Το Isla del Coco ή το νησί Cocos, είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται έξω από τις ακτές της Κόστα Ρίκα και είναι ένα από τα Εθνικά Πάρκα της. Οι τουρίστες επιτρέπεται να επισκεφτούν το νησί μόνο με την άδεια των χωροφυλάκων του νησιού και δεν επιτρέπεται να κατασκηνώσουν ή να κοιμηθούν στο νησί.
Το Isla del Coco περιβάλλεται από πολύ βαθιά νερά και το οικοσύστημά της δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου νησιού της περιοχής.
Για τρεις εβδομάδες, μια ομάδα επιστημόνων που επέβαιναν στο ερευνητικό σκάφος Falkon του Ινστιτούτου Θαλάσσιου Ωκεανού, χρησιμοποιώντας οχήματα με τηλεχειρισμό, πραγματoποίησαν συνολικά, 19 καταδύσεις στα υποθαλάσσια ύδατα της Κόστα Ρίκα, μερικές από τις οποίες έφτασαν σε χιλιάδες μέτρα, βαθιά, μέσα στο ωκεανό.
Τα ευρήματα και τα πορίσματα από τις έρευνες αυτές ήταν από πολλές πλευρές, συγκλονιστικά.
Εξερευνώντας τα ύδατα της Κόστα Ρίκα και θαυμάζοντας τα διάφορα οικοσυστήματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρκετά νέα είδη.
«Κάθε κατάδυση συνεχίζει να μας εκπλήσσει» δήλωσε ο Δρ Erik Cordes, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Temple και συνέχισε:
«Ανακαλύψαμε είδη από κοραλλιογενή κοράλλια που κατασκευάζουν υφάλους σε βάθος πάνω από 800 μέτρα. Τα πλησιέστερα δείγματα αυτού του είδους προέρχονται από τα νερά γύρω από τα νησιά Galapagos. Η βαθιά θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος στη Γη. Η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος οικότοπος, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο πλανήτης, σαν σύνολο».
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη θαλάσσια ζωή όλων των μεγεθών, από μικροσκοπικά μικρόβια μέχρι ψάρια και κοράλλια.
Κατά τη διάρκεια των καταδύσεων τους, ανακάλυψαν τουλάχιστον τέσσερα νέα είδη κοραλλιών βαθέων υδάτων και έξι άλλα ζώα, άγνωστα μέχρι στιγμής. Με την καταγραφή αυτών των θαλασσών, για πρώτη φορά, οι ερευνητές θα μάθουν πολύ περισσότερα για τις κοινότητες των κοραλλιών που φιλοξενούνται εκεί και πώς θα τους προστατεύσουν από πιθανή βλάβη.
Κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι και με την εγκληματική ανθρώπινη αδιαφορία. Συγκεκριμένα, σε μια κατάδυση στα 3.600 μέτρα, πάνω δηλαδή από 2 μίλια, ανακάλυψαν ένα μεγάλο σωρό ανθρώπινων σκουπιδιών. Συγκλονισμένοι οι ερευνητές, εργάζονται τάχιστα ώστε να αναλύσουν και να εφαρμόσουν μέτρα, για την προστασία αυτών των ευπαθών οργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή.
Photo Credits: Schmidt Ocean Institute