Το μυστικό που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας…

Το μυστικό που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας...

Η Ζωή είναι ένα παιχνίδι.

Αν παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά, δεν λέω, μπορεί και να επιτύχετε, το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πάθετε έλκος στο στομάχι ή νευρικό κλονισμό.
Επίσης, θα εκνευρίζετε τους φίλους σας, αν δεν τους χάσετε εντελώς, έτσι απασχολημένοι που θα είστε με την πολύ «σημαντική» καριέρα σας.
Πρέπει να χρησιμοποιείτε το Μυστικό για να απελευθερωθείτε, όχι για να αποξενωθείτε.

Ναι, να έχετε πάντα κατά νου ότι η ζωή είναι παιχνίδι. Είνα επίσης ένα μαγευτικό ταξίδι και πρέπει να επωφεληθείτε από κάθε σταθμό του.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα κάνετε αν μιμηθείτε εκείνους τους άπληστους τουρίστες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη και βλέπουν (η λέξη είναι κάπως υπερβολική!) επτά διαφορετικά κράτη σε…. επτά ημέρες, παίρνοντας πίσω μαζί τους μόνο μερικές φωτογραφίες που θα κολλήσουν σ’ ένα άλμπουμ και θα το χώσουν στο βάθος ενός συρταριού!

Μείνετε αποστασιοποιημένοι.

Μείνετε ελεύθεροι, διαφορετικά, ακόμα κι αν έχετε εκατομμύρια, ακόμα και αν μένετε σ’ ένα καταπληκτικό σπίτι, ακόμα και αν οδηγείτε μια Ρολς Ρόις, εξακολουθείτε να είστε σκλάβοι, πλούσιοι σκλάβοι, πάντως σκλάβοι.

Ποιος ονειρεύεται να ζήσει σ’ ένα χρυσό κλουβί;

Να χρησιμοποιείτε το νόμο της έλξης για να πετύχετε τους στόχους σας, σε όλα τα επίπεδα, αλλά να παραμείνετε χαλαροί, να μην αφήσετε να σας βαρύνουν τα σχέδιά σας, να μην επιτρέψετε να σας χαλάσουν την καλή διάθεση και τη χαρά του παρόντος.

Γιατί, αν δεν χαίρεστε το παρόν, πότε θα χαρείτε;

Το μέλλον δεν υπάρχει ακόμα και το παρελθόν δεν υπάρχει πλέον: γεμίστε τα χέρια σας με το παρόν!

Μην αφήνετε τα προβλήματα να σας πνίξουν, ιδιαίτερα τα προβλήματα των άλλων, αλλά και να μην προβληματίζεστε με την πιθανότητα να πάει κάτι στραβά στο μέλλον: κάθε μέρα έχει τα δικά της βάσανα και αρκούν.

Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο – και θα περάσετε όπως όλος ο κόσμος – προσπαθήστε να κρατήσετε μια απόσταση.

Πείτε στον εαυτό σας: «Στον 21ο αιώνα, την …/…/20.., έχω την τάδε ή τη δείνα δυσκολία.

Ζω την εμπειρία της απόλυσης, ή η τύχη μου αντιστράφηκε, ή οι πιστωτές μου με κυνηγούν.

Είναι μια εμπειρία μοναδική, που μπορεί να τράβηξα και ο ίδιος ασυνείδητα προς το μέρος μου, εφαρμόζοντας λάθος το Μυστικό, και τώρα πρέπει να ζήσω κάθε στιγμή, παίρνοντας το μάθημα μου.

Είμαι εγώ αυτός που βιώνει τη συγκεκριμένη εμπειρία αυτή την περίοδο, σε τούτο τον τόπο, αλλά το κυριότερο, απλά: «ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ».

Ναι, η ουσία της ύπαρξής σας δεν κινδυνεύει από τις δυσκολίες, όπως τα τεράστια κύματα της επιφάνειας δεν επηρεάζουν σε βάθος τον απέραντο ωκεανό.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Fisher «Το Αρχαιότερο Μυστικό του Κόσμου» από τις εκδόσεις Φυτράκη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα