Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ικανότητα μας να μην φοβόμαστε την αλλαγή

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ικανότητα μας να μην φοβόμαστε την αλλαγή

Γνώρισα τον χώρο του life coaching το 1988, όταν μια φίλη με έβαλε να καθίσω σε μια στοίβα από ηχογραφημένες κασέτες του Άντονι Ρόμπινς· και μου ζήτησε να τις ακούσουμε μαζί. Ύστερα από μερικές εκατοντάδες ώρες μελέτης, εκπαίδευσης και διαλέξεων, ίδρυσα την πρώτη μου εταιρεία life coaching μαζί με τον καλύτερό μου φίλο, τον Ντέιβιντ. Τη βαφτίσαμε «Momentum» («Ορμή»), επειδή εκείνη την εποχή θεωρούσαμε ότι το μυστικό της επιτυχίας ήταν ο πρώτος από τους Νόμους Κίνησης του Νεύτωνα:

Ένα σώμα που βρίσκεται σε αδράνεια παραμένει σε αδράνεια· ένα σώμα που βρίσκεται σε κίνηση παραμένει σε κίνηση.

Σκεφτήκαμε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους σπουδαστές και τους πελάτες μας θα ήταν να τους δίναμε την απαραίτητη ώθηση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, να εξελίξουν την καριέρα τους, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν τόση ορμή, ώστε να τους είναι ευκολότερο να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους, παρά να σταματήσουν.

Ωστόσο, παρόλο που αυτή η προσέγγιση βοήθησε πραγματικά αρκετούς ανθρώπους, δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι η ορμή δεν είναι και τόσο χρήσιμη όταν κινείσαι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Έτσι, μερικά χρόνια αργότερα, όταν είχα πλέον μελετήσει το έργο του Στήβεν Ρ. Κόβεϊ και του Ρίτσαρντ Μπάντλερ, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το «πραγματικό» μυστικό της επιτυχίας είναι η ικανότητα να αλλάζουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας, ώστε να μειώνουμε τις αναποτελεσματικές κινήσεις μας και να αυξάνουμε τις αποτελεσματικές. Βάφτισα τη νέα εταιρεία μου «Behavior Changes» («Συμπεριφορικές Αλλαγές») κα άρχισα να συνεργάζομαι με επιχειρήσεις, ομάδες και άτομα, εστιάζοντας κυρίως στο επίπεδο συμπεριφοράς και προσπαθώντας να εξαλείψω τις «κακές» ή αντιπαραγωγικές συνήθειές τους και ταυτόχρονα να τις αντικαταστήσω με «καλές» και εποικοδομητικές συνήθειες.

Στα επόμενα δέκα χρόνια, βοήθησα πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν τα παγιωμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς τους, ορισμένες φορές άμεσα, ορισμένες φορές μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων και άλλες φορές μέσα από τη διερεύνηση των βαθύτερων πεποιθήσεων και αξιών τους.

Αναδείχτηκα σε κορυφαίο life coach και εκπαιδευτή του χώρου μας, αλλά με προβλημάτιζε το γεγονός ότι οι πελάτες που έμοιαζαν να βιώνουν τις πιο μεγάλες θετικές αλλαγές δεν ήταν απαραίτητα εκείνοι που είχαν επιτύχει τους στόχους για τους οποίους είχαν ζητήσει τη βοήθειά μου.

Δεν είχε σημασία αν οι πελάτες μου προσπαθούσαν να αλλάξουν τη ζωή τους αλλάζοντας τις σκέψεις τους – όλοι βασίζονταν σε μια θεμελιωδώς εσφαλμένη υπόθεση: την αντίληψη ότι αν κατάφερναν με κάποιο τρόπο να ελέγξουν τις συνθήκες (συμπεριλαμβανομένων των «συνθηκών» στον νου τους), τότε θα άλλαζε και η εμπειρία της ζωής τους προς το καλύτερο.

Παρόλο που αυτές οι τρεις προσεγγίσεις μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση όταν εφαρμόζονται σωστά, με την πάροδο του χρόνου συχνά προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν.

Τελικά, αποκτούμε περισσότερα χρήματα, γινόμαστε επιτυχημένοι και βρίσκουμε τον έρωτα της ζωής μας, αλλά, το μόνο που σκεφτόμαστε πλέον είναι πώς θα διαφυλάξουμε την περιουσία μας, πώς θα γραπωθούμε από την επιτυχία μας και πώς θα κρατήσουμε στο πλευρό μας τον αγαπημένο μας.

Εναλλακτικά, αποκτούμε περισσότερη πειθαρχία, αλλάζουμε τις συνήθειές μας και προχωράμε σύμφωνα με το σχέδιό μας, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είναι πιθανό μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες να βρεθούμε ξανά στο σημείο εκκίνησης και να χάσουμε όσα κερδίσαμε με τόσο κόπο.

΄Η, στην Τρίτη περίπτωση, προσπαθούμε να προσελκύσουμε με θετικές δηλώσεις την αφθονία και την υγεία, να εξαλείψουμε κάθε αρμητική σκέψη και να συναναστρεφόμαστε μόνο «θετικούς ανθρώπους». Κι έτσι, καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος μας έχει καταντήσει τόσο μικρός, περιφραγμένος και περιορισμένος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Neill «Η Επανάσταση Αρχίζει Μέσα Μας!» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα