Τα έχεις ακούσει ποτέ αυτά τα λόγια ή κάτι παρόμοιο; Μάλλον, ναι. Ίσως και να τα έχεις πει και εσύ ο ίδιος σε άλλους.
Αν όχι ακόμα, να είσαι σίγουρος πως θα τα ακούσεις ή θα τα πεις μια ημέρα. Εσύ τι λες;
Πρέπει να μαθαίνεις για κάθε τι κακό που συμβαίνει στον κόσμο;
Εάν επέλεξες όχι, μήπως σημαίνει ότι κρύβεσαι από την πραγματικότητα; Εάν επέλεξες ναι, μήπως σημαίνει ότι θα είσαι προετοιμασμένος καλύτερα και θα επιτύχεις πιο εύκολα τους στόχους σου;
Ας δούμε. Ο κόσμος είναι γεμάτος χαρές και λύπες. Αυτή τη στιγμή, ακριβώς αυτή τη στιγμή, κάπου στον πλανήτη, κάποιος γεννιέται και κάποιος πεθαίνει.
Κάποιος γελάει και κάποιος κλαίει. Κάποιος βγαίνει από το νοσοκομείο θεραπευμένος και κάποιος μπαίνει άρρωστος.
Κάποιος ερωτεύεται και κάποιος χωρίζει. Κάποιος παίρνει το δίπλωμα οδήγησης και κάποιος χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Να συνεχίσω; Εντάξει. Κάποιο παιδί χάνει τα πόδια του και κάποιο παιδί τρώει πίτσα και γελάει με τους φίλους του. Κάποια μητέρα μόλις γέννησε και κάποια μητέρα μόλις έχασε το μωρό της.
Κάποιου παιδιού γονείς τα βρίσκουν και κάποιου παιδιού φεύγουν από τη ζωή. Κάποιο παιδί βλέπει τηλεόραση και κάποιο παιδί είναι στην εντατική στο νοσοκομείο.
Νομίζω ότι φτάνει. Λοιπόν, πώς αισθάνεσαι τώρα που έμαθες τα παραπάνω νέα; Είσαι καλύτερα; Έχεις περισσότερη ενέργεια για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου; Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο;
Ο σκοπός των παραπάνω παραδειγμάτων δεν είναι να μειώσουμε και να ειρωνευτούμε ανθρώπινες τραγωδίες, αλλά να δεις ότι τα κακά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή είναι μέρος μιας στατιστικής πραγματικότητας.
Είναι λογικό σε έναν πληθυσμό άνω των επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων ότι θα υπάρξουν ατυχήματα. Όπως έχουμε αναφέρει στο κεφάλαιο της αποδοχής των κακών στιγμών, το να αποδέχεσαι πως αυτές οι αναποδιές που συμβαίνουν, όσο απλές ή τραγικές και να είναι, αποτελούν μέρος μίας άσχημης μεν αλλά ρεαλιστικής πραγματικότητας που σου επιτρέπει να έχεις τον συναισθηματικό έλεγχο της ζωής σου και να μένεις συγκεντρωμένος και συγκεντρωμένη στους στόχους σου.
Τώρα, εάν εσύ, για συναισθηματικούς λόγους, θέλεις να κρυφτείς ή να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν, τότε κάθε φορά που ακούς μια κακή είδηση θα μπαίνεις σε λειτουργία άμυνας, τρόμου, φόβου και ματαιότητας.
Με τη σειρά τους, αυτά τα συναισθήματα μπορούν όχι μόνο να σε αδρανοποιήσουν για ένα διάστημα αλλά μπορούν ακόμα και να αποθαρρύνουν από το να κάνεις το οτιδήποτε, εφόσον θα αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί κάτι να τύχει σε εσένα ή στον συγγενικό και κοινωνικό σου κύκλο, και να νομίζεις ότι χάνονται όλα.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μη θέλεις να διαβάσεις για τα μαθήματά σου, να αποφασίσεις ότι δεν χρειάζεται να πας πανεπιστήμιο, να μην προσπαθήσεις να βρεις το επάγγελμα που θες και ακόμα να χάσεις το χαμόγελό σου. Και όλα αυτά, επειδή μόλις είδες στη τηλεόραση ή άκουσες στο ράδιο, ή άκουσες από φίλους για κάτι κακό που έπαθε κάποιος άνθρωπος.
Σίγουρα, οι άσχημες ειδήσεις σοκάρουν και παγώνουν και σε κάνουν πολλές φορές να σκέπτεσαι το πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή. Λάβε υπόψη, όμως, το εξής: Ό,τι και να κάνεις και να μην κάνεις, είτε βγεις εκεί έξω στη ζωή και δημιουργήσεις είτε χωθείς κάτω από τις κουβέρτες του κρεβατιού σου, αυτές οι κακές στιγμές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.
Άρα, δεν πρόκειται να βοηθήσεις κανέναν με το να αισθάνεσαι μουδιασμένος ή μουδιασμένη λόγω των πιθανών ατυχημάτων και κακών στιγμών που μπορεί να συμβούν.
Αντιθέτως, ζώντας τη ζωή σου με πάθος, όνειρα και δημιουργικότητα, προσφέρεις υπηρεσίες χαράς και αισιοδοξίας σε άλλους ανθρώπους, που αυτοί με τη σειρά τους εμπνέονται και δραστηριοποιούνται από εσένα και σιγά-σιγά και αλυσιδωτά γίνεσαι ένας απαραίτητος κρίκος μίας επιτυχημένης και ενεργητικής κοινωνίας.
Μάλιστα, με τη δημιουργικότητά σου, μπορείς να αντιστρέψεις την αρνητική αίσθηση ενός ατυχήματος με μία δημιουργική έμπνευση για να εφεύρεις κάτι που στο μέλλον θα βοηθήσει να μειωθούν κάποια από αυτά τα ατυχήματα που γίνονται στον κόσμο.
Μην ξεχνάς ότι αυτή είναι και η έννοια της δημιουργικότητας. Να βρίσκουμε τρόπους που επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει ασφαλέστερα, υγιέστερα, περισσότερο και πιο χαρούμενα. Γίνε κι εσύ μέρος αυτής της διαδικασίας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Τιμ Μπρουκς “Εγχειρίδιο Ζωής για εφήβους και γονείς” από τις εκδόσεις iwrite.gr