Το μυστικό είναι να νιώθεις ευγνωμοσύνη γι αυτό που ακόμα δεν έχεις δεχτεί

Το μυστικό είναι να νιώθεις ευγνωμοσύνη γι αυτό που ακόμα δεν έχεις δεχτεί

Η συμπεριφορά που έχουμε όταν δίνουμε δώρα δεν είναι σημαντικότερη από αυτήν που έχουμε όταν τα δεχόμαστε.

Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις ένα δώρο από το να δεχτείς ειλικρινά κάποιο άλλο. Ανάμεσα σε όλα τα φυσικά μας χαρίσματα εκείνο που πολύ συχνά θεωρούμε ως δεδομένο είναι το πολύτιμο δώρο της συνείδησης.

Πώς όμως είναι δυνατό να δίνουμε στους άλλους με την καρδιά μας αυτό που οι ίδιοι μέσα μας δεν έχουμε απόλυτα δεχτεί και εκτιμήσει;

Πιστεύω πως σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να δεχτούμε με ευγνωμοσύνη για τον εαυτό μας αυτό που έχουμε την πρόθεση να δώσουμε στους άλλους. Διαφορετικά το δώρο μας δεν έχει αξία.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ να ανακαλύπτω την ομορφιά και τη γοητεία της ζωής, ώστε να της προσφέρω άφθονα τη δική μου αγάπη και να νιώθω βαθιά ευλογημένος. Ευγνωμοσύνη σημαίνει να γνωρίζεις ότι όλα τα δώρα που σου δίνονται έχουν μικρή αξία αν εσύ δεν τα αποδέχεσαι ολότελα.

Στην πραγματικότητα είναι η ευγνωμοσύνη μας που δίνει την αληθινή αξία σε κάθε δώρο. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι να έχουμε την ικανότητα να του δίνουμε συγχώρεση για όλα τα πλήγματα που δέχεται. Λίγοι όμως από μας είναι ευγνώμονες γι’ αυτήν τη δυνατότητα επιλογής που έχουμε.

Διαβάστε επίσης: Νιώθοντας ευγνωμοσύνη όταν δεν έχω τίποτα αλλά και όταν έχω τα πάντα

Αν οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν την πηγή από την οποία προέρχεται η δύναμή τους, τότε δεν είναι και ικανοί να πάρουν πολλά από αυτήν την πηγή. Όλη η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε είναι αποτέλεσμα αυτής μας της εκτίμησης.

Με το να επιλέγουμε συνειδητά να συγχωρήσουμε το παρελθόν, καθώς και όλα τα πλήγματα που θα δεχτούμε στο μέλλον, μας δίνεται ένα χάρισμα που δεν είναι δυνατό να το ανταποδώσουμε, γιατί αυτό το δώρο είναι απλά αυτό που εξαφανίζει το αρνητικό κάρμα.

Η απελευθέρωσή μας από το κάρμα είναι δυνατή μόνον αν τιμήσουμε και εκτιμήσουμε τη βαθιά δύναμη της ευγνωμοσύνης. Προσφέροντας την ευγνωμοσύνη μας ανοίγουμε την καρδιά μας και δεχόμαστε τη θεία χάρη να ζήσουμε μέσα στην ευλογία.

Αυτό είναι το δώρο της θεότητας που λαχταράει να το δώσει σε όλους μας. Το να νιώθεις πολλή ευγνωμοσύνη για εκείνο που ακόμα δε δέχτηκες είναι το μυστικό που δημιουργεί τα θαύματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Μυστικό της Ζωής» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα