Γνωρίζετε τι είναι η Φυσικοπαθητική – Ορθομοριακή Ιατρική;

Γνωρίζετε τι είναι η Φυσικοπαθητική - Ορθομοριακή Ιατρική

Ο όρος “Ορθομοριακή Ιατρική” προήλθε από τον Νομπελίστα Λάινους Πόλινγκ, “πατέρα” της σύγχρονης χημείας και πρωτεργάτη στην ανακάλυψη της δομής του DNA.

Από τις δικές του έρευνες αλλά και άλλων ερευνητών, ο Πόλινγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα κυρίως των ελλείψεων διαφόρων διατροφολογικών ουσιών και ότι η αναπλήρωσή τους, δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό, να επανέλθει στην “ορθή” του λειτουργία, αφού του έχουν παρασχεθεί τα “ορθά μόρια” που χρειαζόταν.

Ονομάζεται επίσης και Φυσικοπαθητική, δηλαδή θεραπεία με φυσικά μέσα.

Η ιδέα της Ορθομοριακής Ιατρικής δεν είναι καινούργια. Πρώτος ο Ιπποκράτης είπε “η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή” και ο πρώτος που περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος, πνεύματος και νου, σε αρμονία με τα τέσσερα στοιχεία του φυσικού κόσμου. Δίκαια, λοιπόν, ο Ιπποκράτης θεωρείται ο πατέρας της Ορθομοριακής Ιατρικής ή Φυσικοπαθητικής.

Η Ορθομοριακή ή Φυσικοπαθητική Ιατρική εστιάζει τα ενδιαφέρον της περισσότερο στα αίτια μιας πάθησης παρά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της και υποστηρίζει θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται σε φυσικές προσεγγίσεις. Χρησιμοποιεί στοιχεία από την Ιπποκράτεια Ιατρική, την Κινέζικη Ιατρική, την Αγιουρβέδα, το βελονισμό, θεραπευτικές μαλάξεις κλπ. ενώ παράλληλα, χρησιμοποιεί και στοιχεία της σύγχρονης ιατρικής μεθοδολογίας της Δυτικής Ιατρικής.

Δίνει έμφαση στην πρόληψη και προσπαθεί να διορθώσει τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Θεωρεί επίσης, ότι το σώμα μπορεί να αυτοθεραπευτεί σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις με φυσικό τρόπο, όταν του παρασχεθούν τα “ορθά μόρια”, οι σωστές δηλαδή διατροφικές ουσίες. Η σωστή διατροφή, μετά την ίαση, καθώς και ο σωστός τρόπος ζωής μπορούν να διατηρήσουν και να εξασφαλίσουν την καλή υγεία του σώματός μας.

Ένας φυσικοπαθητικός ιατρός λοιπόν, αφού λάβει υπόψη του τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή του, θα του συστήσει εκτός από μια σωστή διατροφή και κάποια συμπληρώματα διατροφής, αν το κρίνει απαραίτητο. Εκπαιδευμένος επαγγελματικά στη φαρμακογνωσία των φυτών, μπορεί να συστήσει τη χρήση συγκεκριμένων θεραπευτικών βοτάνων ή να προτείνει τη νηστειοθεραπεία ή την υδροθεραπεία ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον οργανισμό του ασθενή, να επισπεύσει την αυτοϊασή του.

Ένας φυσικοπαθητικός ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές θεραπευτικές μεθόδους προκειμένου να προάγει την υγεία των ασθενών του. Μαζί τους θα δημιουργήσει το πρόγραμμα της θεραπείας τους με συμβουλές ακόμη και για τη σωστή ανάπαυση και ύπνο, για την απαλλαγή από βλαβερές συνήθειες και εξαρτήσεις, σωστή αναπνοή κλπ.

Η Ορθομοριακή ή Φυσικοπαθητική Ιατρική είναι επίσημα αναγνωρισμένη εναλλακτική μέθοδος σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου και διδάσκεται, όπως στις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία και Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες εναλλακτικές θεραπείες, η Φυσικοπαθητική δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα μέχρι τώρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα