Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα (φωτογραφίες)

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα

Μπορεί στις μέρες μας, όλοι να έχουν εύκαιρη την κάμερα του κινητού τους για να βγάλουν τη φωτογραφία ενός ωραίου τοπίου που θα συναντήσουν, ωστόσο, το να σχεδιάσεις ένα τοπίο που εμπεριέχει τη συγκίνηση και την ενέργεια που προέρχεται μόνο από το χέρι του ίδιου του καλλιτέχνη, είναι κάτι μοναδικό!

Μπορείτε λοιπόν, να απαθανατίσετε με την κάμερα του κινητού σας το τοπίο που σας αρέσει και στη συνέχεια, να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα που σας υποδεικνύονται, για να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό έργο.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας, από όπου και αν ξεκινήσετε, από τοπίο που περιλαμβάνει δέντρα, βράχια, κάκτους ή νερό, το σχέδιο τοπίου είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε, εφόσον ακολουθήσετε τη διαδικασία βήμα προς βήμα.

Πριν τοποθετήσετε το μολύβι σας επάνω στο χαρτί, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα τρία παρακάτω υλικά:

1.Μολύβια σχεδιασμού

Τα μολύβια που δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από τρία, θα προσδώσουν πoικιλία στο σχέδό σας.

Ο γραφίτης κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές από σκληρός μέχρι μαλακός και έτσι, το να έχετε διαφορετικές εκδοχές στη διάθεσή σας, θα δώσει ένα εντυπωσιακό ποικιλόμορφο αποτέλεσμα στο έργο σας.

Όσο πιο μαλακός είναι ο γραφίτης, τόσο πιο σκοτεινό θα γίνει το έργο. Ομοίως, ο σκληρότερος γραφίτης θα κάνει ελαφρύτερες και πιο ακριβείς γραμμές.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ των δύο; Απλά αναζητήστε τις ετικέτες στο μολύβι σας. Τα σκεύη με τη σήμανση Β υποδηλώνουν τον μαλακότερο γραφίτη. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο σκοτεινό θα είναι. (Πολλές μάρκες μολυβιών, πάνε μέχρι 8 ή 9B.) Το ίδιο ισχύει για τα μολύβια H , αν και θα είναι πιο δύσκολο και ελαφρύτερο. Φροντίστε να προμηθευτείτε τουλάχιστον ένα μολύβι Β και ένα μολύβι H από τα αναλώσιμα σχεδίου.

2. Ένα καλό μπλοκ χαρτιού σχεδίασης

Το χαρτί είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τα μολύβια σας. Για το σκίτσο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου θα τοποθετείτε γραφίτη σε στρώσεις και θα σβήσετε πολλές φορές, χρειάζεστε ένα χαρτί που μπορεί να αντέξει την πίεση.

Αγοράστε μπλοκ που έχει μεγάλη αντοχή. Υπάρχουν κάποια που στη διαφήμισή τους λένε ότι αντέχουν τουλάχιστον 70 κιλά βάρος, το κάθε φύλλο. Όσο παχύτερο είναι το χαρτί, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος. Το αντιγραφικό χαρτί, το οποίο είναι λεπτό, αντέχει 20 κιλά.

3. Μια λευκή πλαστική γόμα

Οι γόμες είναι ο φίλος σου στο σχέδιο, ειδικά όταν αρχίσεις να μαθαίνεις. Μπορεί να χρησιμοποιείτε τις ροζ γόμες που βρίσκονται στην άκρη του μολυβιού σας, αλλά αυτές δεν είναι οι καλύτερες για τη διαγραφή σκίτσων. Μερικές φορές, μπορούν να αφήσουν ένα σημάδι στη σελίδα σας. Μια λευκή γόμα θα εξασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί και θα διαρκέσει για χρόνια χωρίς να κοπεί ή να θρυμματιστεί.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υπέροχη θέα του τοπίου σας, είτε είναι ζωντανή είτε από φωτογραφία. Είναι πάντα καλύτερο να σχεδιάζετε τα πράγματα ζωντανά – βοηθάει στις παρατηρητικές σας ικανότητες – αλλά πολλές φορές, αυτό δεν είναι δυνατό. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητήστε μια εικόνα που έχει άφθονο φωτισμό όπου οι λεπτομέρειες του τοπίου είναι ξεκάθαρες. Είστε έτοιμοι;

ΒΗΜΑ 1: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα
Αριστερή: Tracy Adams (source) | Δεξιά: Sara Barnes / My Modern Met

Η διαδικασία για το σχεδιασμό ενός τοπίου είναι σαν μια διοχέτευση. Θα ξεκινήσετε με πολύ γενικό σκίτσο και θα δουλέψετε σταδιακά στις καλύτερες λεπτομέρειες. Για να ξεκινήσετε το σχέδιό σας, δημιουργήστε μια σύνθεση που έχει την ίδια κλίμακα με την πηγή σας. Το ολόκληρο φύλλο χαρτιού μπορεί να ταιριάζει με την κλίμακα της φωτογραφίας σας, για παράδειγμα, ή ίσως χρειαστεί να δημιουργήσετε το δικό σας.

Αφού έχετε ρυθμίσει τη σύνθεσή σας, δείτε τα μεγάλα σχήματα στο τοπίο καθώς και το σημείο όπου πέφτει η γραμμή του ορίζοντα. Τι ξεχωρίζει; Είναι η σιλουέτα των λόφων; Μεγάλοι κάκτοι; Δέντρα που καλύπτουν το πλάτος της σελίδας; Καταγράψτε αυτά τα μεγάλα σχήματα στο χαρτί. Μπορούν να είναι πολύ χαλαρά και ελαφρά – θα τελειοποιήσουμε τις άκρες τους αργότερα – επειδή θα λειτουργήσουν ως οδηγός για το υπόλοιπο σχέδιο.

Βεβαιωθείτε ότι δώσατε αρκετό χρόνο για να πάρετε αυτά τα στοιχεία σωστά, διαφορετικά, ίσως χρειαστεί να πετάξετε όλο το σχέδιό σας.

ΒΗΜΑ 2: ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα

Τώρα, αρχίστε να επεξεργάζεστε το σχέδιό σας χρησιμοποιώντας γραμμές περιγράμματος. Ξεκινήστε με τα μεγάλα σχήματα που μόλις τραβήξατε και παρακολουθείτε στενά τις άκρες τους. Στους μεγάλους μας κάκτους, για παράδειγμα, το σώμα του φυτού δεν είναι σε ευθεία – σε μερικά μέρη, είναι κυματιστό. Με ένα βαρύτερο χέρι, ορίστε αυτές τις γραμμές.

Μόλις έχετε τελειοποιήσει τα μεγάλα σχήματα, μελετήστε το τοπίο και πάλι. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία του σκηνικού που, αν και δεν είναι τόσο μεγάλα, εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακά κομμάτια των συνθέσεων. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλους βράχους, θάμνους και πράγματα που είναι μακριά από την μεταξύ σας απόσταση. Χρησιμοποιώντας τα μεγάλα σας σχήματα ως οδηγό για την τοποθέτηση, σκιαγραφήστε αυτά τα πράγματα.

ΒΗΜΑ 3: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΣΚΙΑΣΗ

Τώρα που σχεδιάζονται τα κύρια στοιχεία της σύνθεσης, είναι φυσικό να σκέφτεστε όιτ πρέπει να αρχίσετε να σχεδιάζετε τις λεπτομέρειες.

Όμως, όχι ακόμα!

Αυτό που κάνει ένα τοπίο να φαίνεται ρεαλιστικό δεν είναι όλοι οι μικροί θάμνοι και τα δέντρα-αν και βοηθούν- είναι η τονική σκίαση του τόπου. Η σκίαση και οι σκιές θα δώσουν το βάθος στην εργασίας σας, οπότε το επόμενο βήμα είναι να καταγράψετε τις τιμές που βλέπετε στην εικόνα της πηγή σας.

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα

Εργαζόμενοι από το παρασκήνιο στο προσκήνιο, αρχίστε να προσθέτετε τονική σκίαση στη σύνθεσή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία τεχνικών σχεδίασης, αλλά η οπίσθια προσέγγιση είναι η πιο δημοφιλής που χρησιμοποιείται με τα μολύβια HB και B. Καθώς εφαρμόζετε το γραφίτη, συγκρίνετε την περιοχή που σκιάζετε με μια άλλη περιοχή που βρίσκεται δίπλα της. Είναι πιο σκούρο ή ελαφρύτερο; Επιπλέον, αυτό το τμήμα είναι πιο σκούρο ή ελαφρύτερο από άλλα μέρη του σχεδίου σας; Με συνεχή αξιολόγηση και σύγκριση, θα εξασφαλίσετε ότι οι τόνοι του κομματιού σας είναι συνεπείς και σωστοί.

ΒΗΜΑ 4: ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα

Έχουμε φθάσει στο τέλος της διοχέτευσης. Τώρα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσετε τις λεπτομέρειες. Εργαζόμενοι πάλι από το φόντο στο προσκήνιο, χρησιμοποιήστε το μολύβι σας για να σχεδιάσετε τα στοιχεία που κάνουν το τοπίο σας να φαίνεται ζωντανό. Τα πιο σκούρα μολύβια Β σας είναι ιδανικά για την καταγραφή σιλουέτας και θάμνων. Το μολύβι HB σας δουλεύει εξαιρετικά για τα ψηλά χόρτα και την λεπτή υφή πάνω στους βράχους. Και-εδώ, όπου το μολύβι H μπαίνει στο παιχνίδι – για τμήματα του τοπίου που βρίσκονται στο προσκήνιο, χρησιμοποιήστε τον ακριβή γραφίτη για τον καθορισμό αυτών των χαρακτηριστικών.
Αισθάνεστε συγκλονισμένοι από το πόσες λεπτομέρειες υπάρχουν; Μην ανησυχείτε μήπως σας διαφύγει κανένα από όλα αυτά τα μικρά αντικείμενα. Απλώς, δημιουργήστε τα στοιχεία που αισθάνεστε ότι είναι πιο εντυπωσιακά και συνθέτουν την ουσία του τοπίου – γι ‘αυτό εξάλλου και τα ζωγραφίζουμε πρώτα. Όχι επειδή θέλουμε να καταγράψουμε τα πάντα, αλλά επειδή θέλουμε οι άνθρωποι να συνδεθούν με το πνεύμα μιας τοποθεσίας.

Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιοδήποτε τοπίο, σε 4 εύκολα βήματα

Καλή Επιτυχία!

Photo Credits: Sara Barnes / My Modern Met

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα