Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σήματα που ενημερώνουν τα μέλη της ότι αναμένεται «καταιγίδα».
Το πρόβλημα είναι ότι σπάνια τους δίνουμε σημασία. Αντίθετα, συνεχίζουμε απτόητοι μέχρι να βρεθούμε σε μια χαοτική κατάσταση. Θα μπορούσαμε ωστόσο να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις εντάσεις αν προσέχαμε αυτά τα σήματα και τα χρησιμοποιούσαμε ως διακόπτες για να επανέλθουμε στην ομαλότητα.
Ένα από τα προειδοποιητικά σήματα στο δικό μας σπίτι είναι οι στιγμές της βιασύνης μας. Βγάζουμε μεγάλη ένταση όταν νιώθουμε ότι μας πιέζει ο χρόνος και τρέχουμε πέρα δώθε αγχωμένοι. Ως οικογένεια όμως έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα και το χρησιμοποιούμε ως «διακόπτη» για να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.
Τι ακριβώς κάνουμε;
Κάποιος από εμάς παρατηρεί πώς νιώθουμε και λέει: «Έ, παιδιά, πάλι το κάνουμε» ή κάτι ανάλογο. Αυτή η απλή παρατήρηση μας ωθεί να πάρουμε μια ανάσα, να ηρεμήσουμε, και είτε να ξεκινήσουμε από την αρχή είτε να μειώσουμε την ταχύτητά μας. Αυτό που το προειδοποιητικό σήμα προσπαθεί να μας πει είναι ότι χρειάζεται να κόψουμε ταχύτητα και να ανασυνταχθούμε.
Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μέσης ηλικίας
Αυτή η διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα μας επιτρέπει να διατηρούμε μια ευρύτερη οπτική απέναντι στα πράγματα και να αλλάζουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Όποτε δεν ακούμε ή δεν δίνουμε προσοχή στο προειδοποιητικό σήμα, η κατάσταση στο σπίτι μας γίνεται δύσκολη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και εκνευρισμό.
Ένα άλλο συνηθισμένο προειδοποιητικό σήμα είναι η έντονη διαφωνία με τον σύντροφό σας. Μπορείτε να τη δείτε ως ευκαιρία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αλλάξει η ατμόσφαιρα. Αντί να περιμένετε την έκρηξη, αναλάβετε δράση προτού χαθεί ο έλεγχος.Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τη διαφωνία σας ως διακόπτη επαναφοράς. Αν έχετε ένα παιδί, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια του ως προειδοποιητικό σήμα.
Αν ζείτε μόνοι σας, το προειδοποιητικό σας σήμα μπορεί να είναι τα πολλά θέματα που έχουν μαζευτεί στο «εσωτερικό σας καλάθι» ή τα πολλά άπλυτα πιάτα που έχουν στοιβαχτεί στον νεροχύτη σας.
Ο κατάλογος των προειδοποιητικών σημάτων είναι απεριόριστος, και ο καθένας μας έχει τους δικούς του διακόπτες επαναφοράς στην κανονικότητα. Το θέμα είναι να αναγνωρίσετε την επερχόμενη ένταση και να την εμποδίσετε να ξεσπάσει.
Σκεφτείτε για μια στιγμή τη δική σας οικογένεια.
Υπάρχουν κάποια συνηθισμένα ή επαναλαμβανόμενα σενάρια έντασης;
Αν ναι, διακρίνετε τα προειδοποιητικά σήματα;
Αν κοιτάξετε προσεκτικά, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να τα εντοπίσετε – και να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε κατά πολύ το άγχος και τις εντάσεις στο σπιτικό σας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη Βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο