Το μυστικό είναι να ζούμε κάθε αποτυχία που μας φέρνει η ζωή

Το μυστικό είναι να ζούμε κάθε αποτυχία που μας φέρνει η ζωή

Ο πόνος και η χαρά είναι τα δύο στοιχεία που προωθούν περισσότερο απ’ όλα την αλλαγή. Μαθαίνουμε είτε μέσω της αντίδρασης είτε μέσω της μίμησης.

Θα ήταν σπουδαίο να μαθαίνουμε πάντα μέσω της μίμησης ή παρακινημένοι από την απόλαυση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Μερικές φορές πρέπει να περάσουμε άσχημα για να επιζητήσουμε την αλλαγή.

Όλοι έχουμε ένα θερμοστάτη για την αντοχή στον πόνο και, μέχρι να φτάσουμε στα όριά μας, αποφεύγουμε την έκρηξη. Στο μεταξύ, αντέχουμε, ανεχόμαστε, προσαρμοζόμαστε.

Μέχρι που μια μέρα λες: «Αρκετά! Αρκετά ως εδώ! Δεν μπορείς να εξαρτάσαι άλλο! Είσαι μεγάλος! Συμπεριφέρσου ανάλογα! Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο, τα έχεις όλα. Ό,τι ζητάς, θα σου δοθεί».

Μη φοβάσαι κάθε φορά που κάποιο αγαπημένο πρόσωπο εγκαταλείπει τη ζωή σου, γιατί ένα άλλο, εξίσου ή και πιο σημαντικό, θα πάρει τη θέση του.

«Ό,τι μου συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να μου συμβεί».

Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι «θα έδινα τα πάντα για να ανακαλύψω από πριν όλους τους λόγους για τους οποίους άλλαξε η ζωή μου, συμβαίνει κάτι που με βοηθά να καταλάβω πως ό,τι έχω ζήσει ως τώρα ήταν απαραίτητο για να φτάσω μέχρι εδώ που βρίσκομαι σήμερα».

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι, χωρίς όλα όσα έχεις ζήσει, δεν θα είχες μάθει όλα όσα είσαι σήμερα. Χωρίς όλα όσα έχεις ζήσει, δεν θα είχες γνωρίσει τους ανθρώπους που σήμερα σε έφεραν μέχρι εδώ. Απλώς, θα ήσουν αλλιώς.

Ένα από τα κλειδιά για ό,τι κατάφερα ήταν ότι τόλμησα να ζήσω κάθε αποτυχία που μου έφερε η ζωή.

Διαβάστε επίσης: Τα σημάδια πάντα έρχονται, εμείς δεν τα βλέπουμε

Μια από τις σκέψεις που μου δίνει περισσότερη γαλήνη είναι ότι όλα όσα μου συμβαίνουν αυτή την στιγμή είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μου συμβαίνει.

Ναι! Όσο τρελό κι αν ακούγεται, αυτή η προσέγγιση πάντα σε οδηγεί σε ένα ασφαλές λιμάνι και σου επιτρέπει να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.

Όπως έμαθα από τις διαλέξεις του Sergi Torres, κάθε φορά που το βάζουμε στα πόδια, κάθε φορά που αρνούμαστε μια εμπειρία, αρνούμαστε ένα μάθημα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα μάθημα που θα ανοίξει μια πόρτα στις δυνατότητές μας και στην ευτυχία μας.

Για τον ίδιο λόγο, κάθε φορά που αρνούμαστε μια εμπειρία στη ζωή, η ζωή θα αναλάβει να την επαναλάβει ξανά και ξανά, μέχρι να αποφασίσουμε να πάρουμε το μάθημά μας.

Σου έτυχε ποτέ να θέλεις να αποφύγεις κάτι και σε σύντομο χρονικό διάστημα να σου συμβαίνει ξανά το ίδιο, είτε με το ίδιο πρόσωπο είτε με άλλο;

Είναι η ζωή, που θέλει να σου δείξει κάτι. Και τη στιγμή που αποδέχεσαι αυτό το μάθημα, τη στιγμή που αντί να το σκάσεις παραμένεις, αποδέχεσαι το πρόβλημα και ανοίγεσαι σε αυτό που θέλει να σου διδάξει η ζωή, το ξεπερνάς, και αυτή η κατάσταση δεν θα αποτελέσει ξανά πρόβλημα για εσένα, μια και την έχεις ήδη υπερβεί. Και θα απελευθερώσει μια δυνατότητα που μέχρι χθες δεν ήξερες ότι είχες.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Rut Nieves «Πίστεψε σ’ Εσένα» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα