Μπορεί μια φιλία να γίνει ένας μεγάλος έρωτας;

Μπορεί μια φιλία να γίνει ένας μεγάλος έρωτας;

Όλοι μας έχουμε ζήσει έντονα μια σχέση, με έναν φίλο ή μια φίλη. Έχουμε ζήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη και πιθανόν την απόλυτη απογοήτευση από μια φιλία.
Τι είναι αυτό που κάνει μια φιλία δυνατή;
Πόσο μακριά είναι μια έντονη φιλία από έναν δυνατό έρωτα;

Συνήθως επενδύουμε σε ένα πρόσωπο με τον δεσμό της φιλίας γιατί έχουμε την ανάγκη να ακουμπάμε σε κάποιον που θα μπορεί να μας νιώσει και να μας καταλάβει. Του εμπιστευόμαστε κάτι πολύ προσωπικό που δεν θέλουμε να το κοινοποιήσουμε σε άλλους γύρω μας.

Η φιλία μας δένει με τα άτομα που έχουν την ευαισθησία να μας κατανοούν, να μας νιώθουν στις δύσκολες στιγμές, αλλά και σε αυτές που θέλουμε να τους εμπιστευτούμε.
Στη φιλία επενδύουμε όλα τα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας και μας τρομάζουν.
Θεωρούμε ότι χωρίς τον φίλο δεν μπορούμε να πάρουμε εύκολα αποφάσεις για κάποιο δύσκολο θέμα.
Έτσι ζητάμε τη βοήθειά του για να πάρουμε αποφάσεις σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Στον φίλο ή στη φίλη δίνουμε τον κορυφαίο ρόλο να αποφασίσει για τη ζωή μας, πολλές φορές ταυτόχρονα μ’ εμάς.
Αυτό που μας οδηγεί στην ανάγκη να εμπιστευτούμε ένα φιλικό μας πρόσωπο είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε τη δυνατότητα ως προσωπικότητες να αποφασίσουμε μόνοι μας.
Επίσης, νιώθουμε την ανάγκη ενός ανθρώπου που θα ακουμπήσουμε πάνω του σε μια δύσκολη στιγμή και αυτός θα μας συμπαρασταθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτή η ανάγκη να χρειαζόμαστε ένα στήριγμα στις δύσκολες προσωπικές στιγμές μας κάνει να βλέπουμε πάντα στη ζωή μας κάποιο φίλο ή φίλη που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για ό,τι ζούμε. Τον άνθρωπο που θα μας δώσει αυτό που του ζητάμε. Σιγουριά ή αποφασιστικότητα σε καίρια σημεία της ζωής μας.

Η φιλία πάντα δίνει τη δυνατότητα ή τη διάθεση να αισθανθούμε ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που θα μας δώσουν ελπίδα για ό,τι κάνουμε στο μέλλον. Προσθέτουμε στη ζωή μας έναν άνθρωπο για να μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς για ό,τι πρόκειται να ζήσουμε.

Άρα από τους φίλους μας θέλουμε τη συμπαράσταση και την αγάπη, που πολλές φορές τη θεωρούμε δεδομένη, την οποία πιστεύουμε ότι θα μας την προσφέρουν απλόχερα.
Μπορεί όμως μια φιλία να γίνει μια μεγάλη αγάπη, ένας μεγάλος έρωτας;

Μπορεί ένας φίλος να γίνει ο έρωτας της ζωής μας;
Από έναν φίλο ζητάμε να μας συμπαραστέκεται, να μας εκτιμάει, να μας βοηθάει σε κάθε δύσκολη στιγμή μας, να μας σέβεται και να μας αγαπάει.
Ό,τι δηλαδή θέλουμε να μας δίνει κι ο σύντροφός μας, ο έρωτας της ζωής μας. Άρα γιατί δεν μπορούμε να πάμε από μια δυνατή φιλία σε έναν μεγάλο έρωτα;
Γιατί στη δυνατή φιλία δεν υπάρχει αυτός ο συνδετικός κρίκος που δίνει έμφαση και μας κάνει να ξεχωρίζουμε τον άνθρωπό μας. Είναι η ερωτική επαφή, η σεξουαλική διάθεση που έχουμε απέναντι στον άνθρωπο τον οποίο επιλέγουμε για σχέση, για σύντροφό μας.

Αυτό δηλαδή που διαχωρίζει μια φιλική σχέση από μια ερωτική είναι η σεξουαλική επιθυμία, η δυνατότητα να υπάρχουμε με τον σύντροφό μας μέσα από την ηδονή και τη σεξουαλική ολοκλήρωση.
Πέρα όμως από τη σεξουαλική δυνατότητα ή επιθυμία, υπάρχει και η συναισθηματική ολοκλήρωση που επιδιώκεται μέσα από τη σχέση.
Η συναισθηματική ολοκλήρωση που θα σου δώσει τη δυνατότητα να ακουμπήσεις στην καρδιά και στην ψυχή του συντρόφου σου. Να νιώσεις έντονα κοιτώντας ένα ηλιοβασίλεμα ή παρατηρώντας το φεγγάρι, να αισθανθείς την απόλυτη συναισθηματική πληρότητα, για να ξεχωρίσεις μέσα σου το διαφορετικό, το επιθυμητό που φορτίζει την καρδιά σου για τον άνθρωπό σου.

Αυτό είναι που σε κάνει να νιώθεις ότι η φιλία σε στηρίζει, αλλά η αγάπη, ο έρωτας, σε διαφοροποιεί, σε πάει σε άλλα επίπεδα επικοινωνίας. Ακουμπάς στον έρωτα για να ζήσεις ό,τι πιο γοητευτικό παράγει το ανθρώπινο συναίσθημα.
Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη φιλία μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα όταν μέσα από τη συναισθηματική φιλία έχεις ανακαλύψει ότι ο άλλος είναι κάτι ξεχωριστό που αποφεύγεις να το αναφέρεις γιατί το φοβάσαι.

Φοβάσαι να αποκαλύψεις στον εαυτό σου ότι αυτόν τον άνθρωπο τον θεωρείς κάτι πολύ ενδιαφέρον για σένα, κάτι πιο πάνω από φίλο, και το φοβάσαι γιατί δεν θέλεις να τον χάσεις από φίλο σου και ακόμα δεν ξέρεις τι αισθάνεται αυτός για σένα. Φοβάσαι επίσης επειδή τον έχεις γνωρίσει καλά ως φίλο, ξέρεις τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του, καθώς και όλα αυτά που σου έχει εμπιστευθεί ως φίλος.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να “σιωπάς”, κρύβοντας μέσα σου όλα αυτά που πιθανόν έχεις για τον φίλο σου ή όχι;
Όχι, δεν θα πρέπει ποτέ να κρύβεις, να θάβεις μέσα σου το έντονο, το διαφορετικό που νιώθεις για κάποιο φίλο σου του αντίθετου φύλου. Πρέπει να λειτουργήσεις έτσι ώστε να αποκαλύψεις τι νιώθεις, γιατί αλλιώς κάποτε θα μετανιώσεις για όλα αυτά που είχες μέσα σου.
Αν δεν μπορεί να συμβεί τίποτα, θα επιδιώξετε να υπάρχει ο φίλος δίπλα σας γιατί κανείς δεν φεύγει επειδή θα ακούσει μια αλήθεια. Θα φύγει αν αισθανθεί ότι προδώσατε τη φιλία του και όχι γι΄αυτό που είχατε μέσα σας και το είπατε.

Με δυο λόγια, η αλήθεια που κρύβετε μέσα σας θα σας πληγώσει πολύ περισσότερο αν μείνει εκεί και δεν τη μεταφέρετε στον άλλο άνθρωπο, τον φίλο σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά “Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω” από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα