Στο Μουσείο Ακρόπολης εκθέματα των Ελευσινίων Μυστηρίων

Στο Μουσείο Ακρόπολης εκθέματα των Ελευσινίων Μυστηρίων

Μία σπουδαία έκθεση εγκαινιάζει στις 25 Φεβρουαρίου το Μουσείο Ακρόπολης με θέμα της τα Ελευσίνια Μυστήρια. Με κεντρικό θέμα το άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το οποίο είναι ένα ανάγλυφο που δείχνει και τις δύο θεότητες, Μητέρα και Κόρη τη στιγμή του αποχαιρετισμού, η έκθεση φιλοξενεί σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν στα Μυστήρια.

Πρόκειται για ιερά σκεύη για θυμιάματα, πλημοχόες και κέρνους. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ανάγλυφα με τον Ιεροφάντη, έναν από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους που τελούσαν τα Μυστήρια και των Δαδούχων.

Στην έκθεση βλέπουμε όχι μόνο σκεύη και αγάλματα από τον χώρο των Ελευσίνιων Μυστηρίων αλλά και υλικά από όλη την Ιερά Οδό, την οποία περπατούσαν οι πολίτες της Αθήνας καθώς πήγαιναν να τιμήσουν τη Θεά Δήμητρα.

Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε εκθέματα και από τον Ιερό Ναό της Αφροδίτης ο οποίος βρίσκεται στο Δαφνί, καθ’ οδόν για Ελευσίνα. Ο δε εκθεσιακός χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να θυμίζει τον χώρο τέλεσης των μυστηρίων του ναού. Παρουσιάζονται επίσης αεροφωτογραφίες από την Ελευσίνα και την Ιερά οδό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 ως και την Πέμπτη 31 Μαΐου του 2018, και για την επίτευξή της συνεργάστηκαν το Μουσείο Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα