Το μυστικό δεν είναι να δίνουμε απλά αγάπη, αλλά να γίνουμε η ίδια η αγάπη

Το μυστικό δεν είναι να δίνουμε απλά αγάπη, αλλά να γίνουμε η ίδια η αγάπη

Η Μπάνσι, 63 χρόνων, μετανάστευσε από την Τανζανία και τώρα ζει στον Καναδά. Μεγαλωμένη ως ινδουΐστρια, ένιωθε ότι η επιλογή να είναι καλή βρισκόταν στο επίκεντρο μιας ευτυχισμένης ζωής.

Όταν τη ρώτησα ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που είχε ακούσει ποτέ, μου ανέφερε κάτι που της είχε πει η μητέρα της στα παιδικά της χρόνια: «Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε: “Κάνε το καλό άμα μπορείς σε κάθε άνθρωπο που συναντάς, αλλά φρόντισε να μην κάνεις ποτέ κακό”.

Αυτή η απλή συμβουλή μου έχει προσφέρει μεγάλη ευτυχία στη ζωή μου. Κάθε φορά που συναντάω κάποιον, προσπαθώ να τον ενθαρρύνω με κάποιο τρόπο, δείχνοντάς του αγάπη, κι έπειτα φροντίζω να μην κάνω κακό με τα λόγια ή τις πράξεις μου».

Συνέχισε λέγοντας πως καθένας από εμάς, όταν συναντάει έναν άνθρωπο, είτε του δίνει είτε του παίρνει ζωή. «Με αυτά που λέμε ή κάνουμε, μπορούμε ή να φτιάξουμε τη μέρα κάποιου ή να την καταστρέψουμε. Προσέχω πάρα πολύ, ειδικά τα λόγια μου. Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει».

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός που έπαιρνα τις συνεντεύξεις, όταν άρχισα να καταλαβαίνω πως το τρίτο μυστικό δεν ήταν απλώς να παίρνουμε αγάπη, ή ακόμα και να την προσφέρουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά να την υιοθετούμε ως τρόπο ύπαρξης σε όλη μας τη ζωή. Όταν γινόμαστε πραγματικά αγάπη, μεταμορφωνόμαστε κι εμείς οι ίδιοι.

Οι άνθρωποι μου είπαν πως αντιλαμβάνονταν ολοένα και περισσότερο πόσο σημαντικό ήταν να είναι τρυφεροί, να επιλέγουν την καλοσύνη όσο προχωρούσαν στη ζωή τους. Αυτό που έμαθα είναι ότι το να γίνουμε αγάπη δεν ωφελεί μόνο τους άλλους, αλλά μεταμορφώνει κι εμάς στην πορεία. Όσο περισσότερο εστιαζόμαστε στο να συμπεριφερόμαστε με αγάπη τόσο πιο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε.

Ένας λόγος που κατέληξα να πιστεύω πως μας μεταμορφώνει η επιλογή μας να γίνουμε αγάπη, είναι ο εξής: παρόλο που δεν εξαρτάται και τόσο από εμάς αν θα πάρουμε ή όχι αγάπη, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εμάς αν θα γίνουμε αγάπη. Οι άνθρωποι στους οποίους μίλησα έκαναν τη συνειδητή επιλογή να γίνουν αγάπη στην καθημερινή ζωή τους, και στην πορεία βρήκαν την ευτυχία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του John Izzo «Τα 5 Μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα