Η μουσική είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο, η μαγική ισορροπία της φύσης η οποία μορφοποιείται σε νότες για να ακουστεί από το ανθρώπινο αυτί.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε θεωρούσε πως η ζωή χωρίς τη μουσική είναι ένα λάθος. Και δεν έχει άδικο. Η μουσική εξυψώνει το πνεύμα του ανθρώπου, είναι ένας κόσμος στον οποίο προστρέχει η πονεμένη ψυχή μας για να λυτρωθεί. Η μουσική κόβει τον πόνο στα δύο, μέσω αυτής ο άνθρωπος ξεσπάει για οτιδήποτε αντιμετωπίζει και αισθάνεται πως έχει μία παρηγοριά.
Υπέρτατο παράδειγμα αυτής της θεραπευτικής ικανότητας της μουσικής, συναντάει κάποιος στο είδος της κλασικής. Η κλασική μουσική γαληνεύει το νου, εξυψώνει το πνεύμα, αποβάλλει το άγχος και κάθε αρνητικό συναίσθημα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη χαλάρωση και τη γρηγορότερη έλευση του ύπνου.
Η μουσική θεωρούταν για τον Πλάτωνα, απαραίτητο συστατικό της εκπαίδευσης των παιδιών, ενώ ο Πυθαγόρας ανέδειξε τη βαθιά αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στα μαθηματικά και την ίδια.
Μέσα στη μουσική, ξεγυμνώνεται η ψυχή σου και όλες οι βαθύτερες επιθυμίες σου. Όλα αυτά που προσπαθείς να κρύψεις και γίνονται δάκρυα, χαμόγελο, αναμνήσεις που έρχονται ξανά στο μυαλό σου.
Διαβάστε επίσης: Φρίντα Κάλο: Φράσεις που άφησαν ιστορία
Μέσα στη μουσική, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κρύψεις. Όλα φανερώνονται, όλα αποκαλύπτονται, όλα από το σκοτάδι εξέρχονται στο φως.
Άκου μουσική. Όταν αισθάνεσαι θλίψη, άκουσε μουσική, μόνο αυτή μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά σου και να σου σταθεί ακλόνητα και δίχως διάθεση κριτικής, ακόμα και φωνή ανθρώπινη αν δεν έχει.
Άκου μουσική. Λίγο πριν κοιμηθείς, μία απαλή και μελαγχολική μελωδία, αυτή που θα αναγκάσει το σώμα σου να αφεθεί γλυκά στον μικρό θάνατο του ύπνου.
Άκου μουσική. Όταν βρέχει και κοιτάζεις το δρόμο με τα λίγα αυτοκίνητα. Και αναπολείς εκείνα τα φιλιά, εκείνα τα μάτια, εκείνο το πρόσωπο.
Άκου μουσική. Την ώρα της γυμναστικής, διότι εκείνη δυναμώνει το σώμα και δίνει περισσότερη διάθεση στο πνεύμα.
Γενικά… άκου μουσική..
Άρθρο γνώμης,
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη