασμό να συγκρίνει τους δύο «θνητούς» με τους θεούς.
Αιώνια πλέον τα βουνά της Ροδόπης με τα παραμυθένια της δάση, τόσο στο νομό Ροδόπης όσο και στο Νομό Ξάνθης όπου, 180 στρέμματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης» ήδη από τη δεκαετία του 1980, ένα μνημείο γεμάτο σπάνια ήδη φυτών και άγριων ζώων.
Λύκοι, αρκούδες και ζαρκάδια βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο παραδεισένιο τοπίο όπου τα αιωνόβια δέντρα συνθέτουν ένα σκηνικό απίστευτης άγριας ομορφιάς, εμπνευσμένης από οξιές, πεύκα, ελάτη και ερυθρελάτη.
Στην περιοχή συναντάμε αρκετά φυτά ενδημικά της Ροδόπης, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας του ελλαδικού χώρου. Υπάρχουν επίσης σπάνια είδη θηλαστικών και πτηνών.
Στη Χαϊντού υπάρχουν επίσης, γυμνές εκτάσεις και λιβάδια καθώς και γυμνές ορεινές πλαγιές. Πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί ρέουν με γρήγορα και κρύα νερά που αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.
Άλλα όμορφα και άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή είναι τα αγριογούρουνα, οι αλεπούδες και τα κουνάβια, οι αγριόκουρκοι, οι νεροκότσιφες κι οι μακροτσικλιτάρες, ανάμεσα στις θεόρατες οξιές που ο κορμός τους ξεπερνά τη διάμετρο του ενός μέτρου και το ύψος τους χάνεται κάπου πάνω από τα 30 μέτρα!
Οι μυθικές αυτές περιοχές της Ελλάδας είναι ένας από τους προορισμούς που μπορεί κανείς να επισκεφτεί σχεδόν όλο τον χρόνο, με εξαίρεση τους βαριά χειμωνιάτικους μήνες.
Σχετική Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα:Τετραήμερο retreat πεζοπορίας, γιόγκα και διαλογισμού στο δάσος Χαϊντού (Ροδόπη)