Να αρνείσαι πεισματικά να παραιτηθείς

Να αρνείσαι πεισματικά να παραιτηθείς

Όταν η Ντέμπι Μακόμπερ αποφάσισε να επιδιώξει το όνειρό της να γίνει συγγραφέας, νοίκιασε μια γραφομηχανή, την έβαλε στο τραπέζι της κουζίνας και άρχισε να δακτυλογραφεί κάθε πρωί, αφού τα παιδιά είχαν φύγει για το σχολείο.
Όταν τα παιδιά γύριζαν σπίτι, τη μάζευε και τους έφτιαχνε βραδινό. Όταν πήγαιναν για ύπνο, την ξαναπήγαινε στο τραπέζι και δακτυλογραφούσε λίγο ακόμη.
Για δυόμισι χρόνια, η Ντέμπι ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα σαν ρουτίνα. Η σούπερ αυτή μαμά είχε γίνει επίδοξη συγγραφέας και το απολάμβανε αφάνταστα.

Ένα βράδυ, ο σύζυγός της ο Γουέιν την έπιασε και της είπε: “Γλυκιά μου, συγγνώμη αλλά δεν φέρνεις καθόλου εισόδημα στο σπίτι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο με αυτά που βγάζω εγώ”.

Εκείνο το βράδυ η Ντέμπι, με την καρδιά της ραγισμένη και το μυαλό της σε τόση υπερένταση που αδυνατούσε να κοιμηθεί, κοιτούσε το ταβάνι της σκοτεινής κρεβατοκάμαράς της.
Ήξερε πως αν, εκτός από την ευθύνη που είχε να φροντίζει το νοικοκυριό και να πηγαίνει τέσσερα παιδιά στην προπόνηση, στην εκκλησία και στους προσκόπους, έπρεπε επιπλέον να δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα, δεν θα της έμενε καθόλου χρόνος για να γράφει.

Νιώθοντας την απελπισία της, ο άντρας της ξύπνησε. “Τι έχεις;” τη ρώτησε.
“Πιστεύω πραγματικά ότι μπορώ να τα καταφέρω ως συγγραφέας. Πραγματικά το πιστεύω”.

Ο Γουέιν έμεινε σιωπηλός για αρκετή ώρα, έπειτα ανασηκώθηκε, άνοιξε το φως και είπε: “Εντάξει, γλυκιά μου, προσπάθησέ το”.

Έτσι, η Ντέμπι επέστρεψε στο όνειρο και στη γραφομηχανή που είχε στο τραπέζι της κουζίνας της, και για τα επόμενα δυόμισι χρόνια έγραφε ασταμάτητα.
Η οικογένειά της δεν πήγαινε διακοπές, έκαναν οικονομία και φορούσαν ρούχα από δεύτερο χέρι.
Όμως οι θυσίες και η επιμονή τελικά απέδωσαν. Μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας, η Ντέμπι πούλησε το πρώτο της βιβλίο. Έπειτα κι άλλο, κι άλλο.
Μέχρι που, σήμερα πλέον, η Ντέμπι έχει εκδώσει περισσότερα από 150 βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ των New York Times, ενώ τέσσερα από αυτά έχουν γίνει τηλεταινίες. Κυκλοφορούν πάνω από 170 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της και έχει εκατομμύρια πιστούς αναγνώστες.

Και ο Γουέιν; Όλες οι θυσίες που έκανε για να στηρίξει τη γυναίκα του απέδωσαν και με το παραπάνω. Βγήκε στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών και τώρα περνά το χρόνο του κατασκευάζοντας ένα αεροπλάνο στο υπόγειο της έπαυλης των 650 τετραγωνικών που αγόρασαν.

Το δώρο που έλαβαν τα παιδιά της Ντέμπι ήταν πολύ σημαντικότερο από μερικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Ως ενήλικοι, συνειδητοποίησαν ότι η Ντέμπι τους είχε χαρίσει κάτι πολύ σημαντικότερο: την άδεια και την ενθάρρυνση να επιδιώξουν τα δικά τους όνειρα.

Εσείς τι θα μπορούσατε να καταφέρετε αν ακολουθούσατε την καρδιά σας, δείχνατε καθημερινά τόση πειθαρχία και δεν τα παρατούσατε ποτέ;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jack Canfield “Η Επιτυχία Βήμα Βήμα” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα