Η Μόνα Λίζα και τα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε

Η Μόνα Λίζα και τα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε.

Ο πασίγνωστος πίνακας, έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πέρα από την αινιγματική έκφραση της Μόνα Λίζας που ακόμα και σήμερα προκαλεί ερωτήματα, κρύβει και άλλα μυστικά που ίσως δεν ξέρετε.

 

  • Το όνομα του πίνακα προήλθε από λάθος. Κανονικά ήταν Monna Lisa που στην ιταλική γλώσσα σημαίνει Παναγία.
  • Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα της γυναίκας στον πίνακα. Κάποιοι θεωρούν πως είναι η θηλυκή μορφή του ζωγράφου, ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως πρόκειται για την 24χρονη μητέρα δύο παιδιών τότε, Lisa Gherardini.
  • Στον αυθεντικό πίνακα υπάρχει μια ατέλεια, στον αριστερό αγκώνα της Μόνα Λίζας, από πέτρα που πέταξε ο Ugo Ungaza, ένας Βολιβιανός άντρας το 1956.
  • Η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα δεν έχει φρύδια. Κάποιοι λένε πως σβήστηκαν κατά λάθος από τους συντηρητές του έργου. Άλλοι πάλι εικάζουν πως ο ζωγράφος λόγω ψύχωσης με την τελειομανία, άφησε τον πίνακα χωρίς να τον ολοκληρώσει.
  • Ο διάσημος πίνακας της Μόνα Λίζα, βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, σε ιδιαίτερη θέση μόνος του και προστατευμένος με αλεξίσφαιρο γυαλί και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου. Το κόστος κατασκευής του δωματίου, υπολογίζεται στα 7.000.000 δολάρια.
  • Η αξία του πίνακα δεν μπορεί να κοστολογηθεί, γιατί θεωρείται ανεκτίμητη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασφαλιστεί.

 

Το γεγονός είναι πως αυτός ο πίνακας, έχει γοητεύσει εκατομμύρια θεατές για πολλές γενιές.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα