Ο Μύθος των οκτώ ωρών ύπνου – Υπολογίστε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε

Ο Μύθος των οκτώ ωρών ύπνου - Υπολογίστε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε

Ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό ωρών που πρέπει να κοιμάται. Σε κάποιους αρκούν έξι ώρες ή και λιγότερο, όπως για παράδειγμα στον Τόμας Έντισον. Κάποιοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερες από οκτώ ώρες ύπνου.
Έχω διαπιστώσει ότι οι ενήλικες που κοιμούνται πάνω από εννιά ώρες πάσχουν από κατάθλιψη ή ναρκοληψία.
Ο υπερβολικά πολύς ύπνος αποτελεί συνήθως ένδειξη κάποιας υποβόσκουσας πάθησης. Επίσης, η ποιότητα του ύπνου είναι το ίδιο σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, από την ποσότητα.
Έξι ώρες καλού ύπνου είναι προτιμότερες από οκτώ ώρες διαταραγμένου ύπνου.

Έχετε ακούσει ότι πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα; Στους περισσότερους ασθενείς μου λέω: “Προσπάθησε να κοιμηθείς επτά ώρες την ημέρα”.

Οκτώ ώρες ύπνου θα ήταν ακόμα καλύτερα, αλλά για τους περισσότερους αυτός ο αριθμός δεν είναι ρεαλιστικός, δεδομένων των απαιτήσεων της ζωής.
Επίσης, δεν ταιριάζει με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί το σώμα μας.
Σε ένα ιδανικό κόσμο, θα κοιμόσαστε για έξι με επτά ώρες το βράδυ και μιάμιση ώρα το μεσημέρι, κάτι που θα ανέβαζε τις συνολικές ώρες ύπνου σας σε επτάμισι με οκτώ το εικοσιτετράωρο.

Δεν πρέπει να μετράτε τον ύπνο σε ώρες, αλλά σε κύκλους των ενενήντα λεπτών. Πέντε ολοκληρωμένοι κύκλοι (δηλαδή επτάμισι ώρες) σας ανανεώνουν σωματικά και διανοητικά.
Πέντε ατελείς κύκλοι (δηλαδή επτά ώρες) αρκούν για την αποκατάσταση των διανοητικών λειτουργιών και της μνήμης σας, τον έλεγχο της όρεξής σας, και για σωματική ανάρρωση.

Και πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα κοιμηθείτε τις ώρες που πρέπει; Ίσως αν πέσετε νωρίς για ύπνο; Κακή ιδέα.

Αντί γι’ αυτό, υπολογίστε το σωστό βιοχρόνο για να πέφτετε για ύπνο και ακολουθήστε τον υπολογισμένο ρυθμό. Πάρτε το συνηθισμένο χρόνο αφύπνισής σας και μετρήστε προς τα πίσω επτά ώρες και είκοσι λεπτά (είκοσι λεπτά είναι ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως κανείς για να αποκοιμηθεί).
Αν λοιπόν πρέπει να ξυπνήσετε στις επτά το πρωί, τότε θα πρέπει να κοιμηθείτε στις δώδεκα παρά είκοσι το βράδυ.

Μια λίγο πιο πολύ πολύπλοκη μέθοδος – και αυτή που συνιστώ προσωπικά – είναι να μετρήσετε προς τα πίσω από την ώρα αφύπνισής σας, αλλά κατά κύκλους ύπνου.

Κάθε κύκλος παίρνει ενενήντα λεπτά για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων της νύχτας, το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου σας είναι σταδίου 3 (βαθύς ύπνος εγκεφαλικών κυμάτων δέλτα), που σας ανανεώνει σωματικά.
Κατά τη διάρκεια των δύο ή τριών τελευταίων κύκλων, το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου είναι πιο ελαφρύς ύπνος REM, όταν ονειρεύεστε και γίνεται η παγίωση της μνήμης.

Για να καρπωθείτε όλα τα οφέλη του ύπνου και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι, πρέπει να ολοκληρώσετε τουλάχιστον τέσσερις κύκλους, και κατά προτίμηση πέντε. Αν ξυπνήσετε στα μέσα του κύκλου, η υπνική αδράνεια θα είναι τρομερή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Breus “Η δύναμη του Πότε” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα