Μοναχοί στην Ινδία σώζουν χελώνες, 17 χρόνια μετά την κήρυξή τους ως εξαφανισμένο είδος

Μοναχοί στην Ινδία σώζουν χελώνες, 17 χρόνια μετά την κήρυξή τους ως εξαφανισμένο είδος

Το 2002, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης έχοντας χάσει τα ίχνη του είδους της χελώνας του Assam που ζούσε στο βορειοανατολικό κράτος Assam στην Ινδία, τη δήλωσε ως είδος «εξαφανισμένο στη φύση». Η εξαφάνιση της χελώνας οφείλεται στην απώλεια οικοτόπων και την υπερεκμετάλλευσή της, ως πηγή τροφής.

Δέκα επτά χρόνια μετά, το μικροσκοπικό ερπετό έχει μια νέα ευκαιρία για ανάκαμψη, χάρη στους μοναχούς ενός Ινδουιστικού ναού στην Ινδία.

Ο μοναχοί του ναού Hayagriva Madhav καλλιεργούσαν δεκάδες μικρές χελώνες στις λίμνες γύρω από τον ναό τους. Κατά δήλωσή τους, ένιωθαν ότι καλούνταν να προστατεύσουν τις χελώνες επειδή πιστεύεται ότι είναι η μετενσάρκωση του ινδουιστικού θεού Βισνού.

“Ο πληθυσμός της χελώνας στο Assam έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο Jayaditya Purkayastha, ένας από τους διασώστες των χελωνών. “Έτσι, πιστεύαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε και να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το είδος από την εξαφάνιση”.

Οι αφοσιωμένοι μοναχοί βοηθούν στην εκτροφή των χελωνών, συλλέγοντας νεοσύστατα αυγά από την γύρω λίμνη και θερμαίνοντάς τα σε θερμοκήπιο μέχρι να εκκολαφθούν.

Διαβάστε επίσης: Καλά τα νέα για τις φωλιές της Caretta Caretta στην Ελλάδα

Οι υπεύθυνοι του ναού συνεργάστηκαν πρόσφατα με την ομάδα Good Earth για να ξεκινήσουν επίσημα, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής χελωνών ως μέσο επανένταξης του είδους στη φύση. Οι προσπάθειές τους τελικά ευόδωσαν, όταν τον Ιανουάριο, η οργάνωση απελευθέρωσε με επιτυχία 35 νεοσσούς χελώνας – 16 εκ των οποίων εκτράφηκαν στο ναό – στα νερά ενός τοπικού ιερού άγριας ζωής.

“Αυτό είναι ένα ορόσημο στην ιστορία διατήρησης της χελώνας του Assam και δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το ενδιαφέρον που έδειξαν οι αρχές των ναών στο τεχνητό πρόγραμμα αναπαραγωγής”, δήλωσε ο κ. Purkayastha, σύμφωνα με το The Hindu .

Ο συνασπισμός εργάζεται τώρα για την επέκταση του προγράμματος αναπαραγωγής σε 18 άλλες λίμνες γύρω από το ναό, ώστε να μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο και σε άλλα είδη χελώνας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα