Η NASA ανακάλυψε και τρίτο εξωπλανήτη

Η NASA ανακάλυψε και τρίτο εξωπλανήτη

Ένα νέο εξωπλανήτη ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), το οποίο εκτόξευσε η NASA τον Απρίλιο του 2018, με σκοπό την ανίχνευση και ανακάλυψη εξωπλανητών.

Ο νέος εξωπλανήτης με το όνομα HD 21749b κινείται γύρω από ένα φωτεινό ερυθρό νάνο, τον HD 21749, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Δικτύου.

Βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός από τη Γη, έχει όγκο περίπου τριπλάσιο από αυτήν και μάζα 23 φορές μεγαλύτερη. Χρειάζεται 36 ημέρες για να κάνει μια περιφορά γύρω από το άστρο του, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 150ο C περίπου, είναι δηλαδή αρκετά χαμηλή, συγκριτικά με το πόσο κοντά βρίσκεται από το άστρο του και πόσο φωτεινό είναι το άστρο αυτό.

Την ανακάλυψη του νέου εξωπλανήτη, ανακοίνωσε ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τη Ντιάνα Ντραγκομίρ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ και δημοσίευσε στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Research Letters».

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ντιάνας Ντραγκομίρ, πρόκειται για τον πιο ψυχρό πλανήτη που έχει βρεθεί γύρω από ένα τόσο φωτεινό άστρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων, ο HD 21749b δεν φαίνεται να έχει βραχώδες έδαφος ή να είναι φιλόξενος για ζωή καθώς μάλλον αποτελείται από πολύ πυκνά αέρια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας του, έχει ανακαλύψει άλλους δύο εξωπλανήτες, τον Pi Mensae b (μια υπερ-Γη με διάρκεια έτους 6,3 ημερών) και τον LHS (ένα βραχώδες σώμα με διάρκεια έτους μόλις 11 ωρών).

Υπάρχουν ενδείξεις ότι, υπάρχει και δεύτερος εξωπλανήτης στο σύστημα του άστρου HD 21749 που φαίνεται να έχει το μέγεθος της Γης, ωστόσο, αυτό, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ερασιτέχνες αστρονόμοι που ανέλυσαν στοιχεία από το εκτός πλέον λειτουργίας διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν ακόμη εξωπλανήτη, τον Κ2-288Bb.

Ο εξωπλανήτης αυτός, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και σε απόσταση 226 ετών φωτός από τη Γη, έχει διάρκεια έτους 31,3 ημερών, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από της Γης κα βρίσκεται μέσα στη φιλόξενη για συνθήκες ζωής ζώνη του άστρου του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή αν και δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα