“Μοναξιά μου όλα ή μοναξιά μου τίποτα”; Βάλε τέλος στη μοναξιά σου, μπορείς!

“Μοναξιά μου όλα ή μοναξιά μου τίποτα”; Βάλε τέλος στη μοναξιά σου, μπορείς!

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Όλοι, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, την έχουμε νιώσει. Μοναξιά. Είναι αυτό το συναίσθημα ότι κάτι λείπει. Συνήθως αυτό το κάτι, είναι οι άνθρωποι.

Στη σημερινή εποχή, που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να βιώνεις μοναξιά. Περνάς τον περισσότερο χρόνο σου στη δουλειά, έχεις μια δύσκολη καθημερινότητα και στο τέλος της μέρας, γυρίζεις σπίτι και είσαι μόνος. Δεν έχεις σε κανέναν να μιλήσεις και να μοιραστείς την ημέρα σου. Να γελάσεις, να επικοινωνήσεις και να νιώσεις αυτή την ανθρώπινη επαφή, που τόσο αναζητούμε όλοι μας.

Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν σχέσεις, είχαν όνειρα για γάμο, να κάνουν οικογένεια και είτε λόγω των δύσκολων βιωμάτων τους, είτε λόγω των επιλογών τους, έφτασαν σήμερα στο σημείο να ειναι απομονωμενοι και μόνοι τους.

Βλέπουμε τον κόσμο έξω να μην έχει κέφι για φλερτ ή για σχέση και είναι πολύ συνηθισμένη πλέον η φράση “δεν είμαι εγώ για δεσμό”. Όμως η αληθεια δεν είναι αυτή. Απλά κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, μην αφήνοντας έτσι περιθώριο στο να μπορέσει ο άνθρωπος να βγει προς τα έξω και να πιστέψει, να δώσει μια ευκαιρία, δεν υπάρχει διάθεση να δοκιμάσει τον εαυτό του και τους γύρω του, να βγει ένα ραντεβού.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να βρουν το πολύτιμο “αντίδοτο” στη μοναξιά με γρήγορες, ανούσιες και πολλές σχέσεις: γνωρίζεις κάποιον και μπαίνεις τόσο γρήγορα σε μια σχέση, γιατί ελπίζεις και θεωρείς ότι ο άλλος θα σου προσφέρει όλα αυτά που σου λείπουν. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτές οι λύσεις μπορεί να μοιάζουν πως βελτιώνουν την κατάσταση, ότι ξεχνιέσαι και δεν σκέφτεσαι τη μοναξιά για λίγο, αλλά δεν μπορούν να “γιατρέψουν” αυτό που νιώθεις μέσα σου.

Η σκληρή αλήθεια όμως είναι ότι κανένας δεν θα σου γεμίσει αυτό το κενό, το έλλειμμα που έχεις είτε υλικό, είτε συναισθηματικό. Και έτσι καταλήγει να μεγαλώνει μέσα σου το ψυχικό κενό και να χειροτερεύει η μοναξιά. Εσύ πρέπει μόνος σου να γεμίσεις το κενό ώστε να έρθει ο άλλος διπλα σου και μαζί να περπατήσετε χέρι χέρι, μέσα σε μια ωραία σχέση ή ακόμα και σε έναν ωραίο γάμο.

Έχουν καταντήσει οι σχέσεις πλέον να είναι μια εμπορική συναλλαγή και έχουν χάσει το νόημα τα συναισθήματα. Χάνουν το νόημα η αγάπη, η κατανόηση η ενσυναίσθηση, η στήριξη. Και τελικά καταλήγει ο καθένας μόνος του απογοητευμένος, με μια περιοριστική πεποίθηση οτι δεν υπάρχουν έξω άνθρωποι για σχέση, για γάμο κλπ.

Πού βρίσκεται λοιπόν η πολυπόθητη λύση;
Η απάντηση, όσο απλή κι αν σου φανεί, είναι συνάμα και τόσο δύσκολη. Βλέπεις, οι ρίζες της μοναξιάς είναι βαθιά μέσα μας. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από αυτή, αν δεν καταφέρουμε πρώτα να αντικρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να σκάψουμε στο εσωτερικό της ψυχής μας. Γιατί πολύ απλά, για να μπει το φως, πρέπει να ανοίξεις ένα παράθυρο. Έτσι είναι και η ψυχή μας. Για να φωτιστεί, πρέπει να την ανοίξουμε πρώτα και να ξεκινήσουμε να την γιατρεύουμε.

Για να φέρουμε στη ζωή μας ένα θετικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να εργαστούμε πάνω στον ίδιο μας τον εαυτό και να δούμε τι τελικά κάνουμε που μας οδηγεί στο να είμαστε τόσο μόνοι.

Πρέπει να “ξεμπλοκάρουμε” τον εαυτό μας, να αφήσουμε πίσω μας τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατούν δέσμιους και δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον έρωτα και την αγάπη.

Τα βήματα για να εξαλείψεις τη μοναξιά σου
Το κυριότερο είναι να καταλάβεις ότι χρειάζεται να αλλάξεις γιατι αλλιώς στερεις από τον εαυτό σου την ευτυχία που σου αξίζει.

-Χρειαζεται να ορίσεις τι πραγματικά θέλεις, να το πιστεύεις απόλυτα και να κάνεις οτιδήποτε χρειάζεται, να δραστηριοποιηθείς για να φερεις ένα καινουριο αποτέλεσμα. Αν δεν κάνεις την αλλαγή τώρα στη ζωή σου, δεν θα φέρεις ποτέ κάτι νέο στη ζωή σου και θα παραμείνεις εγκλωβισμένος στη μοναξιά… Θα είσαι απομονωμένος, αποκόπτοντας την ροή της αγάπης, της σύνδεσης, της συνδημιουργιας, της επικοινωνιας, της ερωτικης ενωσης. Είναι σαν να τιμωρείς τον ιδιο σου τον εαυτό.

-Άλλαξε τον τρόπο που εστιάζεις στα θέματα, στις καταστάσεις, στους ανθρώπους. Βγες έξω και παρατήρησε πόσα ευτυχισμένα ζευγάρια υπάρχουν γύρω σου. Σταμάτα από τώρα και στο εξής να εστιάζεις στους χωρισμούς, στις κακές σχέσεις, στην προδοσία, στην εκμετάλλευση. Μεταθέτοντας τον στόχο σου στα ουσιώδη, θα μπορέσεις να ανοίξεις την αντίληψή σου και να δεις οτι τελικά υπάρχουν όλα έξω.

Εσύ ορίζεις προς ποια κατεύθυνση θες να πορευτείς. Όταν εσύ είσαι έτοιμος, το ταίρι εμφανίζεται. Αλλά πρωτίστως κοίταξε εσύ να αλλάξεις. Εσύ και μόνο εσύ έχεις την ευθύνη της ζωής σου. Ό,τι δεν σου κάνει, τόλμησε και άφησέ το πίσω σου. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να ζήσεις ένα νέο ερωτα.

-Επίτρεψε στον εαυτό σου να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Δώσε εσύ την εντολή στον εαυτό σου και θα δεις πολύ σύντομα οτι μόλις αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, θα έρθουν νέες εμπειρίες που θα σε γεμίσουν.

-Σταμάτα σήμερα τις δικαιολογίες και ανέλαβε την ευθύνη στο να αλλάξεις την κατάσταση της ζωής σου.

Μπορώ να σε βοηθήσω!

Ναι, συμφωνώ ο ερωτας δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο, αλλα μέσα απο τα σεμινάριά μου μπορούμε να μιλήσουμε αληθινά μεταξύ μας και να ανακαλύψουμε μαζί και με άλλους που αισθάνονται όπως κι εσύ, τι είναι αυτό που σε κρατάει “κρυμμένο και απομονωμένο από τον κόσμο”, τι σε κρατά στη μοναξιά…

Τωρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο, πάρε μια σωστή απόφαση. Το οφείλεις στον ίδιο σου τον εαυτό να ζήσει μια νέα εμπειρία, κατι διαφορετικό.

Είναι επιλογή σου να απελευθερωθείς από τα δεσμά της μοναξιάς και να την ξεπεράσεις.

Δείτε τα σεμινάρια της Αδαμαντίας Καζάκου εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα