Το μόνο που με επηρεάζει είναι οι σκέψεις μου

Το μόνο που με επηρεάζει είναι οι σκέψεις μου

Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση του πόνου και της ασθένειας είναι να αναγνωρίσετε την αιτία (αυτό που αντιλαμβάνεστε ως αιτία) της οδύνης ή της απώλειας που αισθάνεστε.

Αυτό απαιτεί μεγάλη ειλικρίνεια, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πολλά από τα πράγματα που τους συμβαίνουν προέρχονται από εξωτερικές πηγές και δυνάμεις, ισχυρότερες από αυτούς.

Τα μικρόβια γαντζώνονται πάνω σας από τα πόμολα που πιάνετε, η γρίπη «κυκλοφορεί» ο Ερμής είνα ανάδρομος, οι Λέοντες πάντα έχον συγκεκριμένη συμπεριφορά, το εύπορο 1 % κατακλέβει το ποδηγετούμενο 99%, σας τιμωρεί το κάρμα σας από κάποια παλαιότερη ζωή, ο τρόπος που μεγαλώσατε μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια δυσκολεύει την κοινωνική σας ενσωμάτωση ή είστε απλώς άτυχοι.

Τα Μαθήματα Θαυμάτων θα σας απαντούσαν ότι όλα αυτά τα «αίτια» στην πραγματικότηα δεν είνα αίτια.

Ο νους είναι το μοναδικό αίτιο και αποτέλεσμά του είναι το σώμα. «Το μόνο που με επηρεάζει είναι οι σκέψεις μου» (Β, Μάθημα 338).

Ας εξετάσουμε κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε συχνά και αφήνουν να εννοηθεί πως κάποιος ή κάτι έξω από εμάς μας προκαλεί πόνο, ασθένεια ή απώλεια:

«Με αρρωσταίνεις»
«Θα με πεθάνεις»
«Το παιδί μου είναι βάσανο»
«Το αφεντικό μου δεν παλεύεται»
«Η πρώην γυναίκα μου είναι αχώνευτη»
«Η εργασία μου μου προκαλεί πονοκέφαλο»
«Το αγόρι μου ράγισε την καρδιά μου»
«Οι απαιτήσεις της μητέρας μου με κάνουν να σφυκτιώ»
«Τα έξοδα για τις σπουδές του παιδιού μου κόστισαν ο κούκος αηδόνι»
«Η αντίπαλη ομάδα μας διέλυσε»
«Η οικονομική κρίση με έχει ξεκάνει»
«Το διαγώνισμα με έχει αγχώσει»
«Η ταινία με έκανε να κλάψω»
«Βαρέθηκα τα ψέματά σου»
«Ο καθηγητής των μαθηματικών μου προκαλεί υπνηλία»
«Η απόλυσή μου ήταν πραγματικό χαστούκι»
«ο τρόπος που με κοιτάζει με κάνει να ανατριχιάζω»
«Η προδοσία του ήταν πισώπλατη μαχαιριά»
«Τι θες απ’ τη ζωή μου;»

Αν και μπορεί να μη δίνουμε σημασία στις εκφράσεις αυτές όταν τις λέμε ή να υποστηρίζουμε ότι είναι απλά «τρόποι του λέγειν» μας δείχνουν όμως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη σωματική μας εμπειρία για να εκφράσουμε την ενοχή και τις ευθύνες που προβάλουμε στους γύρω μας και τον εαυτό μας.

Στην υπέροχη αλληγορική ιστορία «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπαχ δηλώνει ότι το σώμα σου είναι οι σκέψεις σου, σε μια μορφή ορατή για σένα.

Ένα υγιές σώμα αντικατοπτρίζει σκέψεις ευεξίας. Ένα ασθενικό σώμα προδίδει σκέψεις ασθένειας.

Αν πιστεύετε πως οι άλλοι έχουν τη δύναμη να σας βλάψουν ή πως το να γαντζώνεστε στωικά από τα τραύματά σας έχει αξία, τότε αυτό θα φαίνεται και στο τραυματισμένο σας σώμα.

Αντίστροφα, αν κατανοείτε πως η ευτυχία σας δεν εξαρτάται από τις πράξεις των άλλων, το σώμα σας θα εκφράζει ζωτικότητα.

Εκφραζόμενοι μέσω του σώματός μας, επιδιώκουμε να δώσουμε στον εαυτό μας τα μηνύματα που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε και να μεταφέρουμε στους γύρω μας τα μηνύματα που θέλουν να πάρουν.

Αν όμως επικοινωνήσουμε τα μηνύματά μας προς τους άλλους ευθέως και πράξουμε σύμφωνα με την εσωτερική μας καθοδήγηση, δε θα έχουμε ανάγκη το σώμα, για να εκφράσει τα λόγια ή τις πράξεις που η ψυχή μας καλεί να πούμε ή να κάνουμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Αποκωδικοποιώντας τα Μαθήματα Θαυμάτων» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα