Πόσες εκφράσεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διαλλαγή με τους άλλους τις οποίες δε σκεφτόμαστε πριν τις πούμε; Πολλές… πάρα πολλές! Και επειδή όλα είναι λόγος, καλό θα είναι να αφουγκραστούμε καλύτερα τις κοινότυπες εκφράσεις μας, μιας και αυτές βγαίνουν πολύ συχνά στη διάρκεια της ημέρας μας , και να τις εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την έκφραση «ναι μεν… αλλά» Όλοι την έχουμε συνδυάσει με κάποια έκπτωση σε κάποια συνθήκη που έδειχνε «μεν» πολλά υποσχόμενη, «αλλά» ήταν λειψή για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Πχ «Ναι μεν πήρα καινούριο αυτοκίνητο αλλά καίει πολλή βενζίνη» ή «Ναι μεν πήρα προαγωγή αλλά όχι και αύξηση» Αυτή η φράση έχει συνδυαστεί με μία αίσθηση απογοήτευσης, ότι δηλαδή έγινε φαινομενικά το καλό, εκ πρώτης αλλά τελικά δεν είναι και τόσο καλό… έως καθόλου καλό.
Μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκφραση προς όφελός μας. Αυτή η έκφραση έχει δημιουργήσει αυτόματη αντίδραση μέσα στον υποσυνείδητο νου μας. Και το υποσυνείδητό μας ναι μεν λειτουργεί αυτόματα (να ένα καλό παράδειγμα) και μας φέρνει αντιμέτωπους με πατενταρισμένες εμπειρίες που προβάλλει με το που θα καταλάβει κάτι, αλλά το ίδιο συμβαίνει ακόμα και όταν του δώσουμε τροφή για το αντίστροφο. Βάζουμε δηλαδή την καθόλου καλή συνθήκη μετά το “ναι μεν”, και αφήνουμε ανοιχτή τη συνθήκη μετά το “αλλά”, επιτρέποντας στο υποσυνείδητό μας, να μας βρει αυτομάτως το καλό της υπόθεσης και της κατάστασης πάνω στην οποία προβληματιζόμαστε.
Ας χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παραπάνω παραδείγματα. Λέμε: «το καινούριο μου αυτοκίνητο ναι μεν καίει πολύ βενζίνη αλλά…» Δεν χρειάζεται να ψάξουμε κάτι συνειδητά για να κολλήσουμε μετά το αλλά. Αφήνουμε το υποσυνείδητό μας να το κάνει. Μπορεί να χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά αλλά θα πάρει όση ώρα χρειάζεται μέχρι να βρει το καλό της υπόθεσης. Και το ξέρουμε τώρα δα το υποσυνείδητό μας… δε σταματάει αν δε το βρει! Μπορεί για κάποιες συνθήκες να ψάχνει για καιρό. Το αφήνουμε. Σίγουρα κάτι πολύ καλό θα βρει.
Πχ: «Ναι μεν απολύθηκα από τη δουλειά αλλά… δεν μπορούσα άλλο, είχα κουραστεί»
«Ναι μεν νυχτώνει νωρίς το χειμώνα αλλά… κοιμάμαι περισσότερο»
«Ναι μεν πήρα μερικά κιλά αλλά… τα χρειαζόμουν»
«Ναι μεν μου πήραν το δίπλωμα του αυτοκινήτου αλλά… έπινα πολύ τελευταία»
Να θυμάστε πως δε χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να βρει τι ακολουθεί το αλλά. Μόνο να εμπιστευτούμε τον αυτόματο μηχανισμό του υποσυνειδήτου μας. Έτσι κι αλλιώς, έχει αποδείξει πόσο καλά τα καταφέρνει. Άλλο αν εμείς το αντιλαμβανόμαστε συνήθως όταν τα κάνει… αυτομάτως μαντάρα. Ευκαιρία να το απολαύσουμε σε θετικούς μηχανισμούς.