Το μυστικό των Σκανδιναβών για την ευτυχία

mystiko-skandinavon-eytyxia-750x400

Πώς είναι δυνατόν οι Σκανδιναβικές χώρες να είναι από τις πιο ευτυχισμένες του κόσμου, παρά τον μουντό και συχνά συννεφιασμένο καιρό; Και ποιο είναι το πραγματικό μυστικό του ευ ζην στις χώρες αυτές;

Φέτος η Νορβηγία κατέκτησε τον τίτλο της «πιο ευτυχισμένης χώρας», κλέβοντας την πρώτη θέση από την επί σειρά ετών «πρωταθλήτρια» Δανία. Αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφαία δεκάδα. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Warwick, οι Σκανδιναβοί γεννιούνται με μια γενικότερα «καλή διάθεση» και με μια αντίσταση στην κατάθλιψη. Η έρευνα υποστηρίζει λοιπόν, πως η ευτυχία των Βόρειων λαών δεν έγκειται τόσο στην κρατική οργάνωση και τις δημόσιες παροχές, αλλά σε μια γενετική προδιάθεση.

https://enallaktikiagenda.gr/897

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Σκανδιναβοί έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από τη ζωή από ό,τι εμείς οι Έλληνες. Η εκπλήρωση των ονείρων και των στόχων τους είναι λιγότερο απαιτητική και πιο ρεαλιστική, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το αίσθημα ικανοποίησης στις ζωές τους. Μάλιστα κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζεται και από άλλες παρόμοιες έρευνες.

Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω πως ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο υγιεινός τρόπος ζωής των Σκανδιναβών. Ήταν ένα από τα πράγματα που με εξέπληξε θετικά όταν πρωτοήλθα στη Δανία. Άνθρωποι όλων των ηλικιών γυμνάζονται και αθλούνται και η γυμναστική θεωρείται πιο πολύ ως ένας τρόπος χαλάρωσης παρά ως ένα μέσο βελτίωσης της εξωτερικής τους εμφάνισης. Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία και το περπάτημα. Όμως η καλύτερη με διαφορά δραστηριότητα για τους Σκανδιναβούς είναι το «hygge»!

https://enallaktikiagenda.gr/897

Με τη λέξη «hygge» περιγράφουν τις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, όταν δεν χρειάζονται να λύσουν κάποιο πρόβλημα και το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουν καλά χαλαρώνοντας είτε μόνοι είτε παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους. Καμία συζήτηση για την πολιτική, κρίσεις ή άλλες αρνητικές σκέψεις. Μια τέτοια ατμόσφαιρα μπορεί εύκολα να τη δημιουργήσει ο καθένας στον προσωπικό του χώρο. Πώς; Με λίγο καλό τσάι, μερικά κεριά και φυσικά τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής κι όλα αυτά ξαπλώνοντας κάτω από μια κουβέρτα. Κάπως έτσι οι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί και χαλαροί τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Ένας τελευταίος παράγοντας είναι το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δουλεύουν. Οι Βόρειοι προτιμούν την απλότητα και το μινιμαλισμό, τα φωτεινά χρώματα και τις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου. Ένα ζεστό και ευάερο σπίτι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Άλλωστε εκεί περνούν το περισσότερό τους χρόνο και θέλουν ο χώρος να τους δημιουργεί θετικά vibes.

Δεν υπάρχει καθοριστική απάντηση για το ποια είναι η πηγή της ευτυχίας των Σκανδιναβών. Το μυστικό ίσως να κρύβεται στο DNA τους, στην καθημερινότητά τους ή σε κάτι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τους απασχολεί να ανακαλύψουν τη φόρμουλα της ευτυχίας, αλλά απολαμβάνουν τη ζωή όπως είναι.


Το όνομά μου είναι Σίμος, είμαι 27 ετών και τα τελευταία χρόνια ζω στη Δανία, όπου εργάζομαι ως υπεύθυνος επικοινωνίας για μια μικρή εταιρία. Η αυτοβελτίωση είναι ένα από τα ενδιαφέροντά μου αυτό τον καιρό, μαζί με τη γυμναστική και τα ταξίδια.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εναλλακτική Δράση

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα