Τα μυστικά του αρχαιότερου συμβόλου της ανθρώπινης πνευματικότητας, της σπείρας

Τα μυστικά του αρχαιότερου συμβόλου της ανθρώπινης πνευματικότητας, της σπείρας

Ένα από τα πιο μυστηριώδη γεωμετρικά σχέδια που βρίσκουμε σε όλο τον πλανήτη είναι η σπείρα. Έχει εντοπιστεί σε αμέτρητους βράχους, αγάλματα, βουνά και στα τοιχώματα αρχαίων σπηλιών.

Με ένα είδος παράξενης και σχεδόν εμμονικής συχνότητας, αυτό το σύμβολο επαναλαμβάνεται σε πίνακες και σε όλα τα είδη ξυλογλυπτικής που βρίσκουμε στα ευρήματα των σπουδαιότερων αρχαίων πολιτισμών του κόσμου.

Το ίδιο γεωμετρικό σχέδιο μπορεί να βρεθεί σε φωτογραφίες πολλών γαλαξιών. Πολλοί θεωρητικοί πιστεύουν ότι το Σύμπαν διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της έκρηξης ενός πρωτόγονου, γιγάντιου ατομικού πυρήνα. Τα θραύσματα εκτινάχθηκαν σε όλο το σύμπαν με τη μορφή διπλής σπείρας.

Αλλά το βασικό ερώτημα είναι: Πώς θα μπορούσαν οι μακρινοί μας πρόγονοι να γνωρίζουν τη δομή των γαλαξιών μας; Και μια άλλη σημαντική ερώτηση είναι: Η σπείρα τι αναπαριστούσε; Ήταν αναμφίβολα το σύμβολο του διαστήματος, του Σύμπαντος και… της Δημιουργίας;

Για πολλούς πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν, όπως για παράδειγμα για τους Κέλτες, η διπλή σπείρα παρούσα σε αγάλματα, σε χαρακτικά ή σε πέτρες ήταν το σύμβολο της δημιουργίας του Σύμπαντος και το ίδιο μπορεί να βρεθεί σε πολλές πέτρες του μνημείου του Newgrange στην Ιρλανδία.

Η πέτρινη είσοδος του Newgrange 3.2 μέτρων, που χρονολογείται στο 3.200 π.Χ. καλύπτεται από πολλές σπείρες. Το τριπλό μοτίβο σπείρας είναι λαξευμένο στον τοίχο ολόκληρου του μονοπατιού.

Ωστόσο, το μοτίβο της σπείρας είναι πολύ παλαιότερο. Ήταν σμιλευμένο πριν την εμφάνιση των Κελτών στην Ιρλανδία. Για τους Μάορι της Νέας Ζηλανδίας, αυτό το σύμβολο αναπαριστά την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την νέα αρχή. Κυριαρχεί μάλιστα και στα tattoo που έκαναν στο πρόσωπό τους.

Από όλα τα διακοσμητικά μοτίβα των Μάορι, ένα συγκεκριμένο είναι πολύ ενδιαφέρον: η διπλή σπείρα (σπείρα με κίνηση ρολογιού και με την αντίθετη κίνηση). Σήμερα, αν ρωτήσουμε τους Μάορι για τη σημασία του συμβόλου της «διπλής σπείρας», το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποια αινιγματική απάντηση, είτε επειδή απλά δεν γνωρίζουν την πραγματική εξήγηση, είτε επειδή ο τελευταίος των μυημένων (αν υπάρχει ακόμα) αρνείται να αποκαλύψει το «μυστικό της σπείρας».

Αλλά το μυστικό της «διπλής σπείρας» δεν ανήκει μόνο στους Μάορι, αποτελεί ένα κοινό μυστικό. Ένα προϊστορικό πετρογλυφικό από τους Hohokam στην Αριζόνα παρουσιάζει μια σπείρα, η οποία αναπαριστά το σύμβολο του νερού.

Ποια είναι η πραγματική σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το σκαλιστό και στον πολιτισμό των Hohokam; Η σπείρα, ένα μαγικό σύμβολο, ήταν κάποτε σκαλισμένο στους βράχους της Σαχάρας, τότε που αυτή η περιοχή του κόσμου ήταν ένα τεράστιος πράσινος κήπος. Αλλά και το στήθος της Αστάρτης, της αρχαίας θεάς της γονιμότητας, της μητρότητας και του πολέμου των Φοινίκων απεικονίζεται με σπείρες.

Η σπείρα έχει ανακαλυφθεί επίσης στην διακόσμηση του ρουχισμού των Oroki, ενός μικρού έθνους γηγενών στην μακρινή Ανατολή. Ωστόσο, το μοτίβο αυτό που κυριαρχεί σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτισμών έχει διαφορετικές σημασίες.Το μοτίβο της σπείρας στο δισκοπότηρο στην Hazor της Παλαιστίνης του 19ου αιώνα π.Χ. αναπαριστά κάτι άλλο από εκείνο που βρίσκουμε στις Δανέζικες ασπίδες και στα όπλα του 3000 π.Χ.

Αλλά είναι αδύνατο να εντοπίσουμε την εμφάνιση των πρώτων σπειρών, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τις βρίσκουμε παντού, από τα βουνά της Βόρειας Αμερικής, έως τη ζούγκλα του Αμαζονίου, στο Περού και στην Κολομβία, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα μοτίβα, τουλάχιστον 2000 χρόνων πριν πιθανότατα να σχετίζονται με σύμβολα από το ηλιακό μας σύστημα. Αλλά παραμένει μία υπόθεση, τίποτα παραπάνω. Και πολλά από αυτά αναφέρονται στο μύθο της Δημιουργίας και στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Στην αρχή ήταν ένα αυγό, ένα κοσμογονικό αυγό, όπως αναφέρεται σε πολλές θρησκείες και πεποιθήσεις πολιτισμών παγκοσμίως. Ο κύκλος της αναγέννησης, του ήλιου, ο οποίος πεθαίνει και αναγεννάται κάθε μέρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα