Ο Τόμας Έντισον, ο ιδρυτής της General Electric, απέκτησε στη ζωή του περισσότερα από χίλια διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Εφηύρε τον φωνόγραφο, καθώς και τη συσκευή που θα καθιστούσε δυνατό τον κινηματογράφο.
Αλλά πριν από αυτά, κατά τη διάρκεια του 1878, ξόδεψε ολόκληρες νύχτες στο εργαστήριό του στο Νιου Τζέρσι προσπαθώντας να εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.
Εμμονικός με την αναζήτησή του και ενώ κοιμόταν μονάχα τέσσερις ώρες τη νύχτα, προσπάθησε χιλιάδες φορές να προκαλέσει πυράκτωση στο εσωτερικό μιας μπάλας γεμάτης αέριο, με μια ίνα βολφραμίου. Γιατί δεν απογοητεύτηκε;
Από τι κρατήθηκε για να συνεχίσει να προσπαθεί;
Συχνά απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα τονίζοντας την εξαιρετική δύναμη της θέλησής του, λες και το κλειδί της επιτυχίας του ήταν απλώς η μανία. Ξεχνάμε το ουσιώδες. Ο Τόμας Έντισον ήταν γοητευμένος απ’ όσα του δίδασκαν οι αποτυχίες του για τους νόμους της φύσης. Ήξερε ότι έπρεπε να αποτύχει για να πετύχει στη συνέχεια, ότι ποτέ κανένας σοφός δεν είχε δει μια αλήθεια με την πρώτη ματιά.
Τελικά, ο Τόμας Έντισον κατάφερε να θέσει σε λειτουργία την πρώτη λάμπα. Το μυστικό της εκπληκτικής ευρηματικότητάς του έγκειται στη σχέση του με την πραγματικότητα. Ο ίδιος ποτέ δεν την είδε ως μια απλή “μαγιά” για να πειραματιστεί, ως μια ευκαιρία για να εκφράσει τη δύναμή του. Αντιθέτως, την είδε ως ένα θέμα για να αναρωτηθεί, ένα αίνιγμα για να διερωτηθεί, μια ατέλειωτη πηγή θαυμάτων.
Η στάση του μας δείχνει πώς μπορούμε όλοι να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην αποτυχία. Ακόμα και όταν το νήμα βολφραμίου παραμένει ακίνητο, ο Τόμας Έντισον δεν αποτυγχάνει.
Επιτυγχάνει στο να προσπαθεί. Ο ίδιος εμμένει στην περιέργειά του. Ξέρει ότι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσει την αλήθεια είναι, αρχικά, να αποτύχει να κατανοήσει.
“Ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιτυχιών δεν αποδεικνύει καμία αλήθεια, όταν η αποτυχία μιας και μόνο πειραματικής επαλήθευσης δείχνει ότι είναι λάθος”, δήλωσε εύγλωττα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Charles Pepin “Η ομορφιά της αποτυχίας” από τις εκδόσεις Διόπτρα