Πως μπαίνουμε υποσυνείδητα στον ρόλο του θύματος

Πως μπαίνουμε υποσυνείδητα στον ρόλο του θύματος

Στο κλασικό βιβλίο του Τσαρλς Ντίκενς, Μεγάλες Προσδοκίες, συναντάμε την δις Χάβισαμ, μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη, που πριν από πολλά χρόνια την είχε παρατήσει ο γαμπρός στην εκκλησία.

Η δις Χάβισαμ φοράει ακόμα το κιτρινισμένο της νυφικό, ενώ τα πορσελάνινα σερβίτσια για το γαμήλιο γλέντι, έχουν πιάσει αράχνες στο μεγάλο τραπέζι, δίπλα στη γαμήλια τούρτα.

Αν και η γυναίκα είναι στα πενήντα της, φαίνεται πολύ πιο γερασμένη, επειδή για τόσα πολλά χρόνια κρυβόταν στις σκιές. Περιγράφεται σαν ένας συνδυασμός «σκελετού και κέρινου ομοιώματος».

Η δις Χάβισαμ είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανθρώπου που φέρει ένα «πολύτιμο τραύμα».

Το κουρελιασμένο της νυφικό και η σαπισμένη γαμήλια τούρτα λειτουργούν ως ισόβια εμβλήματα θυματοποίησης. Υπενθυμίζει καθημερινά στον εαυτό της την απώλεια που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

«Θα ‘πρεπε να το ξεπεράσει και να συνεχίσει τη ζωή της» λέτε. Φυσικά.

Όμως, όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε, όλοι έχουμε μέσα μας μια δις Χάβισαμ. Όλοι φέρουμε πολύτιμα τραύματα.

Τα Μαθήματα Θαυμάτων το θέτουν ως εξής:

Όταν είσαι άρρωστος και υποφέρεις, αντιπροσωπεύεις την ενοχή του αδερφού σου· είσαι ο μάρτυρας που δεν τον αφήνει να ξεχάσει τις πληγές που προξένησε, από τις οποίες ορκίστηκες πως δεν θα ξεφύγεις ποτέ. Αποδέχεσαι αυτή την άρρωστη και ελεεινή εικόνα, μόνο για να τον τιμωρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Τα 3 Κλειδιά για την Ολιστική Θεραπεία της Κατάθλιψης

Οι άρρωστοι δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν….

..αν μπορούσαν θα σου έλεγαν «Κοίτα με, αδελφέ μου, από το χέρι σου πεθαίνω».

Γιατί η αρρώστια είναι η μαρτυρία της ενοχής του αδερφού σου και ο θάνατος θα αποδείκνυε πως τα σφάλματά του είναι αμαρτίες.

Η αρρώστια δεν είναι παρά ένας «μικρός» θάνατος· μια μορφή εκδίκησης, ακόμα ανολοκλήρωτης. Κι όμως, όσα αντιπροσωπεύει τα κηρύσσει με βεβαιότητα.

Τη σκοτεινή και πικρόχολη εικόνα που στέλνεις στον αδελφό σου, εσύ ο ίδιος με οδύνη την θωρείς. Και όλα όσα του έχει δείξει, τα πιστεύεις, γιατί είναι μάρτυρας της ενοχής που εσύ ανακάλυψες και αγάπησες μέσα του.

-Κ-27.Ι.4:3-11

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Αποκωδικοποιώντας τα Μαθήματα Θαυμάτων» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα